Wat is Virtual Reality?

Home > Samsung VR > Wat is Virtual Reality?

Samsung Gear VR bril bergen

VR of Virtual Reality. Je hebt er ongetwijfeld weleens van gehoord. Maar wat is Virtual Reality nu eigenlijk? Op die vraag proberen we in dit artikel antwoord te geven.

Virtual Reality: geen gewone werkelijkheid

De letterlijke vertaling van Virtual Reality is 'schijnwerkelijkheid'. Het is dus iets wat echt lijkt, maar het niet is. We gebruiken het begrip vaak in de betekenis van een door de computer gecreëerde omgeving waarin je rond kunt kijken en lopen. De omgeving bestaat uit enen en nullen, die worden omgezet in beelden: de binnenkant van een huis, een donker bos of een onbewoond eiland. Net wat de makers van het programma hebben bedacht. Afhankelijk van de kwaliteit van de virtuele werkelijkheid, denkt je brein dat je er echt bent en omgevingselementen kunt beïnvloeden.

De meest beïnvloede zintuigen in VR-werelden zijn audiovisueel. Daarvoor krijg je dan een speciale, stereoscopische bril op je ogen in combinatie met een koptelefoon. Eventueel kunnen geur- en tastzin apart worden toegevoegd aan de ervaring. Dan heb je bijvoorbeeld een stok in je hand die er vanachter je VR-bril uitziet als een gigantisch kromzwaard.

Een 3D-film is een eenvoudige vorm van Virtual Reality. Door de driedimensionale objecten lijkt het alsof je deel uitmaakt van de wereld van de film. Zodra je je blik van het scherm afwendt, houdt de schijnwerkelijkheid echter op en zie je de echte werkelijkheid weer. Het beeld beweegt niet mee met je hoofd en met je ogen. Een complete VR-ervaring vindt 360 graden om je heen plaats, wat vanzelfsprekend hoge eisen stelt aan de computerapparatuur.

Waarvoor gebruik je Virtual Reality?

Veel VR-toepassingen zijn bedoeld als vermaak. Je maakt bijvoorbeeld deel uit van het computerspel, in plaats van dat je voor een scherm zit. Of VR wordt gebruikt om je rond te laten lopen in een omgeving die er in het echt nog niet is. Zoals een gebouw dat nog moet worden gebouwd. Ook wordt VR wel gebruikt voor trainingsdoeleinden voor het leger. Met een krachtig VR-systeem is een realistische gevechtssituatie te simuleren, zonder dat iemand in het echt gevaar loopt.

De laatste tijd is Virtual Reality in een stroomversnelling gekomen, doordat computersystemen steeds krachtiger worden. Daarmee komt het ook beschikbaar voor de consumentenmarkt. Zo brengt PlayStation 4 later dit jaar Virtual Reality naar gamers. Maar nu al is Samsung op de markt met een eigen VR-bril: de Samsung Gear VR .

Wat is Virtual Reality van Samsung?

Samsung heeft zijn eigen programma op het gebied van Virtual Reality. Daarvoor hebben Samsung en Oculus (de makers van de Rift) de handen ineengeslagen. Het doel was om met een betaalbare VR-bril te komen. Met de Samsung Gear VR stap je de wereld van je favoriete film in, ontmoet je je vrienden in een virtuele wereld of speel je verslavende games waarin je compleet wordt ondergedompeld. Wat dacht je ervan om de cockpit van een vliegtuig of van een raceauto binnen te stappen? Met de Gear VR kom je op plekken waar je normaal nooit komt!

De Gear VR van Samsung werkt slim samen met high-end mobiele telefoons: De Galaxy S7 en de S7 edge, de Galaxy S6 , S6 edge en de S6 edge+ , en de Galaxy Note 4 . Als je een van deze krachtige stukken hardware al in je bezit hebt, hoef je alleen nog maar de bijbehorende lichte en comfortabel zittende bril aan te schaffen. Je schuift je toestel in de VR-bril en je bent klaar om de virtuele wereld te betreden. Eventueel kun je een losse gamepad kopen om spellen te kunnen spelen.