Energielabel wasmachine

Home > Samsung Wasmachine > Energielabel wasmachine

Samsung wasmachine Ecobubble bellen

Als je een nieuwe wasmachine koopt, wil je behalve een schone was ook graag een wasmachine die zuinig met energie omgaat. Hoe energiezuinig een wasmachine is, hangt onder andere af van de prestaties en de uitrusting van de machine. Het energieverbruik van je nieuwe wasmachine wordt uitgedrukt met een energielabel. Het energielabel wasmachine geeft aan of je naar verhouding een zuinige of juist onzuinige wasmachine hebt. Doe hier onderzoek naar voordat je de machine koopt. In dit artikel geven we je wat meer informatie over het energielabel en de betekenis.

De classificatie van energielabels, zoals vastgesteld door de Europese Unie, loopt van D t/m A+++ voor de meest zuinige modellen. De hele schaal bestaat uit de energielabels D, C, B, A, A+, A++ en A+++. De A-categorieën met de plussen zijn erbij gekomen omdat veel elektrische apparatuur de laatste jaren steeds energiezuiniger is geworden. Je zult dan ook steeds minder nieuwe apparaten aantreffen die niet in een A-categorie met één of meer plusjes vallen. Om deze reden wordt er dan ook regelmatig gediscussieerd over een nieuwe classificatie. Zover is het echter nog niet. Daarom ben je voor je energielabel wasmachine voorlopig nog aangewezen op het bestaande systeem.

Uitleg energielabel algemeen

Het energielabel wordt voor allerlei soorten huishoudelijke apparaten gevoerd. Maar ook voor lampen, auto's en hele gebouwen. Het is een door de Europese Unie verplicht gesteld informatielabel dat je bij de documentatie van je nieuwe koelkast, vaatwasser of wasmachine krijgt. Soms zit het energielabel ook al op de voor- of zijkant van je apparaat geplakt. Het energielabel voor huishoudelijke apparatuur geeft aan hoe zuinig het apparaat omspringt met energie en water. De oorspronkelijke schaal ging van G (heel onzuinig) tot en met A (heel zuinig), maar die is al geruime tijd aangepast naar de hierboven genoemde verdeling.

De meeste mensen willen natuurlijk ook graag een energiezuinig apparaat uit de A-categorie met één of meer plusjes. Ook al is een apparaat in een dergelijke categorie duurder dan een minder energiezuinig apparaat, dan nog ben je vaak op langere termijn goedkoper uit door de besparing op je energierekening. Ook het gemiddelde verbruik van het apparaat in kilowattuur (kWh) per jaar staat op het label aangegeven, zodat je dat goed kunt vergelijken met andere apparaten.

Uitleg energielabel wasmachine

Hoe moet je het energielabel wasmachine lezen? Volgens de regels van de EU moeten alle nieuwe wasmachines sinds kort een energielabel A+ of hoger hebben. Wasmachines die eerder werden ontwikkelend en A of B als label hebben, mogen nog wel worden verkocht. Voor wasdrogers geldt dat ze minimaal energielabel B moeten hebben. Wasdrogers met energielabel C mogen nog wel worden verkocht, als ze eerder op de markt zijn gebracht.

Voor wasmachines en wasdrogers geeft het energielabel het gemiddelde energieverbruik aan van een katoenwas bij 60 graden Celsius, met een maximale lading wasgoed (meestal is dat zes kilo). Het verbruik wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Het label geeft ook het totale verbruik per wasbeurt aan, de wasprestaties op een schaal van A tot G, de prestaties van de centrifuge, de capaciteit in kilo's, het waterverbruik per cyclus en het geluidsniveau in decibellen. Zo kun je het energielabel raadplegen voor meer dan alleen het gemiddelde energieverbruik.

Energielabel wasmachine Samsung

Samsung is er trots op te kunnen vermelden dat wij een breed aanbod hebben van leverbare wasmachines in de meeste energiezuinige categorie: A+++. Zo ben je er zeker van dat een aankoop van een wasmachine van Samsung ook altijd een energiezuinige keus is.

INTERESSANT VOOR JOU

Samsung Addwash wasmachine

Wasmachine kopen

Samsung Ecobubble wasmachine

Wat is Eco Bubble?