Waarom hoor ik bij het schudden van mijn Galaxy smartphone een geluid?

Je vraagt je misschien af waarom je een zacht ratelend geluid hoort als je je Galaxy telefoon schudt. Maak je geen zorgen, je telefoon is niet kapot.

Galaxy smartphone camera

Voordat je de onderstaande aanbevelingen uitprobeert, moet je eerst controleren of de software van je toestel en de bijbehorende apps bijgewerkt zijn tot de nieuwste versie. Volg om de software van je mobiele apparaat bij te werken, de volgende stappen:

Stap 1. Ga naar Instellingen > Software update.

Stap 2. Tik op Downloaden en installeren.

Stap 3. Volg de instructies op het scherm.

De OIS (Optical Image Stabilisatie - optische beeldstabilisatie)-functie kan een zacht geluid aan de binnenkant van het apparaat produceren.

In de Galaxy-smartphone zit een onderdeel dat dient als OIS. Deze vermindert het trillen als je foto's maakt met de camera. Als dit kleine onderdeel op en neer geschud wordt terwijl de camera niet in werking is, kan het de rand van het onderdeel raken en een zacht ratelend geluid produceren.

De OIS is een functie die het trillen van de hand detecteert en de lens corrigeert door deze te stabiliseren. Naargelang de verschillende afmetingen van de onderdelen van de optische beeldstabilisatie kan het geluid in het ene apparaat harder klinken dan in het andere. Dit is een van de eigenschappen van de OIS en betekent niet dat het product kapot of defect is. Het geluid heeft geen invloed op de werking van de mobiele telefoon.

Wat doet OIS?

De OIS van Samsung gebruikt een combinatie van hardware en software die elkaar versterken, zoals je heldere en scherpe foto's kunt maken bij weinig licht, dankzij de grote beeldsensor van de Galaxy S en Note-serie. Het meervoudige camerasysteem gebruikt tweevoudige OIS voor stabiel beeld als je de groothoeklens of de telelens gebruikt. Op vrijwel elk moment van de dag zullen de foto's daarom net zo scherp zijn zoals jij je het herinnert.

Opmerking: De beschikbaarheid van deze functie verschilt per apparaat en model.

Als je problemen ondervindt met je Samsung mobiel, tablet of wearables, kun je ons een vraag sturen in de Samsung Members-app.

Dit stelt ons in staat om beter te kijken naar wat er gebeurt. De gegevens worden geanonimiseerd en alleen voor de duur van het onderzoek bewaard. Lees meer over het versturen van een foutmelding via ‘Hoe gebruik je de Samsung Members-app’.

Ondersteuning nodig?
Maak gebruik van Hulp op Afstand voor smartphones.