Entertainment

Барајќи волшебни тајни во уметноста - Дел I

Уметност што раскажува приказна: што стои зад познатите слики и уметници.

The Frame на ѕидот прикажува една од сликите на Јоханес Вермер, „Жена со бисерен ѓердан“, со што дневната соба станува галерија, а жена ги гледа уметничките дела. The Frame на ѕидот прикажува една од сликите на Јоханес Вермер, „Жена со бисерен ѓердан“, со што дневната соба станува галерија, а жена ги гледа уметничките дела.

Запознавањето со уметноста може да биде застрашувачки, но не мора да биде. Не се работи за тоа да се биде во мода, туку за наоѓање лична врска со нешто поголемо од нас самите. Секоја работа е приказна, замрзната во времето, отсликувајќи го моментот во кој е создадена. Овие уметнички приказни имаат моќ да нè развеселуваат, лечат, учат и да нè инспирираат. Наоѓањето значење во уметноста носи убавина и волшепство во нашите секојдневни животи.

The Frame ја прикажува „Сончогледи“ на Ван Гог како една од најпознатите слики на Ван Гог. The Frame ја прикажува „Сончогледи“ на Ван Гог како една од најпознатите слики на Ван Гог.

- Сончогледи (1889), Винсент ван Гог

Откриј ја приказната зад платното

Разбирањето на историјата што стои зад некое уметничко дело и зад уметникот што го создал води кон подлабока почит кон делото и неговата приказна. После сè, едно вистинско ремек-дело верно ја одразува душата, животот и визијата на неговиот творец. Понекогаш, тоа што ќе го најдете може дури да ве изненади. Дали знаевте дека многу од денешните омилени и славни уметници поминале прилично незабележани во текот на нивниот живот? Или дека некои од денешните најпочитувани и највлијателни сликари се соочувале со големи критики од нивните современици? Овде, споделуваме пет приказни за уметници и нивните придонеси за светот на уметноста.

Samsung The Frame ја прикажува сликата на Пол Гоген „Винсент ван Гог слика сончогледи“, што е една од славните слики кои раскажуваат приказна за пријателството на Пол Гоген и Ван Гог. Samsung The Frame ја прикажува сликата на Пол Гоген „Винсент ван Гог слика сончогледи“, што е една од славните слики кои раскажуваат приказна за пријателството на Пол Гоген и Ван Гог.

Сончогледите на Ван Гог и Гоген

"Винсент ван Гог, еден на најпознатите светски постимпресионистички сликари, не беше препознаен по својот талент сè до смртта. Осакатен од хронична ментална болест во текот на својот живот, тој живеел како непознат уметник кој барал утеха во својата уметност. Сончогледите биле омилена тема на Ван Гог и тој често ги сликал. Всушност, во 1888 година, Ван Гог направил неколку слики на сончогледи за да ја украси гостинската соба каде што доаѓал да престојува неговиот пријател и колега уметник Пол Гоген.

Додека живееле заедно, Гоген ја насликал „Винсент ван Гог слика сончогледи“ и се зборува дека самиот Ван Гог не бил особено воодушевен од тоа дело. Во текот на неговиот живот, Гоген бил често критикуван дека експериментира со неконвенционална композиција и сурови, спротивставени бои во неговите слики. На крајот, различните идеологии на двајцата уметници водат до караница меѓу нив двајцата.

Денеска, храбрите техники за кои Гоген бил критикуван во неговото време, сега го прават голем сликар на постимпресионистичкото движење. И покрај неговиот тежок живот и трагичната смрт, ремек-делата на Ван Гог носат надеж и утеха за безброј други низ целиот свет."

„Уметноста е да ги утеши оние кои се скршени од животот“.

- Винсент ван Гог

The Frame на студискиот статив ја има „Жена со бисерен ѓердан“ на холандскиот уметник Јоханес Вермир, познат и како сликар на светлината. The Frame на студискиот статив ја има „Жена со бисерен ѓердан“ на холандскиот уметник Јоханес Вермир, познат и како сликар на светлината.

Гениј на светлината и сенките

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Телевизорот The Frame со Уметнички режим прикажува една од славните слики на Едуар Мане, „Во Конзерваториумот“ која има приказна за еден сликар за импресионистичкиот сликар Едуар. Телевизорот The Frame со Уметнички режим прикажува една од славните слики на Едуар Мане, „Во Конзерваториумот“ која има приказна за еден сликар за импресионистичкиот сликар Едуар.

Пионер на импресионизмот

Сметан за контроверзен поради раскинување со реалистичките традиции на своето време, Едуар Мане останал верен на својата единствена и иновативна визија во текот на својот живот. Тој ја популаризирал техниката alla prima, што значи да се слика директно со посакуваната боја, наместо да се сложуваат различни нијанси на платното. Оваа сликарска техника подоцна била широко прифатена од импресионистите, од кои многумина биле под големо влијание на Мане.

„Благовештението“ од Ел Греко е прикажана на The Frame. И го носи стилот на Ел Греко и модернизмот во дневната соба прикажувајќи една од сликите на Ел Греко. „Благовештението“ од Ел Греко е прикажана на The Frame. И го носи стилот на Ел Греко и модернизмот во дневната соба прикажувајќи една од сликите на Ел Греко.
Samsung The Frame  го прикажува уметничкото дело Улица во Париз, дождлив ден (1877) од Густав Кајлебот во Уметничката продавница. Samsung The Frame  го прикажува уметничкото дело Улица во Париз, дождлив ден (1877) од Густав Кајлебот во Уметничката продавница.
Продавница за уметнички делаa
Уредувајте ја вашата сопствена персонализирана колекција со дела од Продавница за уметнички дела на The Frame.

Визионер на модерната уметност

Доменикос Теотокопулос, попознат низ целиот свет како Ел Греко, поседувал способност да се изразува преку сликање на начин кој светот никогаш порано не го видел. Ел Греко вградил апстрактни елементи како продолжени форми и неприродни бои во своите сложени креации, спротивно на постоечките трендови на неговото време. Неговиот драматичен и единствен стил бил толку влијателен што неговите дела често се нарекувани „потеклото на модерната уметност“.

* Сликите се симулирани само за илустрација. Спецификациите на изгледот, дизајнот и GIU (графичкиот кориснички интерфејс) коишто не влијаат врз изведбата на производот подлежат на промена без претходно известување.
* Продавницата за уметнички дела можеби не е достапна во некои земји.
* Уметничките дела во Продавницата за уметнички дела подлежат на промена без претходно известување.
*** Уметничкиот режим (Паметна услуга) и GUI (графичкиот кориснички интерфејс) може да се разликуваат според земјата и регионот.
* Потребна е претплата за Продавницата за уметнички дела.
* Студискиот статив се продава одделно.

Откриј повеќе слики кои раскажуваат приказна

Додај уметност и убавина на твоето секојдневие.

Прочитај ги и овие приказни