no burn in promocija

Деталите и условите на промоцијата можете да ги најдете тука.

Како Samsung QLED ТВ го доби сертификатот за „Без Burn-in ефект“?

burn in qled 2018

Samsung QLED телевизорите неодамна станаа првите телевизори да добијат "Burn-in" ( "Burn-in free") сертификација од познатото германско видео списание.

 

Деталната анализа на ова списание ја оцени отпорноста на изгорениците и трајните сенки што може трајно да го нарушат квалитетот на сликата. Резултатите од тестот покажаа дека телевизорите на Samsung се отпорни на обете од овие феномени и дека QLED телевизорите се едни од најтрајните екрани на пазарот денес.

Детали

Burn-in е феномен во кој статички слики (како што се логоата на ТВ канали или health баровите во игрите на конзолите за игри), прикажани подолго време, оставаат траен отпечаток на екранот.

Детали qled 2018 tv

Овој 72-часовен стрес-тест, спроведен со учество на светски познатата лабораторија за тестирање connect Testlab, ја утврди можноста на телевизорите да ги одржува нивоата на перформанси што ги очекуваме од денешните телевизори, особено насочени кон прикажување на HDR видео (висок динамичен опсег).

 

Со некои технологии на дисплеј, мемориските ефекти ќе се појават по само една минута работење на телевизорот, ако статичките елементи на сликата се прикажани на екранот со голем интензитет. Затоа на овој тест телевизорите долго време покажаа карирана шема со многу темно црна и многу светла бела боја. Инженерите воведоа елементи со променлива текст и бела рамка што трепка со нерамна брзина во испитуваната слика за да не се активира автоматското откривање на мирна слика, вообичаено кај современите HDR телевизори. Ова им помогна на испитувачите да создадат услови слични на оние на HDR-игри. Покрај стандардните анализи, испитувачите користеле темни сиви слики со осветленост од 10 cd / m2 за да покажат дали се осветлени темните пиксели. Наодите покажуваат дека QLED телевизорите немаат ефект на согорување и постојани сенки и дека фотографиите можат да бидат прикажани на нив на неодредено време без ризик.

Зошто е важен „Burn-In” ?

Проценката на чувствителноста на ТВ-то на Burn-in е клучна за да се утврди колку долго ќе трае и, на крајот на краиштата, колку е рентабилно. Иако сите екрани со текот на времето стануваат потемни, негативните ефекти врз квалитетот на сликата во форма на Burn-in можат значително да го скратат животот на телевизорот.

Потрошувачите можат да очекуваат квалитетот на сликата на нивниот телевизор да остане непроменет во просек од седум до десет години во нормална употреба. Интересно е да се напомене дека дефиницијата за „обична употреба“ се прошири во последните години, како резултат на зголемувањето на последователното гледање на содржината и развојот на возбудливи карактеристики на „паметните телевизори“. Сега, за време на еден нормален ден, можеме да го вклучиме телевизорот за да ја гледаме најновата епизода од нашата омилена серија, да започнеме игра со пријателите или да работиме со домашни уреди ИоТ.

Зборувајќи за уживање во динамична содржина, толку многу од нашите омилени емисии и игри имаат поддршка за HDR овие денови, што значи дека сликата е посветла и попривлечна од редовната содржина. Сепак, содржината на HDR може да го истроши телевизорот со текот на времето, да го забрза ефектот „Burn“ и да го скрати работниот век.

Покрај тоа, иновативни функции, како што е „Амбиентален режим“ што им овозможува на QLED телевизорите да прикажуваат убави и естетски импресивни слики дури и кога се исклучени, покажуваат дека Samsung постојано истражува начини како да им помогне на луѓето да направат уште подобра употреба на своите телевизори. Секоја нова функција води кон подолга и подолга употреба на ТВ, што значи дека проблемите со издржливоста се поважни од кога било.

10 години гаранција на ,,Burn-in” ефект

Телевизорите Samsung QLED поставуваат највисоки HDR стандарди и обезбедуваат извонредно искуство за гледање на ТВ, без страв од ефектот „Burn-in“. Само Samsung е толку сигурен во квалитетот на своите екрани што обезбедува 10-годишна гаранција * без ефектот "Burn-in". Оваа гаранција е особено импресивна ако се има предвид дека QLED телевизорите имаат 64 пати повеќе бои отколку вообичаените UHD телевизори.

10 години

Како работат QLED телевизорите

Изворот на трајност на QLED телевизорите лежи во употребата на неоргански квантни точки на Samsung (технологија Quantum dot). За разлика од технологиите за прикажување, базирани на органски материјали, квантната точка не се влошува со текот на времето. Ова им овозможува на QLED телевизорите да обезбедат извонреден квалитет на сликата што не само што трае многу подолго од другите екрани, туку исто така е загарантирано да немаат ефект на Burn-in.

Експертите од магазинот „видео“ не се првите што одлучуваат да ја проверат гаранцијата на Samsung. Всушност, сигурното место за тестирање во индустријата, Rtings.com, неодамна спроведе серија на ригорозни тестови со кои се мери задржување на сликата на десетици телевизори од водечките светски производители. Поголемиот дел од тестовите, во услови на употреба што се сметаат за нормални, прикажаа шарени логоа на ТВ-екраните 10 минути и мереа колку минути траеше за тие слики да исчезнат.

Телевизијата QLED на Samsung ги собра ловоровите во тестот, постигнувајќи совршен резултат во однос на квалитетот на сликата и „Burn-in“. Како и да е, другите екрани кои беа подложени на истите тестови покажаа далеку посиромашни резултати заради појавата на ефектот „Burn-in“, што беше дополнителен доказ за најголемата издржливост на QLED телевизорот.

qled burn in ефект

Што значи тоа за Samsung

Рејтингот на веб-страницата Rtings и потврдата на списанието „видео“ се резултат на постојаната посветеност на Samsung да им понуди на потрошувачите максимален квалитет на сликата.

Како што е објаснето од Доохан Еум (Doochan Eum), потпретседател на Samsung Electronics за бизнис со визуелен приказ: „Потрошувачите едноставно не сакаат да користат екрани кои не се прилагодени на нашиот тековен начин на користење на ТВ. Долготрајноста и можноста на технологијата Quantum dot за прикажување на 100% волумен на боја им овозможува на QLED телевизорите да обезбедат ниво на квалитет на сликата што ќе остане униформно и привлечно за следните години. ”

QLED Q95T

QLED Q80T

QLED Q70T

QLED Q60T