Svake godine kompanija Samsung Electronics izlaže strategije i ciljeve za ekološko upravljanje. Transparentno i detaljno prikazujemo svoje inicijative za ekološko upravljanje, uključujući emisije gasova staklene bašte, informacije o ekološkim proizvodima, ekološkim aktivnostima korporativne društvene odgovornosti i programima za komunikaciju interesnih strana. Uz to, pružamo opseg kanala za komunikaciju putem kojih uključene strane mogu brzo da pronađu informacije koje žele i da ih jednostavno razumeju. Odsek za životnu sredinu Samsung.com predstavlja jedan drugačiji način na koji komuniciramo sa različitim stručnjacima na osnovu metodologije (materiality analysis) koja postavlja priroritete u pogledu životne sredine i održivosti.

Vodimo kampanje da bismo ukazali na značaj zaštite životne sredine

Od organizovanja edukativnih predavanja pa sve do uključivanja potrošača u konkretne aktivnosti, kompanija Samsung Electronics vodi različite ekološke kampanje sa ciljem razvijanja i podizanja društvene svesti o važnosti zaštite životne sredine i pridobijanja što većeg broja ljudi.

Rukovodstvo i zaposleni u kompaniji Samsung Electronics širom sveta organizovali su globalne ekološke aktivnosti sa svojim potrošačima i tako zajedno obeležili Dan planete Zemlje.
Ovaj praznik smo prvi put obeležili 2015. godine i tada su se okupili samo direktori  i zaposleni iz kompanije Samsung Electronics. Od tada, svake godine organizujemo obeležavanje ovog dana kako bismo podigli svest o zaštiti životne sredine i procesu reciklaže resursa, a u poslednje četiri godine prikupili smo i ponovo iskoristili oko 2.400 tona odbačenih mobilnih uređaja.
Mobilne uređaje koje smo sakupili poslali smo u kompanije koje su specijalizovane za reciklažu kako bi uklonili važne resurse poput zlata, srebra i bronze, a neki Galaxy telefoni se čak koriste u CSR aktivnostima, odnosno aktivnostima društveno odgovornog poslovanja, kao što su pružanje podrške projektu sa prototipima oftamoloskopa, koji je povezan sa projektom Galaxy Upcycling.
Ova kampanja se sprovodi u različitim vremenskim periodima svake godine i ima za cilj ne samo zaštitu životne sredine, već i ispunjavanje zadataka u oblasti društveno odgovornog poslovanja. U 2019. godini, kampanju smo započeli na Dan planete Zemlje, a onda smo je proširili na radne lokacije u SAD, Španiji, Rusiji i drugde.

„Podelite energiju sa drugima – jedan trenutak u mraku u ime drugih koji nemaju dovoljno električne energije i u ime naše planete.”

Poslovna jedinica kompanije Samsung u Suvonu i 44 proizvodne i prodajne podružnice su 21. marta 2018. godine učestvovali u kampanji „Global Village Lights Off”, kako bi se pridružili globalnim naporima za smanjenje emisija gasova staklene bašte i dali nadu ljudima koji žive u oblastima u kojima nema dovoljno električne energije.

Koristeći ušteđenu energiju iz ovih kampanja i uz pomoć donacija zaposlenih, pripremili smo opremu koja sadrži 1.000 LED lampi koje se pune solarnom energijom. Zaposleni u kompaniji Samsung su sklopili ovu opremu
i donirali je stanovnicima ostrva Maktan na Filipinima i Pitsanululoke, jednog od najvećih gradova na severu Tajlanda,
kako bi svi, i stanovnici u selima i studenti, imali svetlo ne samo danju već i noću.

Slika kampanje „Global Village Lights Off”

Aktivno učestvujemo u globalnim inicijativama

Inicijative se pokreću širom sveta sa težnjom ka održivosti u okolnostima brze stope promena naše planete i životne sredine. Samsung Electronics podržava takve pokrete i učestvuje u zaštiti raznovrsnih vrednosti koje podržava. Neke od inicijativa u kojima učestvujemo su sledeće:

 

Projekat o objavljivanju informacija o emisiji ugljen-dioksida (CDP)
Projekat CDP prikuplja i objavljuje informacije o aktivnostima kompanije po pitanju klimatskih promena. Samsung Electronics je nosilac priznanja zbog objavljivanja informacija o preduzetim merama po pitanju klimatskih promena, uz odlikovanje najvišeg stepena, Liderstvo A, tokom sedam uzastopnih godina od 2010. do 2016. godine.

Savez odgovornih kompanija (RBA)
Kao član saveza RBA, Samsung Electronics je usklađena sa Kodeksom ponašanja RBA i njegovim standardima koji se odnose na životnu sredinu, zdravlje i bezbednost, kao i na rad kao deo upravljanja našim radnim lokacijama i dobavljačima. Svi dobavljači koji posluju sa kompanijom Samsung Electronics redovno nadziru svoje prakse u skladu sa kriterijumima RBA sa ciljem da se problemi prepoznaju i otklone.

Ministarski savet za čistu energiju (CEM)
Kao potpisnica Ministarskog saveta za čistu energiju, globalnog foruma za promovisanje politika i deljenje najboljih praksi sa ciljem ubrzavanja globalnog prelaska na čistu energiju, kompanija Samsung je dala obećanje da će smanjiti intenzitet emisija gasova staklene bašte (GHG) (normalizovano putem prodaje) iz naših globalnih postrojenja za 70 procenata na osnovu nivoa iz 2008. godine i da će zadržati sertifikat ISO 50001 za sve globalne proizvodne lokacije.

Svaki glas je važan kada se radi o promovisanju životne sredine.
Obratite nam se putem e-adrese (eco.sec@samsung.com) ako imate bilo koja pitanja ili komentare o politikama kompanije Samsung Electronics koje se tiču životne sredine.

Fotografija koja prikazuje primenu pametnog telefona kompanije Samsung Electronics