Zabava

Potraga za čarobnim misterijama
u umetnosti – Deo I

Umetnička dela koja imaju svoju priču: šta stoji iza slavnih slika i umetnika?

Frame televizor na zidu prikazuje sliku Johanesa Vermera „Žena sa bisernom ogrlicom” koja dnevni boravak pretvara u galeriju, a jedna žena posmatra to umetničko delo. Frame televizor na zidu prikazuje sliku Johanesa Vermera „Žena sa bisernom ogrlicom” koja dnevni boravak pretvara u galeriju, a jedna žena posmatra to umetničko delo.

Poznavati umetnost može biti zastrašujuće, ali i ne mora. Ne radi se o tome da budemo „fensi”, već da pronađemo sopstvene veze sa nečim uzvišenijim. Svako delo predstavlja priču, zamrznutu u vremenu, koja odražava trenutak u kome je nastalo. Ove umetničke priče imaju moć da nas zabavljaju, isceljuju, podučavaju i inspirišu. Pronalaženje smisla u umetnosti unosi lepotu i magiju u našu svakodnevicu.

Frame televizor prikazuje delo „Suncokreti”, jednu od najpoznatijih Van Gogovih slika. Frame televizor prikazuje delo „Suncokreti”, jednu od najpoznatijih Van Gogovih slika.

- Suncokreti (1889), Vinsent van Gog

Otkrij priču iza platna

Razumevanje istorije umetničkog dela i umetnika koji je to delo stvorio dovodi do dubljeg uvažavanja samog dela i njegove priče. Na kraju krajeva, pravo remek-delo verno odražava dušu, život i viziju svog tvorca. Ponekad te ono što pronađeš može iznenaditi. Da li znaš da mnogi umetnici, danas slavni i poštovani, nisu bili priznati tokom svog života? Ili to da su se neki od danas najuglednijih i najuticajnijih slikara suočavali sa velikim kritikama svojih savremenika? Ovde ćemo izneti pet priča umetnika i otkriti njihov doprinos svetu umetnosti.

Samsung Frame televizor prikazuje sliku Pola Gogena „Slikar suncokreta”, jednu od čuvenih slika koja govori o prijateljstvu Pola Gogena i Van Goga. Samsung Frame televizor prikazuje sliku Pola Gogena „Slikar suncokreta”, jednu od čuvenih slika koja govori o prijateljstvu Pola Gogena i Van Goga.

Van Gogovi suncokreti i Gogen

Vinsent van Gog, jedan od najpoznatijih svetskih slikara postimpresionizma, nije bio priznat sve do posle svoje smrti. Celog života mučilo ga je hronično mentalno oboljenje i živeo je kao nepoznat umetnik koji je u svojoj umetnosti tražio utehu. Suncokreti su bili jedna od omiljenih tema Van Goga i često ih je slikao. U stvari, Van Gog je 1888. izradio nekoliko slika suncokreta kako bi ukrasio prostoriju koju je njegov prijatelj i kolega Pol Gogen koristio tokom svog boravka.

Dok su živeli zajedno, Gogen je naslikao „Slikara suncokreta”, a pričalo se da Van Gog nije bio naročito oduševljen ovom slikom. Gogen je tokom života često kritikovan da na svojim slikama eksperimentiše sa nekonvencionalnom kompozicijom i jarkim, kontrastnim bojama. Na kraju su različite ideologije dvojice umetnika dovele i do njihovog razilaženja.

Danas su smele tehnike, zbog kojih je Gogen svojevremeno kritikovan, ono što ga čini majstorom postimpresionizma. Uprkos teškom životu i tragičnoj smrti, Van Gogova remek-dela donose nadu i utehu milionima ljudi širom sveta.

„Umetnost je utešiti one koji su slomljeni životom.”

- Vincent van Gogh

Frame televizor na stalku Studio prikazuje sliku „Žena sa bisernom ogrlicom” holandskog umetnika Johanesa Vermera, koga su nazivali i slikarem svetlosti. Frame televizor na stalku Studio prikazuje sliku „Žena sa bisernom ogrlicom” holandskog umetnika Johanesa Vermera, koga su nazivali i slikarem svetlosti.

Genije svetlosti i senki

Zamalo da Johanes Vermer i njegove slike izblede u ništavilo. Vermer je, kao umetnik holandskog baroknog perioda, tokom svog života stvorio tek manji broj umetničkih dela jer je radio polako i detaljno. Iako je danas poznat po majstorskom predstavljanju svetlosti i njenih odraza u intimnim prikazima svakodnevnog holandskog života, mnoga njegova remek-dela su godinama pogrešno pripisivana drugim umetnicima. Danas se Vermer smatra glavnim umetnikom holandskog zlatnog doba.

Frame televizor sa Umetničkim režimom prikazuje jednu od najpoznatijih slika Eduara Manea „U stakleniku”, koja donosi priču o slikaru i Eduarovom impresionističkom slikarstvu. Frame televizor sa Umetničkim režimom prikazuje jednu od najpoznatijih slika Eduara Manea „U stakleniku”, koja donosi priču o slikaru i Eduarovom impresionističkom slikarstvu.

Pionir impresionizma

Iako kontroverzan zbog prekida s realističkim tradicijama svog vremena, Eduar Mane je celog svog života ostao veran svojoj jedinstvenoj i inovativnoj viziji. Popularizovao je tehniku alla prima, odnosno slikanje direktno željenom bojom, umesto da se na platno nanose različite nijanse. Ovu slikarsku tehniku su kasnije široko koristili impresionisti, od kojih su mnogi bili pod velikim uticajem Manea.

Slika „Blagovesti” slikara El Greka prikazana je na Frame televizoru. El Grekov stil i modernizam ulaze u dnevnu sobu prikazivanjem jedne od El Grekovih slika. Slika „Blagovesti” slikara El Greka prikazana je na Frame televizoru. El Grekov stil i modernizam ulaze u dnevnu sobu prikazivanjem jedne od El Grekovih slika.
Samsung Frame televizor  prikazuje umetničko delo „Kišni dan u Parizu” (1877) slikara Gistava Kajbota u Prodavnici umetničkih dela. Samsung Frame televizor  prikazuje umetničko delo „Kišni dan u Parizu” (1877) slikara Gistava Kajbota u Prodavnici umetničkih dela.
Prodavnica umetničkih dela
Odaberi svoju personalizovanu kolekciju umetničkih dela iz Prodavnice umetničkih dela na Frame televizoru.

Vizionarska moderna umetnost

Domenikos Teotokopulos, poznatiji širom sveta kao El Greko, posedovao je sposobnost da se izrazi slikanjem na način na koji svet nikada ranije nije video. El Greko je u svoje složene kreacije uklopio apstraktne elemente poput izduženih oblika i neprirodnih boja, što je bilo u suprotnosti sa postojećim trendovima njegovog vremena. Njegov dramatičan i jedinstven stil bio je toliko uticajan da se njegov umetnički opus često naziva „začetkom moderne umetnosti”.

* Slike su simulirane i služe samo kao ilustracija. Specifikacije izgleda, dizajna i grafičkog korisničkog interfejsa (GUI) koje ne utiču na performanse proizvoda podležu izmenama bez prethodne najave.
* Prodavnica umetničkih dela možda neće biti dostupna u nekim zemljama.
* Izbor umetničkih dela u Prodavnici umetničkih dela podložan je promeni bez prethodne najave.
* Umetnički režim (Pametne usluge) i GUI (grafički korisnički interfejs) zavise od modela i regiona.
* Potrebna je pretplata za Prodavnicu umetničkih dela.
* Stalak Studio se prodaje odvojeno.

Otkrij više umetničkih dela koja imaju svoju priču

Unesi umetnost i lepotu u svoju svakodnevnicu.

Sada pročitaj ove priče