Fotografija / Osvetljenje

Umetnost fotografisanja hrane

Saveti Izabele Čeng za fotografisanje hrane odlikuju se dobrim ukusom.

Izabela Čeng @allons.y
Fotografije hrane Izabele Čeng

Tajna uspeha prilikom izbora hrane na fotografijama koje će se pojaviti na Instagram-u? Vežba, strpljenje i odlična kamera. Vodim vas iza scene da vam pokažem tajne stilista za hranu i kako da slikate savršene fotografije hrane.

Režim za hranu na uređaju Galaxy Note8
Režim hrane na uređaju Galaxy Note8
Režim za hranu

Galaxy Note8 kamera ima poseban režim za fotografisanje hrane koji posebno ističe boje i detalje.

Saznaj više

Sve je u atmosferi

Kao stilista za hranu, najvažnija lekcija koju sam naučila je da ljudi reaguju na atmosferu koju stvaram na fotografijama isto onoliko koliko reaguju na hranu koju vide. Pronađi inspiraciju u stvarima oko sebe. Slikaj kako dodaješ mleko u kafu, ili pribor za jelo, ili prikaži neke neverovatne pločice i dodaj svojim fotografijama različite elemente. Ono što ispunjava kadar i stvara atmosferu na fotografijama su upravo ti sitni detalji.

Režim hrane na uređaju Galaxy Note8
Režim za hranu

Galaxy Note8 kamera ima poseban režim za fotografisanje hrane koji posebno ističe boje i detalje.

Saznaj više
Korišćenje mreže za grupisanje fotografija hrane na uređaju Galaxy Note8

Najsvetlije ideje za prigušeno svetlo

Iako izgleda kao da su sve moje fotografije slikane pri dobrom prirodnom osvetljenju, često se u stvari dešava da pokušavam da napravim savršenu fotografiju u mračnim prostorijama ili u prostorijama sa prigušenim svetlom. Ako osvetljenje nije idealno, uvek koristim PRO režim na mom Galaxy Note8. Dvostruki otvor blende uvek intuitivno koristi zadnju kameru i moje fotografije su jasne bez obzira na svetlo. Ako je prostorija izuzetno mračna, često povećam ISO vrednost i prilagodim balans bele boje.

SAVET

Stani na stolicu ili merdevine, i odozgo slikaj najbolje fotografije jer ćeš obuhvatiti ceo prizor.

Image

Dodaj pokrete fotografijama

Dodavanje pokreta fotografijama hrane je odličan način da dodaš elemente realnosti svojim slikama, a ujedno doprinosi stvaranju osećaja da si „uhvatio pravi trenutak”. Lako ćeš dodati malo akcije svojim fotografijama tako što ćeš slikati ruke; zamoli nekoga da sipa javorov sirup preko francuskog tosta ili da doda mleko i šećer u kafu i da promeša. Rizično je koristiti blendu u ovakvim situacijama pa ja pribegavam rafalnom snimanju. Tako fotografišem baš onaj trenutak kada sirup kaplje na tost i nema zamućivanja.

„Najbolji način da stvoriš pokret je da se krećeš. Hrana možda ne može da se kreće, ali ti možeš.”

- Isabelle Cheng

Image
Samsung sesije: Iskoristi trenutak (Stvaranje raspoloženja)
Video alternative text

Stvori raspoloženje

Pogledaj moj video sa Samsung sesijama i saznaj više o kompozicijskim tehnikama koje koristim, kao što su pravilo trećine i negativni prostor.

Fotografiši kao stilista za hranu

Bez obzira da li zabave radi slikaš tost sa avokadom ili profesionalne slike koje će se proslaviti na Foodstagram-u, Galaxy Note8 i Note9 ti nude
sve potrebne alatke da budeš u vrhu ovog zanata.

Galaxy Note9

Galaxy Note9

Image

Piše:

Izabela Čeng

Izabela je slobodni stilista, fotograf i kreator sadržaja digitalnog marketinga specijalizovana za hranu, proizvode i životni stil.

Pogledaj i ove priče