Fotografija / Usporeni snimak

Slow Mo Guys otkrivaju tajne svog zanata

Saznaj kako Gevin Fri i Den Grači svaki dan čine posebnim uz superusporeno kretanje.

Image

Gevin Fri i Den Grači imaju preko 11 miliona pratilaca koji gledaju preko interneta kako njih dvojica uz pomoć usporenog snimka obične stvari, pretvaraju u izvanredno neobične. Seli smo i popričali sa njima kako oni na najbolji način koriste superusporeni snimak na uređaju Samsung Galaxy S9.

Upoznaj ekipu Slow Mo Guys, Gevin Fri i Den Grači

Kako ste počeli da snimate super usporene snimke?

Gevin: Ja sam nekada radio kao snimatelj sa kamerama velike brzine za jednu britansku produkcijsku kuću, pa sam se u pauzama snimanja „igrao” sa ovim kamerama. Na kraju sam u ovo uključio i Dena jer se on, po mom mišljenju, najbolje poigrava sa kamerom, i otvorili smo kanal na YouTube-u preko koga smo prikazivali šta je sve moguće uraditi sa ovim neverovatnim kamerama koje je, u to vreme, imao samo mali broj ljudi.

Den: Dodao bih da su ovakve kamere tada bile prava retkost. Postojalo je samo par takvih kamera u celoj zemlji. Bili smo vrlo mladi, a Gevin je bio tako vešt u korišćenju [kamera] zbog prirode svog posla i to je bila odlična šansa koja je na kraju dovela do ovoga čime se danas bavimo.

Ekipa Slow Mo Guys u akciji
Video alternative text

Zašto su, po vašem mišljenju, vaši video materijali naišli na tako dobar odziv kod gledaoca?

Gevin: Mi pokazujemo publici nešto što su oni videli hiljadu puta, nešto sa čim mogu da se povežu, ali veoma, veoma usporeno. Svet je prepun lepih stvari. Lepotu ćete naći čak i u normalnim, svakodnevnim temama kada ih gledate na usporenom snimku.

Den: Kada usporimo svakodnevne stvari, mi pokazujemo [publici] nešto što do tada nisu videli. I ne prikazujemo im samo video snimak; mi ga prezentujemo a onda sa njima prolazimo kroz eksperiment – pokazujemo im postavku, da li je sve išlo po planu ili nije, kao i sve smešne stvari koje su se dogodile. Pokušavamo takođe da uključimo ljude u ceo proces, i to se širokoj publici sviđa. Tako da, ključna stvar nije u snimanju već u uključivanju gledalaca.

„Svet je prepun lepih stvari. Lepotu ćete naći čak i u normalnim, svakodnevnim temama kada ih gledate na usporenom snimku.”

– Gevin Fri

Koji bi trenuci iz našeg svakodnevnog života odlično izgledali na usporenom snimku?

Gevin: Znate, mislim da čak i pre nego što odemo na posao, ima toliko mnogo trenutaka koji su prepuni emocija. Na primer, ako pogledate tuš kabinu, videćete kako se kapljice vode pretvaraju u kuglice ili kako lagano nestaju i prelaze u paru. Čak i kada dodajete mleko u kafu ili gledate televizor - naš svakodnevni život ima toliko puno aspekata na koje obično ne obraćamo nikakvu pažnju a koji izgledaju potpuno drugačije na usporenom snimku.

Den: Volim što je tehnologija superusporenog snimka ugrađena u [Galaxy S9], jer dok džogiraš u parku ili šetaš psa, možda ti padne na pamet: „Pitam se kako bi ovo izgledalo na superusporenom snimku”, i sada možeš jednostavno da izvadiš telefon i da to vidiš i sam. Obično nosimo ogromnu kameru koju moramo da postavimo i da sve spremimo da bismo radili, a sa telefonima je lako: obavljaš stvari koje bi ionako obavljao i ako ti se nešto dopadne, snimiš u usporenom snimku, a ne moraš ništa da podešavaš.

Image
Video alternative text

Da li imate savete za korisnike kako da na najbolji način iskoriste funkciju superusporenog snimka?

Gevin: Mislim da [korisnici] treba mnogo da eksperimentišu [sa ovom funkcijom], i da budu sigurni da imaju puno osvetljenja jer se svake sekunde slika ogroman broj slika. U stvari, do senzora ne može dugo da dopire puno svetlosti pa je veoma dobro ako se nalaziš u osvetljenom okruženju. I, naravno, nađi nekoga da ti pomogne.

Den: Moje je mišljenje da, pošto je u pitanju telefon, ne postoje granice šta možeš da snimiš usporeno. Uvek možeš snimati šta god ti želiš po kući ili na bilo kom drugom mestu. Ali, kao što Gevin reče, sve je u svetlosti. Što je osvetljenije, lakše je snimati.

Image
Video alternative text

Budi sopstvena zvezda na superusporenom snimku

Evo tri primera kako da snimate superusporena remek dela na Galaxy S9

Nom Nom Swing na superusporenom snimku
Video alternative text
Naduvavanje i pucanje balona, unazad, na superusporenom snimku
Video alternative text
Srećno slavlje na superusporenom snimku
Video alternative text

Ekipa Slow Mo Guys ide na snimanje

Kako bi tvoji svakodnevni trenuci postali izvanredni doživljaji sa superusporenim snimcima na Samsung Galaxy S9 i S9+.

Galaxy S9ㅣS9+

Galaxy S9ㅣS9+

Pogledaj i ove priče