Šta znači „Burn-in“ efekat?

31/07/2017

Mnogi od nas su doživeli da im se slika na televizoru trajno „zamrzne“ i za taj problem postoji nekoliko različtih naziva: „dvostruka slika“, „zamrznuti ekran“ ili „zamrznuta slika“. Bez obzira koji od izraza koristite, svi se možemo složiti da rešavanje ovog problema često može biti skupo i nezgodno.

QLED burn in efekat

Šta ga uzrokuje?
Do „zamrznute“ slike dolazi ako je nepomična slika dugo prisutna na vašem ekranu. Pikseli stvaraju utisak nalik na duha koji ostaje čak i nakon što se sadržaj na ekranu televizora promeni ili pomeri. Ljudi televiziju gledaju u proseku više od tri sata na dan, a kada tome dodamo i vreme provedeno u igranju igrica, postoji šansa da te slike na ekranu zauvek tu i ostanu. Programi koji sadrže mnogo statičnih prikaza, kao što je traka sa vestima, kanal sa logotipom u uglu, sportski rezultati i igrice sa nepomičnim prikazima, glavni su krivci za ovaj problem.

Na koje tehnologije utiče?
Neke tehnologije su ranjivije na „zamrznute“ slike od drugih pa je posebno važno da Ultra HD Premium ekrani budu zaštićeni od „zamrznute“ slike, uzimajući u obzir nivo boje i osvetljenja koje ovi televizori mogu prikazati. Tehnologija Quantum dot omogućava da Samsung postigne najviši broj Ultra HD Premium sertifikovanih ekrana.

QLED burn-in

Koja je prednost Quantum dot tehnologije?
Na sreću, nova linija Samsung televizora, QLED, zapravo premašuje Ultra HD Premium standarde i nije podložna „zamrznutoj“ slici. Ovo je posebno impresivno kada uzmete u obzir da QLED televizori imaju 64 puta više boja od konvencionalnih UHD televizora kao i da postižu osvetljenje od 1500 nita na HDR 1500. Jednostavno rečeno, prikazuju Ultra HD Premium sadržaj baš onako kako ga je reditelj zamislio. Možete uživati u igranju igara, gledati sport ili filmove koliko god dugo želite i budete sigurni da se vaš ekran neće oštetiti.