Samsung SleepSense

11/09/2015

Vaši gedžeti idu na spavanje kada i vi

Samsung SleepSense

Prethodnu nedelju obeležio je sajam potrošačke elektronike IFA u Berlinu koji nas je i ovoga puta uveo u budućnost tehnologije, te pokazao kakvi će to uređaji krasiti naše domove za svega nekoliko godina – ako ne i pre toga. Pregršt zakrivljenih televizora, pametnih satova, a svega je nekoliko gedžeta koji su zaista privukli našu pažnju. Jedan od njih jeste i SleepSense, Samsungov IoT odgovor izučavanju i unapređenju sna.

Sleteli smo u Berlin u kasnim večernjim satima, a već sledećeg jutra nedostatak sna bio je primetan na licima naše novinarske grupe. Jedna do dve doze kofeina kasnije i bili smo spremni za prvu od dve velike prezentacije koju nam je Samsung pripremio tog dana.

Više od 1.200 novinara okupilo se da čuje i izvesti koje nam je to novitete južnokorejska kompanija priremila za 2016. godinu, a uređaj koji je možda i najviše pažnje privukao jeste upravo SleepSense. U pitanju je disk osetljiv na pokrete koji služi da meri i analizira kvalitet vašeg sna, a koji se postavlja između dva dušeka te povezuje sa mobilnom aplikacijom.

Saveti lekara sa Harvarda, za bolji san
U svojoj osnovi, u pitanju je IoT poveziv uređaj koji komunicira sa novom generacijom SmartThings dodataka, a koji korisnicima može pružiti zanimljive savete povodom povećanja kvaliteta njihovog sna. Spavate malo, hranite se loše? SleepSense to može zaključiti na osnovu vaših pokreta tokom spavanja, a ujutru kada se probudite, na vašem pametnom telefonu dočekaće vas i saveti kako da poboljšate proces koji je potreban svakom ljudskom biću.

No, to nije jedina stvar koja će vas dočekati ujutru. Budući da SleepSense komunicira sa drugim povezivim uređajima u vašem domu, senzor može da detektuje kada se budite, te npr. automatski šalje poruku vašem aparatu za kafu. Onog trenutka kada izađete iz tuša i spremite se za posao, u kuhinji će vas čekati šoljica vaše omiljene kafe.

Isto tako, ukoliko uveče gledate film iz kreveta te kao i svi mi, zaspite negde na polovini, SleepSense će poslati poruku vašem televizoru da se ugasi, vašem klima uređaju da prestane sa radom, vašim svetlima u kući da se ugase, te vašoj pametnoj bravi da se automatski zaključa. Tokom spavanja, ukoliko vazduh postane ustajao, uređaj će aktivirati pročišćavanje vazduha na vašoj klimi i prostorija će ubrzo biti ispunjena svežim vazduhom.

Do kraja godine u Koreji, ostatak sveta na čekanju
Negde na polovini prezentacije SleepSense uređaja znao sam da ga želim, a da ne ustanem i viknem Shut and and take my money pred čitavim auditoriumom (a znam da ne bih bio sam), postarao se sledeći govornik koji je interesantnim primerima zaokružio priču o novom senzoru, dodavši da je to samo jedan od novih dodataka koje Samsung planira da predstavi u narednom periodu, a koji igra ulogu i široj, Internet of Things slici koju kompanija pokušava da oslika.

Nažalost, više o ovom uređaju za sada ne znamo. Samsung ga jeste prikazao tokom zvanične prezentacije te se mogao videti u posebnom izložbenom delu, ali nažalost nije postojao live demo koji bi nam približio njegove funkcionalnosti. I dok ostaje žal za nečim što zapravo ne možemo nazvati propuštenom prilikom, južnokorejska kompanija ističe da će se SleepSense do kraja godine naći u prodaji na “domaćem” terenu, dok tačni datumi za SAD i Evropsko tržište još uvek nisu objavljeni.

Nadamo se da je u pitanju prva polovina 2016. godine, jer iako na tržištu već danas postoje slična rešenja, retko ko od njih pravi toliki iskorak kada je IoT u pitanju.

A IoT je sexy i želimo više povezanih uređaja. Uzmite naše novce, mi samo hoćemo nove i kul gedžete!

Autor: Marko Mudrinić, urednik sajta Netokracija za Srbiju.