Zajednička borba protiv sive ekonomije

28/12/2018

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanija Samsung potpisali Sporazum o saradnji

Samsung je razvio android aplikaciju namenjenu tržišnim inspektorima i obezbedio mobilne telefone za rad na terenu

Zajednička borba protiv sive ekonomije

Beograd, 28. decembar 2018 - Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanija Samsung potpisali su Sporazum o saradnji, u cilju zajedničke borbe protiv sive ekonomije. Kao jednu od mera u ovoj borbi, Samsung je razvio android aplikaciju namenjenu tržišnim inspektorima i obezbedio mobilne telefone za inspektore koji će koristiti aplikaciju tokom rada na terenu.

„Sivo tržište predstavlja problem za sve nas – državu, kompanije, partnere, potrošače. Potrošači često kupuju sive uređaje, jer su ili neobavešteni ili se rukovode samo cenom. Mnogi u tom trenutku ne razmišljaju šta će biti ako se uređaj pokvari i koliko popravka onda može da košta“, kaže Milan Vujović, direktor marketinga kompanije Samsung za Adriatik region. „Kupovinom sivog uređaja, korisnik gubi sve benefite, naš servis, lokalizovani set usluga, aplikacija i softverske nadogradnje u zavisnosti od regiona. Zato nam je veoma važno da potrošače edukujemo, podignemo svest o značaju kupovine legalnih proizvoda i ukažemo na potencijalne probleme do kojih dolazi pri kupovini uređaja bez odgovarajućeg garantnog lista. Aplikacija je jedan od načina da zaštitimo kupce kako bi dobili legalan i ispravan uređaj“.

Korišćenjem aplikacije na terenu, tržišni inspektori biće u mogućnosti da  provere da li je uređaj za srpsko tržište i da li je legalno kupljen. U aplikaciji se nalazi baza sa Samsung IMEI brojevima telefona. IMEI broj je jedinstveni matični broj mobilnog telefona. Skeniranjem ili ručnim unošenjem ovog broja sa transportne kutije, kutije uređaja ili samog uređaja, tržišni inspektor dobija informaciju da li je isti namenjen tržištu Srbije ili ne.

Za potrebe sprovođenja ovog projekta Samsung je obezbedio i mobilne telefone za inspektore. Ujedno, biće organizovane i obuke o korišćenju uređaja i aplikacije. Ova „pilot“ verzija aplikacije biće korišćenja samo za proveru telefona, dok kompanija Samsung radi i na rešenju istog problema sa televizorima.

Kompanija Samsung posvećena je suzbijanju sive ekonomije, te je aktivno podržala kampanju Nacionalne organizacije potrošača Srbije „Čuvaj se mačke u džaku – kupuj legalno“, sa ciljem edukacije potrošača o posledicama kupovine proizvoda bez garancije od neovlašćenih distributera i online prodavaca i mogućnostima zaštite njihovih prava prilikom ovakvih kupovina. Takođe, ove godine kompanija je podržala i organizovala konferenciju Privreda i javna uprava na istom zadatku: Godina borbe protiv sive ekonomije. U planu je nastavak rada na edukativnim kampanjama kako bi se potrošačima pokazalo da je legalno kupljen proizvod u stvari proizvod kupljen kod ovlašćenog distributera kompanije i poseduje odgovarajući garantni list, koji kupcu obezbeđuje sigurnost proizvoda, kao i servisiranje u ovlašćenom servisu.

O kompaniji Samsung Electronics:

Samsung Electronics inspiriše svet i oblikuje budućnost svojim inovativnim idejama i tehnologijama. Samsung postavlja nove standarde u svetu televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, digitalnih kućnih uređaja, mrežnih sistema, kao i rešenja u oblasti memorije, LSI sistema i LED uređaja. Za najnovije vesti, molimo vas da posetite portal "Samsung Newsroom", na adresi http://news.samsung.com