Direct naar content
Content

Samsung geeft startschot voor tweede editie Innovation Challenge

Belgische leerlingen dromen over hoe technologie het leren van een taal kinderspel maakt

DELEN

google plus linkedin pinterest

Kies uw SNS voor de scraping van deze pagina.

Venster sluiten
Samsung geeft startschot voor tweede editie Innovation Challenge
DIEGEM, 06 oktober 2014 – Vandaag lanceert Samsung de tweede editie van de Samsung Innovation Challenge. Leerlingen uit het Belgisch secundair onderwijs worden door de Universiteit Antwerpen, de Université de Mons en Samsung dit jaar opnieuw uitgedaagd om hun verbeelding de vrije loop te laten. Onder het motto ‘Imagine Learning’ gaan zij op zoek naar originele ideeën waarbij moderne technologieën het leren van een taal leuker, efficiënter en misschien zelfs gemakkelijker kunnen maken.Wie zei dat leren zich beperkt tot een berg stoffige boeken in een duf klaslokaal? Als het van de Samsung Innovation Challenge afhangt, is dit spoedig vervlogen tijd. Voor het tweede jaar op rij geven de Universiteiten en Samsung jongeren uit het secundair onderwijs de kans om hun voorstel werkelijkheid te laten worden.
“De eerste editie was een heus succes met maar liefst 87 inzendingen. We zijn er vorig jaar echt in geslaagd om leerlingen en leerkrachten in zowel Vlaanderen als Wallonië aan te zetten om na te denken hoe leren in een digitaal tijdperk nog leuker kan worden. Bovendien zal in de loop van november de applicatie ‘virtuele excursies’, bedacht door het winnende team van vorig jaar, effectief gerealiseerd worden.” zegt Koen Dekoning, Corporate Communication Manager bij Samsung Electronics België.

Dit jaar staat alles in het teken van taal. En meer specifiek het leren van Frans of Nederlands. Taal leren hoeft heus niet alleen tijdens de Franse of Nederlandse les, maar kan misschien ook wel tijdens de les geschiedenis, aardrijkskunde of lichamelijke opvoeding. Via de website imaginelearning.be kunnen de leerlingen met een begeleidende schets, een illustrerende foto of een leuk filmpje hun droom verduidelijken. Of ze nu iets willen doen rond woordenschat, uitspraak of grammatica. Het kan allemaal! Belangrijk is dat ze hierbij gebruikmaken van bestaande technologieën en deze proberen op een nieuwe manier in te zetten. Natuurlijk zijn ze ook vrij om zelf nieuwe technologieën uit te denken. Ze krijgen dus de kans om hun fantasie volledig de vrije loop te laten gaan.

De jongeren staan er natuurlijk niet alleen voor. Doorheen de wedstrijd zullen ze kunnen rekenen op de steun van coaches die hen zullen bijstaan om hun ideeën verder te verbeteren en uiteindelijk ook te concretiseren. Daarnaast worden de leerlingen ook aangespoord om samen met hun school, klas of leerkracht in dit avontuur te stappen. Zo zijn er niet enkel mooie prijzen voor de deelnemers zelf, ook de school maakt kans op een klaslokaal van de toekomst.

Voor de Innovation Challenge bundelden de Universiteit Antwerpen, de Université de Mons en Samsung opnieuw hun krachten. “Ook dit jaar engageren we ons graag. We vinden het namelijk belangrijk dat we met deze wedstrijd en het eraan gekoppelde onderzoek inzicht verwerven in de perceptie van jongeren over de rol en het nut van technologie in het onderwijs. En dat levert soms verrassende resultaten op.” zegt Jozef Colpaert van de Universiteit Antwerpen. Tijdens deze tweede editie staan de universiteiten opnieuw in voor het algemene kader van de wedstrijd. Zij coachen en evalueren de deelnemers en zorgen eveneens voor de nodige contacten met de scholen en leerkrachten.
Wedstrijdverloop
De wedstrijd loopt van 06 oktober 2014 tot 09 mei 2015 en bestaat uit verschillende fasen:

1. Van maandag 06 oktober 2014 tot vrijdag 30 januari 2015: Tijdens de eerste fase van de Samsung Innovation Challenge kunnen leerlingen hun ideeën indienen via de websiteimaginelearning.be. De jury selecteert op basis van creativiteit, pedagogische, sociale en technologische meerwaarde.

Natuurlijk begrijpen de coaches dat het niet makkelijk is om zomaar een idee in te sturen. Daarom kunnen de leerlingen bij hen terecht met vragen of voor advies over hun idee. Zij helpen hen om hun idee nog beter te maken. Verder is het ook belangrijk dat de leerlingen hierbij de steun vergaren van zowel leerkrachten, medeleerlingen, vrienden of ouders.Tien projecten mogen uiteindelijk door naar de volgende fase en zullen deelnemen aan een Samsung Innovation Camp.

2. Zaterdag 28 februari 2015 en zaterdag 7 maart 2015:Tijdens de Samsung Innovation Camps in Antwerpen en Mons worden de teams die de vorige selectie haalden, uitgenodigd om samen met specialisten allerhande een hele dag aan hun project te werken. Ieder team geeft tijdens de Innovation Camps een korte presentatie over zijn idee aan de jury. Op basis daarvan selecteert de jury 6 teams die doorgaan naar de grote finale.

3. Zaterdag 09 mei 2015:Eindelijk is het dan zo ver, de finale van de Samsung Innovation Challenge! Deze dag geldt als een ware bekroning voor het maandenlange werk van de leerlingen en hun omgeving. Gedurende een namiddag zal elke finalist zijn project presenteren voor een onafhankelijke, professionele jury. Het publiek bestaat verder uit ouders, vrienden, schooldirecties, journalisten, etc.…

De uiteindelijke winnaar gaat aan de haal met cadeaus voor zowel zichzelf als zijn school. Zo ontvangen ze onder meer een fantastisch Samsung verrassingspakket en een klaslokaal van de toekomst ter waarde van 20.000 euro.

Bekijk de lanceringsvideo hier.
Boilerplate

Over Samsung Electronics

Samsung Electronics is wereldwijd marktleider in consumentenelektronica. Door onze continue innovatiekracht veranderen wij de wereld van televisies, smartphones, tablets, personal computers, printers, camera's, huishoudelijke apparaten, medische apparatuur, halfgeleiders en LED-oplossingen. Zo creëren wij nieuwe mogelijkheden voor mensen thuis, onderweg en op het werk. Met 286.000 mensen in 80 landen realiseren wij een jaarlijkse omzet van 216,7 miljard US dollar. Voor meer informatie over Samsung Electronics Benelux kunt u bellen naar +32 (0)2 256 91 00 ofwww.samsung.com bezoeken.

Over Universiteit Antwerpen & Universiteit Mons

De Universiteit Antwerpen is een jonge, dynamische en toekomstgerichte universiteit met meer dan 20.000 studenten. Jozef Colpaert, professor Instructional Design en Onderwijstechnologie, is verbonden aan het Instituut voor Onderwijs- en Informatiewetenschappen (IOIW) . Bezoek de Universiteit Antwerpen op www.uantwerpen.be

De Universiteit Mons, gesticht in 2009, verenigt de opleidingen van het voormalige UMH (Universiteit van Mons Henegouwen), de Faculteit Ingenieurswetenschappen en de School voor Vertalers en Tolken. De UMONS herbergt intussen 7 faculteiten, 2 scholen en talrijke onderzoekscentra. Ongeveer 7000 studenten volgen een bachelor- of masteropleiding wetenschappen, recht, economie of sociale en humane wetenschappen. Viviane Grisez, taaldeskundige, leidt het Centrum voor Moderne Talen (Centre de Langues Vivantes) van de Universiteit. Bezoek UMONS op www.umons.ac.be

aanverwante inzichten

Demo
Meer beleven, meer verkopen met VR: Samsung en Connections
Meer beleven, meer verkopen met VR: Samsung en Connections
Demo
Nieuwe belevingen creëren met VR: Samsung en Bobbejaanland
Nieuwe belevingen creëren met VR: Samsung en Bobbejaanland
Demo
Samsung Knox Runtime protections
Samsung Knox Runtime protections
Informatieve illustratie
Getuigenverhoor met VR
VR maakt getuigenverhoren betrouwbaarder