Zbunjuje vas gomila najrazličitijih standarda za povezivanje na vašim elektronskim uređajima? Koristite ovaj vodič da biste saznali čemu služe najčešće korišćeni kablovi, adapteri, dongl uređaji i ostali visokotehnološki priključci. Objasnićemo značenje svih akronima, kao i kako da ih koristite da biste na najbolji način iskoristili svoj hardver.

USB kablovi za prenos podataka

USB (Univerzalna serijska magistrala) je standard za povezivanje koji se često koristi na PC računarima i koji vam omogućava da povežete najrazličitije periferne uređaje kao što su čvrsti diskovi, miševi, tastature i multimedijalni plejeri. USB konektori dolaze u nekoliko varijanti poznatim pod nazivom tip A, tip B itd. Možete da ih prepoznate po USB logotipu (krug iz kojeg izlaze tri strelice) koji se obično nalazi na kablu. Najčešći je USB tip A: ravni, srebrni konektor sa pravougaonim završetkom.

USB kablovi za prenos podataka, poznati i kao kablovi za sinhronizaciju podataka između dva računara, koriste priključak tipa A za direktno povezivanje dva računara i onemogućavaju da bilo koji od njih uđe u režim spavanja. Pomoću Samsung USB kabla za prenos podataka možete da kopirate datoteke sa jednog računara na drugi. USB veza omogućava prvom računaru da koristi optički uređaj drugog računara tako da možete da instalirate program ili gledate film – savršeno rešenje ako na prvom računaru nemate DVD uređaj.

Adapteri

Termin adapter ima nekoliko različitih značenja, ali u suštini se odnosi na uređaj koji jedan format prevodi u drugi. Ako kabl na jednom kraju ima jednu vrstu konektora a na drugom drugu, možete biti sigurni da se radi o nekoj vrsti adaptera. Samsung pravi adaptere koji vam mogu pomoći da u potpunosti iskoristite svoje uređaje i rešite probleme sa međusobnim povezivanjem. Oni se mogu svrstati u nekoliko glavnih kategorija:

  • Adapteri za povezivanje. Mnogi adapteri povezuju digitalne portove dizajnirane za jedan standard sa portovima različitog standarda. Oni se lako prepoznaju po različitim konektorima na krajevima. Čest primer je VGA-u-HDMI adapter koji na jednom kraju ima priključak u obliku slova D sa više pinova a na drugom trapezoidni priključak. Ne mešajte ovaj tip adaptera sa običnim kablom koji na oba kraja ima iste vrste konektora (iako ponekad u muškim i ženskim varijantama).

  • Adapteri za napajanje. Adapteri za napajanje ili adapteri za naizmeničnu struju prevode naizmeničnu struju koja dolazi iz električne utičnice u direktnu struju koja pokreće računar ili druge uređaje. Možete da ih prepoznate po pravougaonom kućištu (ili „cigli“) na kablu koji se na jednom kraju završava utikačem sa dva ili tri jezička. Adapteri za kola su dizajnirani tako da dobijaju napajanje od automobilskog akumulatora pa se završavaju glomaznim utikačem koji može da se utakne u automobilski upaljač za cigarete. Avionski adapteri iskorišćavaju EmPower standard ugrađen u sedišta aviona i koriste okrugle konektore.

  • Dongl uređaji. Termin dongl opisuje poseban tip adaptera, kompaktan uređaj sa dva konektora između kojih ne postoji kabl. U kućištu dongl uređaja se nalazi elektronika koja obrađuje signal dok ide od jednog kraja ka drugom. Dobar primer je LAN dongl (pogledajte ispod). Ako uređaj zahteva dongl, dongl se obično isporučuje u pakovanju uređaja.

Ethernet adapteri i LAN dongl uređaji

Ethernet adapter povezuje uređaj, obično računar, sa Ethernet mrežom. Jedan kraj se obično završava sa USB konektorom tipa A. Na drugom kraju se nalazi Ethernet priključak (poznat i pod nazivom RJ45) koji izgleda kao veliki telefonski priključak i koji je dizajniran tako da može da se poveže sa priključkom za žičanu mrežu – neophodno ako bežična mreža nije dostupna.

Iako većina računara ima Ethernet portove, tanki laptop računari nisu dovoljno veliki da bi u njih mogao da stane ovaj port. Rešenje je LAN dongl, kompaktni adapter koji se povezuje sa manjim priključkom na računaru i obezbeđuje puni Ethernet priključak na drugom kraju. LAN je skraćenica za lokalnu mrežu, što je logično, jer vam dongl omogućava da umrežite računar.

Mikro HDMI-u-VGA adapteri

HDMI (High Definition Multimedia Interface) je najnoviji standard za televizore, monitore i projektore. Priključak za ovaj standard za digitalni video i audio izgleda kao duži i tanji USB konektor. Mikro HDMI je umanjena verzija koja se često koristi na ultraprenosivim laptop računarima. Međutim, mnogi korisnici računara i dalje koriste stariju opremu koja koristi analogni VGA (Video Graphics Array) standard, trapezoidni priključak u kojem se nalazi 15 malih pinova. Da biste mogli da konvertujete signal između njih, potreban vam je mikro HDMI u VGA adapter (poznat i pod nazivom VGA dongl). Samsung u ponudi ima ove adaptere koji vam omogućavaju da sliku sa starog računara prikažete na najnovijim televizorima i projektorima visoke definicije.