Svakih nekoliko godina pojavljuje se nova tehnologija koja iz korena menja način na koji doživljavamo kućnu zabavu. DVD diskovi su nam doneli znatno bolju sliku i zvuk u odnosu na VHS kasete, kao i kretanje kroz scene i dodatke kao što je komentar režisera—a sve to u trajnom formatu koji se lako skladišti. A sada, zahvaljujući popularnosti televizora HD rezolucije (HDTV), Blu-ray plejeri i diskovi doveli su do nove revolucije u kućnoj zabavi.

Šta je Blu-ray?

Blu-ray format optičkih diskova koji služi za skladištenje HD video zapisa i igara. Ovi diskovi su nova generacija DVD diskova koji daju Full HD kvalitet slike, a pošto izgledaju kao standardni DVD diskovi, jednako se lako koriste. Ono što je možda još važnije, jeste da su meniji isti u oba formata, pa Blu-ray plejeri mogu reprodukovati i vašu celu kolekciju običnih diskova, bilo da su u CD ili DVD formatu.

Bolja slika

Blu-ray diskovi daju najbolji mogući kvalitet slike na HD televizoru—bolju čak i od slike sa kablovskih ili satelitskih HD TV programa. Njihova rezolucija je sedam puta veća u odnosu na DVD. Prosto rečeno, sve deluje oštrije—detalji kao što su koža i kosa, dezeni odeće, pa čak i lica ljudi u pozadini kristalno su jasni. Takođe, Blu-ray diskovi omogućavaju mnogo precizniji prikaz boje, pa je slika bogatija i realističnija, gotovo trodimenzionalna (čak i bez 3D tehnologije).

Bolji zvuk

Blu-ray je kućni surround zvuk, sa kojim smo se prvi put sreli na DVD diskovima, podigao na potpuno nov nivo. Njegov format velikog kapaciteta omogućava postizanje bogatijeg zvuka, uz bolju podršku za dodatne zvučnike. Neki od novih formata surround zvuka koje podržava Blu-ray, kao što su Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio, u suštini su isti kao originalni zvučni snimak koji se šalje bioskopima. To znači da jedino ograničenje kvaliteta potiče od kvaliteta vašeg sistema za kućni bioskop ili televizora. A kako se sistemi za kućni bioskop danas na tržištu nude u svim dimenzijama i cenovnim rangovima, možete lakše nego ikada da nadogradite svoje uređaje i postignete efekat što bliži bioskopskom kod kuće.

Bolji zvuk

Kako to radi

Iako su iste veličine i oblika kao DVD diskovi, svaki aspekat Blu-ray diskova je redizajniran:

  • • Novija laserska tehnologija za veći kapacitet - Blu-ray koristi plavi laser, koji ima uži snop od crvenih lasera koji se koriste za DVD format, što omogućava do pet puta veći kapacitet u odnosu na DVD disk iste veličine.

  • • Drugačiji materijali - Radi veće pouzdanosti, Blu-ray diskovi sačinjeni su od plastike koja je čvršća i otpornija na grebanje.

  • • Naprednije komprimovanje video zapisa - za informacije koje se skladište na Blu-ray diskovima koristi se najsavremenija metoda komprimovanja video zapisa, pa na istu količinu prostora staje više informacija, i to bez šuma i artifakata na slici.

Dodatni materijali

Iako smo uz DVD diskove već navikli da očekujemo dodatne materijale, kao što su komentari i priča o snimanju filma, određeni Blu-ray plejeri podržavaju inovativne nove funkcije koje omogućavaju filmskim studijima da publici približe svoje serije i filmove na potpuno nov način—kao što su dodatne zvučne numere i sadržaji na ekranu preko video zapisa koji imaju veze sa onime što gledate.

Aplikacije: više od diskova

Noviji Blu-ray plejeri imaju mogućnost povezivanja sa Internetom kako bi ponudili više od sadržaja Blu-ray diskova i podržavaju aplikacije za streaming VOD (video-on-demand) sadržaja sa Interneta preko usluga Netflix, Blockbuster i Hulu.

Aplikacije: više od diskova

U podržane aplikacije spadaju i Pandora, personalizovani Internet radio, kao i aplikacije za vesti i vremensku prognozu sa izvora kao što su AccuWeather i BBC. Podrška za aplikacije zavisi od modela i godine proizvodnje Blu-ray plejera, ali aplikacije velikom brzinom postaju standardna i veoma praktična funkcija uz koju će vam bogata ponuda sadržaja biti nadomak ruke.

Šta vam je potrebno

Uopšte uzevši, primetićete veliki napredak u kvalitetu slike ako Blu-ray sadržaje gledate na bilo kom HD televizoru. Ono što treba da imate na umu ako kupujete Blu-ray plejer za korišćenje sa nešto starijim HD televizorom jeste da plejer i TV moraju imati podudarne priključke.

TV sa HDMI ili komponentnim ulazom

Blu-ray format i HD televizori doslovni su stvoreni jedan za drugog. Najbolji i najlakši način da povežete Blu-ray plejer sa televizorom jeste pomoću HDMI priključka, koji daje signal najboljeg kvaliteta preko samo jednog kabla sa ravnim završetkom. Svi Blu-ray plejeri imaju HDMI izlaz, a i svi noviji HD televizoriimaju HDMI ulaz.

TV sa HDMI ili komponentnim ulazom

Ako nemate HDMI ulaz na svom HD televizoru, komponentni ulaz je nešto starija opcija koja takođe daje odličan HD kvalitet sa vašeg plejera. Komponentna video veza koristi tri okrugla kabla sa crvenim, plavim i zelenim priključkom koji se nalaze jedan pored drugog. Svi HD televizori koji nemaju HDMI priključak imaju jedan ili više komponentnih ulaza. Ako morate da koristite komponentnu vezu sa televizorom, proverite da li Blu-ray plejer koji želite da kupite ima komponentni izlaz (neki noviji Blu-ray plejeri ga nemaju).

Širokopojasna (kablovska ili DSL) veza sa Internetom

Kao što smo već pomenuli, najnoviji Blu-ray plejeri dizajnirani su da iskoriste prednosti koje nudi Internet, pa neki diskovi imaju određene funkcije za povezivanje sa Internetom, a podržani su i streaming video zapisa i druge aplikacije. Osim ovih funkcija, Blu-ray diskovi koji sadrže novi softver ili funkcije ponekad zahtevaju da se plejer ažurira preko Interneta. Ako vaš kablovski ili DSL modem nije dovoljno blizu televizora za povezivanje kablom, potražite Blu-ray plejere sa ugrađenom Wi-Fi vezom, uz koju će povezivanje na kućnu bežičnu mrežu biti brzo i lako.

Sledeća generacija je tu

Da rezimiramo: Blu-ray je HD zamena za DVD koja potpunosti koristi sve mogućnosti HD televizora i Interneta kako biste dobili zvuk i sliku boljeg kvaliteta, uz bolje sadržaje, više funkcija i praktičnije korišćenje.
Ako već posedujete ili kupujete HDTV, imajte u vidu da će vam novi Blu-ray plejer omogućiti da uživate u najboljem mogućem kvalitetu slike i zvuka, najboljim dodatnim materijalima i praktičnosti koju donosi streaming video zapisa sa Interneta.