Zo bescherm je je Galaxy tegen malware

Aangezien Galaxy-apparaten op malware scannen voordat apps uit de Play Store worden gedownload, is de kans klein dat je telefoon met malware wordt geïnfecteerd. Schadelijke software kan echter nog steeds op je telefoon worden geïnstalleerd via advertenties of e-mails. Volg de onderstaande gids om je telefoon verder te beschermen.

Voordat je de onderstaande aanbevelingen uitprobeert, moet je controleren of de software van je telefoon en de bijbehorende apps zijn bijgewerkt tot de laatste versie. Volg deze stappen om de software van je mobiele telefoon bij te werken:

Stap 1. Ga naar Instellingen > Software-update.

Stap 2. Tik op Download en installeer.

Stap 3. Volg de instructies op het scherm.

Beslissen tot welke apps toegang moet worden verleend

Nadat je een app hebt geïnstalleerd, kun je beslissen welke apps je toegang wilt geven tot je telefoon. Een kwaadaardige app kan informatie van je telefoon lekken, dus wees voorzichtig met het verlenen van toestemmingen. Zelfs als je toegang verleent, worden de machtigingen automatisch gereset als je een app een tijdje niet hebt gebruikt, en moet je opnieuw machtigingen verlenen als je de app de volgende keer gebruikt.

Hoe de machtigingen van een app te veranderen:

App-instellingen App-instellingen

Stap 1. Ga naar Instellingen en selecteer Apps.

Kies de app om de machtigingen te wijzigen Kies de app om de machtigingen te wijzigen

Stap 2. Kies een app om de machtigingen van te wijzigen.

Selecteer App-machtigingen Selecteer App-machtigingen

Stap 3. Selecteer Machtigingen.

Machtigingen voor app toestaan Machtigingen voor app toestaan

Stap 4. Selecteer een optie om toegang te verlenen.

Selecteer toestaan of niet toestaan voor app-machtigingen Selecteer toestaan of niet toestaan voor app-machtigingen

Stap 5. Selecteer Toestaan of Niet toestaan.

Zelfs als je veilige websites op je telefoon bezoekt, kun je toch worden blootgesteld aan schadelijke advertenties. Vanwege het risico op malware-infectie via schadelijke advertenties, raden we je aan de advertentieblokkeringsfunctie in de Samsung Internet-app te gebruiken om pop-ups te beperken en je telefoon te beschermen.

Open de Samsung Internet-app Open de Samsung Internet-app

Stap 1. Open Samsung Internet-app.

Selecteer Menu Selecteer Menu

Stap 2. Kies Menu (drie horizontale lijnen).

Selecteer Advertentieblokkeringen  Selecteer Advertentieblokkeringen

Stap 3. Selecteer Advertentieblokkeringen.

Selecteer uit Voorgestelde apps Selecteer uit Voorgestelde apps

Stap 4. Kies uit Suggestie apps om te downloaden.

Let op:

• Je moet ingelogd zijn op je Google-account om een advertentieblokkeringsapp te kunnen downloaden.
  • Voor sommige advertentie-blokkerende apps moet je misschien betalen, dus controleer hun beschrijvingen en recensies voordat je ze downloadt.
  • Als je een internetapp van derden gebruikt, pas dan de beveiligingsinstellingen van de app aan.

We raden je aan Apparaatbeveiliging in te schakelen om je telefoon tegen malware te beschermen.

Batterij en apparaatonderhoud Batterij en apparaatonderhoud

Stap 1. Ga naar Instellingen en navigeer naar Batterij en apparaatonderhoud.

Selecteer Apparaatbeveiliging Selecteer Apparaatbeveiliging

Stap 2. Selecteer Apparaatbeveiliging.

Tik op Telefoon scannen Tik op Telefoon scannen

Stap 3. Tik op Telefoon scannen.

Als je telefoon is aangetast door malware, de schadelijke app verwijderen in Veilige modus. Alle apps van derden zijn uitgeschakeld in Veilige modus, dus het kan gemakkelijker zijn om de problematische app te verwijderen.

Houd Volume omlaag en de Zijtoets ingedrukt Houd Volume omlaag en de Zijtoets ingedrukt

Stap 1. Druk op de Volume omlaag-toets en de Zijtoets.

Selecteer Uitschakelen Selecteer Uitschakelen

Stap 2. Selecteer Uitschakelen.

Houd Volume omlaag en de Zijtoets ingedrukt Houd Volume omlaag en de Zijtoets ingedrukt

Stap 3. Nadat het scherm is uitgeschakeld, houd je de Volume omlaag-toets en Zijtoets tegelijkertijd ingedrukt.

Laat de Zijtoets los terwijl je de Volume omlaag-toets ingedrukt houdt Laat de Zijtoets los terwijl je de Volume omlaag-toets ingedrukt houdt

Stap 4. Zodra het Samsung-logo op het scherm verschijnt, laat je de Zijtoets los, terwijl je de Volume omlaag-toets ingedrukt houdt.

Probeer te updaten in de Veilige stand Probeer te updaten in de Veilige stand

Stap 5. Wanneer Veilige modus in de linker benedenhoek van het scherm verschijnt, laat je de toets los.

Volg de onderstaande stappen om een app te verwijderen in Veilige modus.

Apps menu Apps menu

Stap 1. Ga naar Instellingen en selecteer Apps.

Onbekende of schadelijke apps identificeren Onbekende of schadelijke apps identificeren

Stap 2. Identificeer de app die je niet herkent, of waarvan je denkt dat hij kwaadaardig is.

App verwijderen App verwijderen

Stap 3. Selecteer Verwijderen.

Tik op OK Tik op OK

Stap 4. Tik op OK.

Schakel vanuit Veilige modus over naar de Normale stand door de onderstaande stappen te volgen.

Stap 1. Druk tegelijkertijd op de Volume omlaag-toets en Zijtoets.
Stap 2. Tik op Opnieuw opstarten.

Overschakelen van de Veilige stand naar Normale stand

Let op:

• De locatie van de Volumetoets en Zijtoets kan verschillen afhankelijk van het model telefoon.

Meer manieren om je telefoon te beschermen

Hier volgen nog enkele tips om je telefoon te beschermen en hem malwarevrij te houden:

• Download alleen apps uit de Play Store of Galaxy Store, die de veiligheid van alle apps controleren.
  • Wij raden het gebruik van anti-malware apps van derden af.
  • Houd de software en het besturingssysteem up-to-date.
  • Schakel Bluetooth en Wi-Fi uit als je de telefoon niet gebruikt.

Let op: De schermafbeeldingen en het menu van de telefoon kunnen variëren, afhankelijk van het model en de softwareversie van de telefoon.

De Samsung Members-app gebruiken

Als je problemen ondervindt met je Samsung-mobiel, -tablet of -wearables, kun je ons een vraag sturen in de Samsung Members-app. Meer informatie over het verzenden van een foutenrapport.