Smart TV maakt geen verbinding | Samsung NL

Met je Smart TV kun je verbinding maken met internet, draadloos of via de kabel, en zo toegang krijgen tot videoplatforms en Smart Hub toepassingen. Je kunt je tv ook verbinden met SmartThings om hem op afstand te bedienen. Als je Smart TV niet goed verbinding maakt met internet, vind je hieronder enkele suggesties om dit probleem op te lossen.

Afbeelding van een persoon die de netwerkstatus van zijn Smart TV controleert.

Let op: De hieronder beschreven stappen kunnen per model verschillen.

Als je problemen hebt om je Smart TV met het internet te verbinden, kijk dan zeker even naar de netwerkstatus. Hier kun je de instellingen van je internetverbinding controleren en zien waar de verbinding hapert.

Om de netwerkstatus te controleren:

1 Druk op de Startknop van je afstandsbediening.
Samsung Afstandsbediening 2022
2 Navigeer naar Instellingen en selecteer dan Alle Instellingen.
Afbeelding van het Smart TV menu.
Afbeelding van het Smart TV menu.
3 Ga naar de Algemene instellingen en klik op Netwerk.
Afbeelding van het Instellingen menu.
4 Selecteer nu Netwerkstatus.
Afbeelding van de netwerkinstellingen.
5 Op dit scherm kun je de status van je netwerk zien en hier controleer je ook je IP-instellingen. Lees verder voor meer informatie over het controleren van je IP-instellingen.

Identificeer het probleem:

Netwerkproblemen kunnen van twee verschillende verbindingspunten komen. Dit zijn de verbindingen tussen je tv en de router en de verbinding tussen de router en het Internet.

Op de afbeelding hieronder zie je dat er een probleem is tussen zowel de verbinding tussen je tv en de router als tussen de router en het internet.

Beeld van een storing in de netwerkverbinding.

Om te bepalen of het probleem tussen de tv en de router zit, kun je proberen een ander apparaat op je router aan te sluiten. Als dit apparaat verbinding maakt en prima werkt, weet je dat het probleem bij je tv ligt.

Om te bepalen of het probleem tussen de router en de internetprovider zit, kun je je internet modem controleren. Als de modem is aangesloten, dan moet je contact opnemen met je internetprovider om het probleem op te lossen.

1 Navigeer naar Instellingen en selecteer dan Alle instellingen.
Afbeelding van het Smart TV menu.
Afbeelding van het Smart TV menu.
2 Ga naar de Algemene instellingen en klik op Netwerk.
Afbeelding van het algemene instellingenmenu.
3 Selecteer nu Netwerkstatus.
Afbeelding van het menu met netwerkinstellingen.
4 Klik op IP-instellingen.
Beeld van de netwerkstatus.

Stel je IP-adres handmatig in:

Door je IP-adres handmatig te configureren kun je proberen het verbindingsprobleem op te lossen. Om je IP-adres handmatig in te stellen kun je dezelfde stappen van hierboven volgen om je IP-adres te verifiëren en dan als volgt te werk gaan:

6 Klik op IP-instelling.
Afbeelding van IP-instellingen
7 Selecteer dan Handmatig invoeren.
Afbeelding van het menu met IP-instellingen.
8 Ga naar IP-adres.
Afbeelding van IP-instellingen menu met IP-adres geselecteerd.
9 Voer je IP-adres in.
Afbeelding van het handmatig invoeren van een IP-adres.
10 Bevestig het IP-adres door op OK te klikken.

Er zijn twee methoden om je Smart TV bij te werken. De hieronder beschreven methode vertelt je hoe je de update uitvoert vanuit het tv-menu. Klik op hier om uit te vinden hoe je je tv kunt bijwerken met een USB-geheugenstick.

Let op: De volgende stappen kunnen verschillen afhankelijk van je tv-model. Om er zeker van te zijn dat je de stappen correct volgt, kun je de gebruikershandleiding downloaden.

1 Navigeer naar Instellingen en selecteer dan Alle instellingen.
Afbeelding van het Smart TV menu.
Afbeelding van het Smart TV menu.
2 Klik nu op Ondersteuning.
Afbeelding van het instellingenmenu.
3 En kies daarna Software-update.

Let op: Als je een USB-geheugenstick hebt aangesloten voor het afspelen of opnemen van video's/foto's/muziek, zal de Smart TV je vragen of hij de USB-stick moet doorzoeken naar een updatebestand. Selecteer Nee om door te gaan met het bijwerken met behulp van wifi.

Afbeelding van het menu Ondersteuning.
4 Klik op Nu bijwerken.

Let op: Als er geen update beschikbaar is, betekent dit dat je Smart TV al up-to-date is met de laatste versie.

Afbeelding van het software-updatemenu.

Apparaatonderhoud voert diagnostiek uit op je tv om je tv te optimaliseren en om te proberen problemen zoals een wazig scherm of onvoldoende opslagruimte op te lossen. Als er een probleem is gedetecteerd, verschijnt een lijst met de gedetecteerde problemen.

Volg de onderstaande stappen om Apparaatonderhoud te starten:

1 Navigeer naar Instellingen en selecteer dan Alle instellingen.
Afbeelding van het Smart TV menu.
Afbeelding van het Smart TV menu.
2 Klik dan op Ondersteuning en selecteer Apparaatonderhoud.
Afbeelding van het instellingenmenu van Ondersteuning.
3 Klik op de optie Apparaatonderhoud om de diagnostiek te starten.
Afbeelding met informatie om het onderhoud van het apparaat te starten.

Voor meer informatie, klik hier.

Probeer eerst de TV opnieuw op te starten

Terwijl de TV is ingeschakeld, houd de stand-by knop op de afstandsbediening van je Samsung TV ingedrukt totdat de TV wordt uitgeschakeld en weer wordt ingeschakeld. Je kan de standby knop loslaten als de TV opstartlogo laat weergeeft.

Fabrieksreset

Een fabrieksreset moet worden gedaan als laatste redmiddel, omdat het alle gedownloade apps verwijdert en alle instellingen opnieuw instelt, zodat de tv de instellingen terugkrijgt zoals ze waren toen hij werd gekocht.

Om je tv terug te zetten naar fabrieksinstellingen, doe je het volgende:

1 Navigeer naar Instellingen en selecteer dan Alle instellingen.
Afbeelding van het Smart TV menu.
Afbeelding van het Smart TV menu.
2 Klik op Algemeen.
Afbeelding van het algemene instellingenmenu.
3 Scroll naar beneden en kies Resetten.
Afbeelding van het algemene instellingenmenu met de optie "Reset" geselecteerd.
4 Voer je pincode in. Als je het laatste cijfer van de pincode invoert, ga je automatisch naar het volgende scherm, zodat je niet op 'OK' hoeft te klikken om verder te gaan.
Afbeelding van het scherm waarop je gevraagd wordt je pincode in te voeren.
1 Navigeer naar Instellingen en selecteer dan Alle instellingen.
Afbeelding van het Smart TV menu.
Afbeelding van het Smart TV menu.
2 Ga naar Algemeen en selecteer Netwerk.
Afbeelding van het algemene instellingenmenu.
3 Klik op Netwerkinstellingen openen.
Afbeelding van het menu met netwerkinstellingen.
4 Kies hoe je verbinding maakt met het Internet Draadloos of Kabel.
Afbeelding van tv-scherm met de opties Draadloos en Kabel.
5 Als je kiest voor een bekabelde (kabel)verbinding, maakt je Smart TV automatisch verbinding met internet. Als je Draadloos kiest, moet je het netwerk selecteren waarmee je verbinding wilt maken.

Let op: Zorg ervoor dat de netwerkkabel stevig is aangesloten op de achterkant van je Smart TV als je probeert verbinding te maken via een bekabelde verbinding.

Als geen van de vorige stappen heeft gewerkt, ontkoppel dan alle andere apparaten die op je wifi-netwerk zijn aangesloten en probeer alleen je Smart TV ermee te verbinden.

Als de verbinding werkt, betekent dit waarschijnlijk dat je te veel apparaten op je wifi-netwerk hebt aangesloten en dat je router niet zoveel aangesloten apparaten tegelijk aankan.

In dit geval kun je je router configureren of het aantal apparaten dat op het netwerk is aangesloten beperken.

1 Ontkoppel alle apparaten die op het netwerk zijn aangesloten, inclusief je modem, router en tv.
2 Sluit de apparaten één voor één weer aan, te beginnen met de router en dan het dichtstbijzijnde apparaat.
3 Wacht tot elk apparaat volledig werkt voordat je het volgende aansluit.
4 Sluit je Smart TV als laatste weer aan en controleer de internetverbinding.

Als je de mogelijkheid hebt om verbinding te maken met een ander netwerk (via gegevensdeling op je smartphone bijvoorbeeld), probeer dan je Smart TV met dit netwerk te verbinden.

Als het je Smart TV lukt om verbinding te maken met een openbaar netwerk of een ander privé-netwerk, betekent dit dat het verbindingsprobleem waarschijnlijk bij je router of de internetverbinding ligt.

In dit geval moet je contact opnemen met je internetprovider als die je de router heeft geleverd, of met de fabrikant als je de router apart hebt gekocht.

Je kunt ook de netwerkinstellingen vergelijken met die van je wifi-verbinding om te zien wat het probleem kan zijn, en dit netwerk tijdelijk gebruiken.