Wat is schermspiegelen en hoe gebruik ik het met mijn Samsung TV

Er zijn verschillende manieren om je smartphone scherm te casten naar je Samsung TV. Schermspiegelen is een handige functie die content naadloos deelt met je Smart tv. Wij zetten alle mogelijke methodes op een rijtje voor je.

Wat is schermspiegelen?

Schermspiegelen is een technologie die het mogelijk maakt om het scherm van een mobiel apparaat naar het tv-scherm te sturen. Met de SmartThings- en Smart View-apps kun je snel en eenvoudig verbinding maken met je Samsung Smart TV, maar je kunt ook verbinding maken via een Wi-Fi of HDMI-verbinding. Bovendien kun je met Samsung tv's vanaf 2020 je telefoon spiegelen door eenvoudigweg de tv aan te raken. Verschillende inhoud zoals foto's, video's en apps op je smartphone worden op een groter scherm getoond.

Om het scherm draadloos te kunnen spiegelen, is een wifiverbinding met je tv nodig. Voor niet-Smart tv's heb je een casting-apparaat nodig zoals een Samsung AllShare Cast, Chromecast of Amazon Fire-stick.

Schermspiegelen decor

Let op: Het proces van het delen van je scherm naar een tv verschilt afhankelijk van het merk en model van je tv en je mobiele apparaat. De volgende instructies zijn voor het delen van het scherm van een mobiel apparaat naar een Samsung TV.

SmartThings is de hub van Samsung voor het besturen van smart home devices en kan worden gedownload naar zowel Android- als iOS-apparaten. SmartThings kan automatisch detecteren en verbinding maken met de meeste Samsung tv's die vanaf 2016 zijn geproduceerd. Als je tv ouder is, probeer dan verbinding te maken met de Smart View-app.

1 Verbind de Samsung Smart TV en het toestel met hetzelfde wifi-netwerk.
2 Download de SmartThings-app op je smartphone.

Let op: Als je een Samsung-smartphone gebruikt, heb je misschien al de SmartThings-app geïnstalleerd. (Update vereist)

3 Open de SmartThings-app.
4 Tik op Toevoegen Apparaat.

Alle beschikbare apparaten worden weergegeven. Als je je apparaat niet kunt zien, zorg er dan voor dat het is ingeschakeld. Als het nog steeds niet wordt weergegeven, zet het apparaat dan uit en weer aan en start de SmartThings-app opnieuw.

Spiegel met behulp van SmartThings stap 1
5 Selecteer je tv of scan je tv in de buurt.
6 Tik op je tv en maak verbinding met je toestel.

Je tv is nu verbonden met SmartThings en je kunt je apparaat gebruiken als tweede afstandsbediening voor de tv. Je kunt Smart View ook gebruiken om foto's, films en muziek van je apparaat te spiegelen.

7 Tik op je aangesloten tv en tik op Meer Opties.
8 Selecteer Scherm spiegelen (Smart View).
Spiegel met behulp van SmartThings stap 2

Let op: Zorg ervoor dat je telefoon in de buurt van je tv is, zodat ze verbinding kunnen maken.

Met de Samsung Smart View-app kun je genieten van media die is opgeslagen op je mobiele telefoon en pc op je Samsung Smart TV. Je kunt de tv ook bedienen met je apparaat als tweede afstandsbediening.

1 Verbind je apparaat/pc en de tv met hetzelfde wifi-netwerk.
2 Scrol naar beneden voor het snelpaneel van je telefoon en zet Smart View aan.
3 Je krijgt alle beschikbare apparaten te zien. Tik op je tv.
Spiegel met behulp van Smart View

Let op: Als je de tv niet ziet, tik dan op het verversingssymbool om opnieuw te zoeken. Als je de tv nog steeds niet ziet, zorg er dan voor dat deze is ingeschakeld en verbonden met hetzelfde wifi-netwerk als je apparaat.

4 Selecteer Mijn foto's, Mijn video's of Mijn muziek.
5 Selecteer de inhoud die je wilt afspelen op de tv.

Het apparaat en de tv zijn nu aangesloten. Deze verbinding wordt onthouden en tot stand gebracht telkens wanneer je de Smart View-app opent. Je kunt nu je tv bedienen via de Smart View-app en media afspelen vanaf je apparaat.

Als het beeld klein is op het scherm, kun je de beeldverhouding wijzigen.

1 Ga naar Smart View > Druk op Meer opties (drie verticale punten).
2 Tik op Instellingen > Telefoonbeeldverhouding.
3 Selecteer Volledig scherm op aangesloten apparaat om er een volledig scherm van te maken.

Let op: Afhankelijk van je apparaat wordt gevraagd de verbinding toe te staan of een pincode in te voeren.

Foto's en video's bekijken via AirPlay

1 Open de Foto-app.
2 Zoek de foto of video die je wilt delen.
3 Tik op het delen-pictogram linksonder in het scherm.
4 Tik op AirPlay.
5 Tik op de tv die je wilt aansluiten.
6 Als daarom wordt gevraagd, voer je de code op de tv in op je Apple-apparaat.

Audio afspelen via AirPlay

1 Open de muziekspeler op je Apple-apparaat.
2 Selecteer een song.
3 Tik op het Airplay-pictogram.
4 Tik op de tv die je wilt aansluiten.
5 Als daarom wordt gevraagd, voer je de code op de tv in op je Apple-apparaat.

Het vinden van AirPlay-instellingen

1 Ga naar Instellingen.
2 Navigeer naar Algemeen.
3 Selecteer Apple AirPlay-instellingen.

Let op: Je tv en Apple-apparaat moeten met hetzelfde wifinetwerk zijn verbonden.

De Tap View-functie is een nieuwe functie in 2020. Tik gewoon op de tv met je telefoon en hij wordt gespiegeld.

Instellingen die vooraf moeten worden voorbereid

Controleer of de Smart View-functie van de tv is ingeschakeld (Instellingen > Algemeen > Extern apparaatbeheer > Apparaatverbindingsbeheer > Toegangsmelding).

Hoe je Tap View op je telefoon kunt instellen

1 Open de SmartThings-app op je telefoon en tik vervolgens op het menupictogram. (de drie horizontale lijnen)
2 Tik op het pictogram Instellingen en navigeer vervolgens naar Tikweergave, Tikgeluid. Tik op de schakelaar om dit in te schakelen.
3 Breng je telefoon dichter bij de tv en tik dan op Toestaan van aanwezigheidsdetectie wanneer dit op het scherm van je telefoon verschijnt.
Spiegel met behulp van Tap View

Let op:

• Alleen beschikbaar vanaf model TU7000 en hoger (inclusief Lifestyle/Outdoor tv) en Samsung Galaxy-modellen vanaf de lancering. (Android 8.1 en hoger)
  • Om Tap View te gebruiken, moet je de SmartThings-app updaten naar versie 1.7.45 of hoger. Het is beschikbaar om te downloaden via de Google Play Store of Apple App Store.
  • Wanneer je begint met spiegelen, moet je de energiebesparingsmodus annuleren.

Als de draadloze verbinding problemen oplevert, probeer dan een HDMI-adapter te gebruiken om je apparaat op de tv aan te sluiten. Officiële Samsung HDMI-adapters worden apart verkocht en bieden ondersteuning voor apparaten met USB-C-poorten.

Als je een ouder apparaat zonder USB-C-poort gebruikt, kun je een compatibele adapter van een ander merk gebruiken. De prestaties ervan kunnen echter niet worden gegarandeerd.

1 Sluit een HDMI-kabel aan op de HDMI-adapter.
2 Sluit het andere uiteinde van de HDMI-kabel aan op een HDMI-poort van de tv.
3 Sluit de HDMI-adapter aan op de USB-poort van je apparaat.
4 Zet de tv aan en verander de ingang naar de HDMI-poort die je gebruikt.

Sommige apps zoals Netflix en YouTube hebben een ingebouwde screencastingfunctie die het gemakkelijk maakt om te delen wat je bekijkt tussen het grote en kleine scherm.

1 Verbind je apparaat en de tv met hetzelfde wifi-netwerk.
2 Download de compatibele app naar je toestel en de tv.
3 Login of maak een account aan. Log in op hetzelfde account op zowel de tv als je apparaat.
4 Open de inhoud die je wilt bekijken via je apparaat.
5 Tik op het cast-pictogram.

Opmerking: De locatie van het cast-icoon zal verschillen afhankelijk van de app die je gebruikt en de oriëntatie van je telefoon.

6 Selecteer het apparaat waarop je de inhoud wilt bekijken.