Downloadproblemen oplossen in de Google Play Store

Google Play Store-logo op een smartphone

Als je problemen ondervindt bij het downloaden of bijwerken van apps of bij het openen van de Google Play Store, zijn er een aantal eenvoudige stappen die je kunt volgen om de problemen op te lossen. Klik op de onderstaande menu's om stap voor stap door onze handleiding te gaan.

Voordat je de gegeven oplossingen probeert, is het wel belangrijk om te controleren dat jouw apparaat en de bijbehorende apps de nieuwste software-update hebben. Volg hiervoor de volgende stappen:

1 Ga naar Instellingen, vervolgens naar het menu Software-update en tik op Downloaden en installeren.
2 Als je apparaatsoftware nog niet up-to-date is, volg je de instructies op het scherm om de nieuwste versie te installeren. Als alles up-to-date is, verschijnt de volgende melding: "Je software is up-to-date".

Let op: De Google Play Store-app downloadt slechts één app tegelijk. Als een andere app wordt geïnstalleerd of bijgewerkt, moet je wachten tot de download of update is voltooid.

Het wissen van gegevens en de cache kan nuttig zijn om het downloadprobleem op te lossen. Volg hiervoor deze stappen:

Let op: Als je deze stappen volgt, wordt je Google Play-account ontkoppeld. Zorg ervoor dat je je inloggegevens goed kent om er later opnieuw verbinding mee te kunnen maken.

1 Ga naar de Instellingen van je smartphone.
Samsung smartphone instellingen menu-logo
2 Scroll naar beneden en tik vervolgens op Apps.

Op apparaten met een ouder besturingssysteem vindt je deze optie in Instellingen > Toepassingsbeheer.

Overzicht van de instellingen van een Samsung smartphone
3 Selecteer vervolgens Google Play Store.
Overzicht van de lijst met applicaties van een Samsung-smartphone
4 Tik nu op Opslag.
Overzicht van Google Play Store-app-instellingen
5 Druk vervolgens op Gegevens wissen.
Gegevens van de Google Play-app verwijderen

Als je op zoek bent naar updates en Google Play laadt geen resultaten, zal je de app geforceerd moeten afsluiten om het probleem op te lossen.

Let op: Als je deze stappen volgt, word je Google Play-account ontkoppeld. Zorg ervoor dat je jouw inloggegevens goed onthoudt om er later opnieuw verbinding mee te kunnen maken.

1 Ga naar de Instellingen van je smartphone.
Samsung smartphone instellingen menu-logo
2 Veeg omlaag over het scherm en tik vervolgens op Apps.

Op apparaten met een ouder besturingssysteem vindt je deze optie in Instellingen > Toepassingsbeheer.

Overzicht van de instellingen van een Samsung smartphone
3 Selecteer vervolgens Google Play Store.
Overzicht van de lijst met applicaties van een Samsung-smartphone
4 Tik vervolgens op Opslag.
Overzicht van Google Play Store-app-instellingen
5 Druk nu op Gegevens wissen en daarna op Cache legen.
Informatie over opslag van Google Play Store-app
6 Ga terug en druk op Gedwongen stoppen.
Forceer stop Google Play Store-app
7 Open de Play Store.

Probeer nu opnieuw te controleren op updates.

1 Ga naar de Instellingen van je smartphone.
Samsung smartphone instellingen menu-logo
2 Scroll omlaag en tik op Batterij- en apparaatonderhoud.

Op apparaten met een ouder besturingssysteem vindt je deze optie in Instellingen > Toepassingsbeheer.

Overzicht van Samsung Smartphone-instellingen
3 Tik vervolgens op Opslag.
Overzicht van het menu Batterij- en apparaatonderhoud
4 Controleer of er voldoende opslagruimte beschikbaar is. Als het minder dan 1 GB is, zal je ruimte moeten vrijmaken.
Overzicht Samsung-smartphoneopslag
1 Ga naar de Instellingen van je smartphone.
Samsung smartphone instellingen menu-logo
2 Scroll naar beneden en tik vervolgens op het menu Accounts en back-up.
Overzicht van het menu Accounts en back-up
3 Tik vervolgens op Accounts beheren en daarna op je Google-account.
Overzicht van het menu Accountbeheer
4 Tik nu op Account wissen. Afhankelijk van het besturingssysteem van je apparaat is deze optie mogelijk toegankelijk via het menu Meer opties rechtsboven in het scherm.
5 Tik nogmaals op Account wissen om te bevestigen.

Houd er rekening mee dat alle informatie die tijdens dit proces is verwijderd, weer beschikbaar zal zijn zodra het account opnieuw is toegevoegd.

6 Tik vervolgens in de lijst met accounts op Account toevoegen.
7 Selecteer vervolgens Google.
Een Google-account toevoegen op een Samsung-smartphone
8 Voer vervolgens de inloggegevens van je Google-account in.
Een Google-account toevoegen op een Samsung-smartphone
9 Accepteer ten slotte de Servicevoorwaarden om het toevoegen van het account te voltooien.

Zorg er eerst voor dat je telefoon een stabiele internetverbinding heeft voordat je begint met het downloaden van apps uit de Google Play Store.

Als je verbonden bent met een wifi-netwerk, zorg er dan voor dat de twee verticale pijlen naast het wifi-pictogram verschijnen en dat het bereik vol is: dit betekent dat je een goede verbinding hebt.

Als je problemen hebt om verbinding te maken met een wifi-netwerk, raden we je aan om naar de volgende pagina te gaan: Mijn telefoon maakt geen verbinding met Wi-Fi, wat moet ik doen?

Als je internet traag is of als je problemen hebt met je verbinding, moet je mogelijk contact opnemen met je provider.

Activeer mobiele data via instellingen

1 Open de Instellingen van je smartphone.
2 Klik vervolgens op Verbindingen.
3 Tik op Datagebruik.
4 Schakel ten slotte mobiele data in.

Activeer mobiele data vanuit het notificatiepaneel

1 Veeg omlaag op je scherm om het meldingenpaneel te kunnen zien.
2 Tik op Mobiele data om deze in te schakelen.
1 Houd alleen de Aan/uit-toets of de Aan/uit-toets samen met de Volume omlaag-toets ingedrukt.
2 Druk op Opnieuw opstarten.
Het herstartscherm van de Samsung-smartphone
3 Wacht tot je apparaat is uitgeschakeld en opnieuw is opgestart.
1 Ga naar de Instellingen van je smartphone.
Samsung smartphone instellingen menu-logo
2 Veeg omlaag over het scherm en tik vervolgens op Apps.

Op apparaten met een ouder besturingssysteem vindt je deze optie in Instellingen > Toepassingsbeheer.

Overzicht van de instellingen van een Samsung smartphone
3 Tik vervolgens op het Filterpictogram.
Overzicht apps-menu
4 Schuif met het balkje om de optie Systeem-apps weergeven in te schakelen en druk vervolgens op OK.
Overzicht van het sectiefilter Toepassingen
5 Scroll vervolgens naar beneden en selecteer Downloadbeheer.
Overzicht van de lijst met systeemapps
6 Zorg ervoor dat de app is ingeschakeld (op het pictogram linksonder moet je Uitschakelen zien staan). Druk vervolgens op Gedwongen stoppen.
Overzicht Managerinformatie downloaden
1 Ga naar de Instellingen van je smartphone.
Samsung smartphone instellingen menu-logo
2 Scroll omlaag en tik op Algemeen beheer.
Overzicht van de instellingen van een Samsung smartphone
3 Selecteer vervolgens Datum en tijd.

Op apparaten met een ouder besturingssysteem vindt je deze optie in Instellingen > Toepassingsbeheer.

Overzicht van het Global Management-menu van een Samsung-smartphone
4 Schakel de optie Automatisch datum en tijd in.
Overzicht van het datum- en tijdmenu van een Samsung-smartphone

Zorg ervoor dat er geen apps wachten om te worden gedownload of bijgewerkt, dit kan het downloadproces op je Galaxy-apparaat vertragen.

1 Ga naar de Instellingen van je smartphone.
Samsung smartphone instellingen menu-logo
2 Scroll naar beneden en tik vervolgens op Apps.

Op apparaten met een ouder besturingssysteem vindt je deze optie in Instellingen > Toepassingsbeheer.

Overzicht van de instellingen van een Samsung smartphone
3 Tik vervolgens op het Filterpictogram.
Overzicht apps-menu
4 Schakel in het menu dat verschijnt de optie Toon systeem-apps in, selecteer dan Uitgeschakeld en druk vervolgens op OK.
Overzicht van het sectiefilter Toepassingen
5 Controleer of een of meer apps gerelateerd aan Google Play Services of Download Manager verschijnen in de lijst met uitgeschakelde apps. Zo ja, tik dan op Inschakelen.

Als geen van de voorgaande stappen heeft geholpen bij het oplossen van het probleem dat je ondervindt, neem dan contact op met Samsung Support voor verdere hulp.

Als je ongebruikelijk gedrag van je Samsung-smartphone, -tablet of -wearable opmerkt, kun je ook een crashrapport indienen of een vraag stellen via de Samsung Members-app.

Dit stelt ons in staat om het ondervonden probleem nader te bekijken. De verzonden gegevens zijn anoniem en worden alleen bewaard voor de duur van ons onderzoek. Meer informatie over hoe je een crashrapport verzendt vindt je in de Samsung Members-app.

Let op: De screenshots zijn gemaakt met een Galaxy S21 Ultra (Android versie 12). De bediening kan variëren afhankelijk van het gebruikte model smartphone of tablet en hun softwareversie.

User guide User guide

Handleiding

Meer informatie nodig?
Download en bekijk de handleiding van jouw apparaat.

Samsung Assistance Samsung Assistance

Hulp op afstand

Hebben de voorgestelde oplossingen niet
geholpen om het probleem op te lossen?
Neem contact op met onze hulpdiensten op afstand.