Welke kabel moet ik gebruiken voor HDMI 2.1?

Iemand die een videospel op een Samsung tv speelt

Nieuwere tv's zijn uitgerust met de nieuwste HDMI-specificatie - HDMI 2.1. Lees verder om meer te weten te komen over HDMI 2.1 en welke kabel je daarvoor moet gebruiken.

HDMI 2.1 is de meest recente update van de HDMI-specificatie en ondersteunt een reeks hogere videoresoluties en vernieuwingsfrequenties, waaronder 8K60 Hz en 4K120 Hz en resoluties tot 10K. HDMI 2.1 ondersteunt ook dynamische HDR-formaten en bandbreedtecapaciteiten tot 48 Gbps.

Om het maximale uit HDMI 2.1 te halen, moet je een Ultra High Speed HDMI-kabel gebruiken. Deze kabels voldoen aan strenge specificaties die zijn ontworpen om ondersteuning te bieden voor videomodi met hoge resolutie en nieuwe functies zoals eARC en VRR. Deze kabels zijn de beste manier om ervoor te zorgen dat van hoge bandbreedte afhankelijke functies worden geleverd, met inbegrip van verbeterde video- en audioprestaties.

Er zijn een aantal redenen waarom je een Ultra High Speed HDMI kabelvan beeldkwaliteit tot gaming en geluidskwaliteit.

Ultra High Speed HDMI-kabels verbeteren de beeldkwaliteit door ondersteuning van 4K-resolutie bij 50/60/100/120 beelden per seconde en 8K-resolutie bij 50/60 beelden per seconde. Bovendien vermindert de lage EMI van de kabel interferentie met draadloze netwerken, mediaspelers, Bluetooth en mobiele apparaten.

De kabels verbeteren de game-ervaring met hun Auto Low Latency Mode die schakelt tussen low-latency modi, afhankelijk van de bron en de content. De variabele verversingssnelheid en het snelle frametransport zorgen ook voor een vloeiendere game-ervaring.

Ultra High Speed HDMI-kabels verbeteren de audiokwaliteit door ondersteuning van high-bitrate audioformaten tot 192 kHz, met verbeterde Audio Return Channels (eARC) en ondersteuning van DTS-HD Master Audio™, DTS:X®, Dolby® TrueHD en Dolby Atmos®.

Les câbles améliorent votre expérience de jeu grâce à leur mode de faible latence automatique (Auto Low Latency Mode) qui bascule en fonction de la source et du contenu. Le taux de rafraîchissement variable et le transport rapide des images permettent également une expérience de jeu plus fluide.

Les câbles HDMI ultra haut débit améliorent la qualité audio en prenant en charge les formats audio haut débit jusqu'à 192 kHz, disposent de canaux de retour audio améliorés (eARC) et prennent en charge DTS-HD Master Audio™, DTS:X®, Dolby® TrueHD et Dolby Atmos®.

Het gebruik van een niet-gecertificeerde kabel kan de compatibiliteit beïnvloeden of problemen met de kabelkwaliteit veroorzaken. Bekijk de video hieronder om meer te weten te komen:

Wat kan er gebeuren als ik een niet-gecertificeerde HDMI-kabel gebruik? Wat kan er gebeuren als ik een niet-gecertificeerde HDMI-kabel gebruik?

Transcriptie: Wat kan er gebeuren als ik een niet-gecertificeerde HDMI-kabel gebruik?

Geen beeld

• HDMI-kabel wordt niet herkend, en er verschijnt geen beeld

Geen signaal

• HDMI wordt herkend, maar de melding geen signaal wordt constant of met tussenpozen weergegeven

Beeld flikkert of knippert

• Scherm of delen van het scherm flikkeren bij weergave van video of game-inhoud

Niet gesynchroniseerd beeldformaat

• Het beeldformaat wordt verkleind of vergroot

Lijnen of abnormale kleuren verschijnen op het scherm

Vertraagd geluid

•  Bij aansluiting op een soundbar of audio-apparaat is het geluid vertraagd of niet synchroon

Als je een van de problemen ondervindt die in de video in de vorige sectie worden genoemd, kan dit te wijten zijn aan een slechte HDMI-verbinding, veroorzaakt door een kabel van lage kwaliteit. We raden je aan om de originele HDMI-kabel die bij je apparaat is geleverd en een echte gecertificeerde HDMI-kabel te gebruiken (zie het gedeelte hieronder voor verdere aanwijzingen).

Om problemen met je HDMI-verbinding op te lossen, ga je naar SmartHub Menu (Home-knop) > Instellingen > Ondersteuning > Apparaatonderhoud > Zelfdiagnose > HDMI-problemen oplossen. Als je een extern apparaat hebt aangesloten, word je vervolgens door een aantal stappen geleid om de verbinding te testen.

Lees meer over hoe je problemen met je HDMI-verbinding kunt oplossen.

Controleer of je HDMI-kabel gecertificeerd is. Ultra High Speed HDMI is een gedeponeerd handelsmerk, dat samen met een holografische afbeelding en een QR-code op de verpakking wordt vermeld.

We raden je aan om de HDMI-kabel dat met je apparaat is meegeleverd te gebruiken. Als je toestel niet met een HDMI-kabel is geleverd, download dan de gratis HDMI Cable Certification app uit de  Play Store om te controleren of je een gecertificeerde Ultra High Speed HDMI-kabel gebruikt.

Ondersteuning nodig?
Maak gebruik van Hulp op Afstand voor TV.