Närhetssensorn fungerar inte korrekt

När du pratar i telefon med enheten mot örat stängs displayen automatiskt av, vilket är närhetssensorns naturliga respons. När något blockerar närhetssensorn låses pekskärmen automatiskt (skärmen stängs av) och låses upp när den avblockeras. Detta förhindrar oavsiktliga interaktioner under ett telefonsamtal och sparar batteriström.

Innan du testar rekommendationerna nedan, se till att enhetens programvara och relaterade appar är uppdaterade till den senaste versionen. För att uppdatera din mobila enhets programvara, följ de här stegen:

Steg 1. Gå till Inställningar > Programuppdatering.

Steg 2. Klicka på Ladda ner och installera.

Steg 3. Följ instruktionerna på skärmen.

Princip och placering av närhetssensorn

En närhetssensor består av en ljusavgivande och ljusmottagande komponent. Infraröda strålar från den ljusemitterande komponenten analyserar ljuset som reflekteras från fysiska föremål och mäter avståndet mellan föremålet och enheten.

Även om varje modell är olika, är närhetssensorn i allmänhet placerad på toppen av framsidan av skärmen. Galaxy S21-serien har en Infinity-skärm som minimerar ramen, så närhetssensorn är internt placerad på den övre inre delen av skärmen.

Obs: På modeller med närhetssensorer placerade internt på baksidan av displayen, kan närhetssensorn aktiveras och avge ett blinkande ljus som kan visas svagt på skärmens ovansida. Observera att detta inte är ett skärm- eller prestandaproblem.

närhetssensor

När närhetssensorn inte fungerar

Närhetssensorer i modeller efter Galaxy S5-serien kan inte slås på eller av. Om närhetssensorn inte fungerar korrekt, kontrollera följande.

Kontroll 1. Så här ställer man in [Slå på skärmen med dubbeltryck]

Om skärmen inte slås på under eller efter samtal, stäng av funktionen Slå på skärmen med dubbeltryck.

inställningar för avancerade funktioner inställningar för avancerade funktioner

Steg 1. Öppna Inställningar och navigera till Avancerade funktioner.

inställningar rörelser och gester inställningar rörelser och gester

Steg 2. Välj Rörelser och gester.

dubbeltryck för att slå på skärmomkopplaren dubbeltryck för att slå på skärmomkopplaren

Steg 3. Stäng av Slå på skärmen med dubbeltryck omkopplaren.

Kontroll 2. Rengör sensorn med en mjuk trasa

Närhetssensorn är placerad överst på telefonen, även om den exakta positionen varierar beroende på modell. Rengör framsidan av enheten med en ren, mjuk trasa.

Obs:

• Närhetssensorn kanske inte fungerar korrekt på grund av statisk elektricitet från hår eller tillbehör som skärmskydd.
  • När du pratar i högtalartelefon eller via Bluetooth-hörlurar kommer närhetssensorn att avaktiveras. Låsskärmsfunktionen (Display Off) fungerar inte, så du kan använda din display under samtalet. Närhetssensorn fungerar på samtal som inte görs via högtalartelefon eller Bluetooth.

Kontroll 3. Diagnostisera problem med närhetssensorn från Samsung Members-appen

få hjälp med Samsung Members få hjälp med Samsung Members

Steg 1. Öppna Samsung Members appen och välj Få hjälp längst ner på skärmen.

Diagnostik Diagnostik

Steg 2. Tryck på Visa tester som är placerad under Diagnostik.

närhetsigenkänning närhetsigenkänning

Steg 3. Välj Närhetsigenk änning för att automatiskt starta diagnostik.

lägg handflatorna närhetsigenkänning lägg handflatorna närhetsigenkänning

Steg 4. Följ anvisningarna på skärmen och lägg handflatorna nära, men vidrör inte skärmens övre del.

närhetsigenkänningsresultat närhetsigenkänningsresultat

Steg 5. Efter avslutad diagnostik kan du omedelbart kontrollera enhetens status på skärmen.

Kontroll 4. Ta bort alla tillbehör

Skyddsfilmer, fodral, klistermärken eller skärmskydd av glas från tredje part kan blockera sensorn och bör tas bort. Det rekommenderas att endast använda tillbehör som är auktoriserade av Samsung.

Kontroll 5. Starta om telefonen

När du har avslutat samtalet startar du om telefonen genom att svepa nedåt från toppen av telefonen med två fingrar för att öppna snabbinställningarna. Tryck på Ström-ikonen. Tryck på Starta om, tryck sedan på Starta om igen.

Obs: Skärmdumpar från enheter och menyer kan variera beroende på enhetsmodell och programvaruversion.

Så här använder du Samsung Members app

Om du har några problem med din Samsung-mobil, surfplatta eller annan bärbar enhet, kan du skicka en fråga till oss genom Samsung Members-appen. Lär dig mer om att rapportera ett fel.