Hur du felsöker internetanslutningen till din Samsung-TV

Samsung Smart TV-apparater har många funktioner och tjänster, t.ex. online-streaming, väderinformation och sökfunktioner. Men att ha problem med TV-anslutningen och därmed inte ha tillgång till dessa funktioner kan vara frustrerande.
Läs vidare för att ta reda på hur du kontrollerar ditt nätverk och åtgärdar dessa problem.

Bild på en Samsung smart TV.

Observera: Den här artikeln gäller Samsung Smart TV-apparater (dvs. internetanslutna). Bilderna kan skilja sig något beroende på vilken modell och programvara din TV har.

Om du har problem med att ansluta din Smart TV till internet bör du kontrollera din TV:s nätverksstatus. Du kan kontrollera inställningarna för din internetanslutning och se var anslutningen misslyckas.

För att kontrollera nätverksstatus gör följande:

1 Tryck på Hemma-knappen på fjärrkontrollen.
Bild på Hemma-knappen på fjärrkontrollen.
2 Gå till Meny och välj Inställningar med hjälp av din fjärrkontroll.
Bild på startsidan på TV:ns meny.
3 Välj sedan Alla inställningar.
En Samsung TV visar alternativen i menyn för Inställningar.
4 Välj därefter Anslutning.
En Samsung TV visar menyn för Anslutning.
5 Välj Nätverk.
En Samsung TV visar menyn för Nätverk.
6 Välj sedan Nätverksstatus.
En Samsung TV som visar Nätverksstatus.

Det finns två typer av fel som kan orsaka nätverksproblem. Ett är anslutningen mellan TV:n och routern och det andra är anslutningen mellan routern och internet.

Fel i anslutningen mellan TV:n och routern:

En Samsung TV som visar Nätverksstatus.

För att identifiera om problemet med anslutningen är mellan TV:n och routern kan du prova att ansluta en annan enhet till routern. Om enheten ansluts och fungerar korrekt är det TV:n som är problemet.

Fel i anslutningen mellan routern och internet:

En Samsung TV som visar Nätverksstatus.

För att identifiera om problemet med anslutningen är mellan routern och din internetleverantör kan du kontrollera din internetbox. Om boxen är ansluten måste du kontakta din internetleverantör för att lösa problemet.

1 Tryck på Hemma-knappen på fjärkontrollen.
Bild på Hemma-knappen på en fjärrkontroll.
2 Gå till Meny och sen till Inställningar.
En bild som visar startsidan för TV:ns Meny.
3 Välj Alla inställningar.
Bild på menyn för Alla inställningar.
4 Välj sedan Anslutning.
Bild på menyn för Anslutning.
5 Välj därefter Nätverk.
En Samsung TV som visar menyn för Nätverk.
6 Gå sedan till Nätverksstatus.
Bild på TV som visar Nätverksstatus.
7 Slutligen väljer du IP-inställningar.
Bild på TV som visar Nätverksstatus.

Ställ in din IP-adress manuellt

Om du ställer in IP-adressen manuellt kan du göra en felsökning av din TV-apparat. Om du vill ställa in IP-adressen manuellt följer du samma steg för att kontrollera IP-adressen och fortsätter sedan med följande steg:

1 Väl inne i menyn för IP-inställningar ändrar du alternativet Hämta automatiskt till Ange manuellt.
Bild på TV som visar menyn för IP-inställningar och alternativet för Ange manuellt.
2 Gå till IP-adress.
Bild på TV som visar menyn för IP-inställningar och alternativet för IP-adress.
3 Ange din IP-adress och bekräfta genom att trycka på Klart och sedan OK.
Bild på TV som visar IP-inställningar.
Tryck på ok för att bekräfta inställningarna.

Det finns två olika metoder för att uppdatera din TV. Den metod som beskrivs nedan visar hur du uppdaterar från TV-menyn.

Observera: Följande steg kan se annorlunda ut beroende på vilken TV-modell du har och vilken version av smartmenyn som används. Om du inte är säker på de exakta stegen kan du följa din bruksanvisning eller ladda ner e-manualen från Samsung Support.

1 Klicka på Hemma-knappen på din fjärrkontroll.
Bild på Hemma-knappen på en fjärrkontroll.
2 Gå till Meny och sedan till Inställningar.
Bild som visar startsidan för TV:ns Meny.
3 Välj Alla inställningar.
Bild på Samsung TV som visar menyn för Alla inställningar.
4 Gå därefter till Support.
Bild på menyn för Support.
5 Välj Programvaruuppdatering.
Bild på Programvaruupdatering i menyn för Support.
6 Välj sedan Uppdatera nu.
Bild på alternativen för Programvaruupdatering.

Observera:

• Om du har ett USB-minne anslutet för uppspelning eller inspelning av video/foto/musik frågar TV:n om den ska leta efter en uppdateringsfil på USB-minnet. Välj Nej om du vill fortsätta uppdatera via Wi-Fi.
  • Om det inte finns någon uppdatering tillgänglig är TV:n redan uppdaterad till den senaste versionen.

Om du aktiverar Skötsel av enhet körs skanningar på TV:n så att den kan ställa diagnoser och optimera TV:n och försöka åtgärda problem som en suddig skärm eller otillräckligt lagringsutrymme. Efter skanningen visas en lista på de problem som funnits.

Följ stegen nedan för att ta reda på hur du aktiverar Skötsel av enhet på din TV.

1 Tryck på Hemma-knappen på fjärrkontrollen.
Bild på Hemma-knappen på en fjärrkontroll.
2 Gå till Meny > Inställningar.
Bild på startsidan på en TV:s meny.
3 Välj Alla inställningar.
Bild som visar menyn för Alla inställningar.
4 Välj därefter Support.
Bild på TV som visar menyn för Support.
5 Välj Skötsel av enhet.
Bild på valet skötsel av enhet markerat i Support-menyn.

En fabriksåterställning bör endast utföras om inga andra försök att åtgärda problemet har lyckats. En fabriksåterställning tar bort alla nedladdade appar och återställer alla användarinställningar så att TV:n återgår till samma skick som när den köptes.

För att fabriksåterställa din TV följ dessa steg:

1 Tryck på Hemma-knappen på din fjärrkontroll.
Hemma-knappen markerad på fjärrkontrollen.
2 Gå till Meny och sedan till Inställningar.
TV som visar startsidan på Menyn.
3 Välj därefter Alla inställningar.
Bild på menyn för Alla inställningar.
4 Välj sedan Allmänt och sekretess.
Bild på menyn för Allmänt och sekretess.
5 Välj Återställ.
Bild på valet för Återställ markerat i menyn.
6 Med hjälp av siffrorna på din fjärkontroll matar du in din PIN-kod. När du matar in den sista siffran på PIN-koden kommer du automatiskt till nästa skärm.
Bild på TV som visar ett PIN-kodsfält.
7 Välj Återställ.
Bild på Samsung TV som visar valet för Återställ i ett pop upp-fönster.

Efter en fabriksåterställning måste du ansluta till internet igen. Det finns två sätt att ansluta din Smart TV till internet, via trådlös eller trådbunden anslutning. Följ stegen nedan för att återansluta din TV.

1 Tryck på Hemma-knappen på fjärkontrollen.
Bild på Hemma-knappen på en fjärrkontroll.
2 Gå till Meny > Inställningar.
Bild som visar startsidan på TV:ns meny.
3 Välj sedan Alla inställningar.
Bild som visar menyn för Alla inställningar.
4 Välj Anslutning.
Bild på Samsung TV som visar menyn för Anslutning.
5 Välj därefter Nätverk.
Bild på menyn för Anslutning med valet Nätverk markerat.
6 Välj Öppna nätverksinställningar.
Bild på menyn för Nätverk med Öppna nätverksinställningar markerat.
7 Välj sedan Nätverkstyp, Trådlös eller Trådbundet.
Bild på sidan för Nätverkstyp.
8 Om du väljer en trådbunden anslutning ansluts TV:n automatiskt till internet. Om den är trådlös väljer du det nätverk som du vill ansluta till.

Observera: Kontrollera att nätverkskabeln är ordentligt ansluten till TV:n när du försöker ansluta via en trådbunden anslutning.