Mijn smartphone of tablet heeft onvoldoende vrij geheugen, wat kan ik nu doen?

Mijn smartphone of tablet heeft onvoldoende vrij geheugen, wat kan ik nu doen?

Last Update Date : apr 10. 2018

Krijg je tijdens het updaten of installeren van een app de melding dat je toestel niet genoeg geheugen heeft, word je toestel traag of wil je meer vrij geheugen? Dat kun je op een aantal manieren oplossen.

Apps verwijderen en verplaatsenKlik om uit te vouwen

Apps, foto's en video's verwijderen

Vanaf Android 7.0 Nougat kun je de functie ‘Apparaatonderhoud’ gebruiken om je toestel geheugen op te schonen. Bekijk hier hoe je jouw Android versie kunt controleren.

1 Hiervoor ga je vanuit het startscherm naar 'Apps' > 'Instellingen' > ‘Apparaatonderhoud’.
apparaatonderhoud
2 Tik vervolgens op ‘Opslag’ en tik op de knop ‘OPSCHONEN’
opslag
3 Als je bestanden, foto’s, video’s of Apps wilt verwijderen ga je terug naar het menu en druk opnieuw op ‘Opslag’. Kies vervolgens welk type bestand je wilt verwijderen, bijvoorbeeld ‘Audio’.
Apps
4 Selecteer de bestanden die je wilt verwijderen door deze aan te tikken. Vervolgens kies je voor ‘VERWIJDEREN’ in de rechterbovenhoek van het scherm.
Verwijderen

Apps, bestanden, foto's en video's verplaatsen

Tip: Sla je foto's en video's automatisch op je SD-kaart op. Open hiervoor je 'Camera' en tik op 'instellingen', kies vervolgens bij 'Opslag-locatie' voor 'SD-Kaart'.

Apps verwijderen en verplaatsen op oudere toestellenKlik om uit te vouwen

Met Android versie 6.0 Marshmellow of lager, kun je de volgende manier gebruiken om je toestel geheugen op te schonen. Bekijk hier hoe je jouw Android versie kunt controleren.

1 Om ruimte te creëren, verwijder je afbeeldingen, video's, muziek, apps of andere gegevens van je toestel.

Apps verwijderen en verplaatsen:

Tik vanuit het startscherm op 'Apps' > 'Instellingen' (> Meer/Apps) > 'Applicatiebeheer'. Hier heb je een overzicht van je apps en kun je apps verwijderen door op de app te tikken en te kiezen voor 'Verwijderen' (zie onderstaande afbeelding).

Als je een externe SD-kaart in je toestel hebt, kun je er ook voor kiezen om apps naar de SD-kaart te verplaatsen. Tik hiervoor op de app in applicatiebeheer. Bij sommige apps is het dan mogelijk om te tikken op ‘Verplaatsen naar SD-kaart’ (zie onderstaande afbeelding).

Mijn smartphone of tablet heeft onvoldoende vrij geheugen, wat kan ik nu doen?

Afbeeldingen en video's verwijderen:

Je smartphone of tablet slaat alle afbeeldingen op in de 'Galerij'. Tik vanuit het startscherm op 'Apps' > 'Galerij'. Hier zie je een overzicht van je afbeeldingen en video's (dit kan in onderliggende mappen weergegeven worden). Om meerdere afbeeldingen te verwijderen, houd je een afbeelding ingedrukt. Er verschijnt nu een selectievakje. Selecteer alle afbeeldingen die je wilt verwijderen en tik vervolgens op het prullenbak icoontje rechts bovenin. De afbeeldingen worden nu verwijderd.

Mijn smartphone of tablet heeft onvoldoende vrij geheugen, wat kan ik nu doen?

Muziek verwijderen:

Om muziek te verwijderen, tik je vanuit het startscherm op 'App's' > 'Muziek'. Hier zie je een overzicht van de muziek op je toestel. Om meerdere muzieknummers te verwijderen, houd je een nummer ingedrukt. Er verschijnt nu een selectievakje. Selecteer alle nummers die je wilt verwijderen en tik vervolgens op het prullenbak icoontje rechts bovenin. De muzieknummers worden nu verwijderd.

Mijn smartphone of tablet heeft onvoldoende vrij geheugen, wat kan ik nu doen?

Bestanden verwijderen:

Om overige bestanden te verwijderen (zoals email bijlagen, lees-bestanden, etc.) voer je de volgende stappen uit. Tik vanuit het startscherm op 'Apps' > 'Mijn bestanden'. Je ziet nu de mappen die op je toestel staan (SD-kaart en telefoongeheugen). Open de map waarin je afbeeldingen wilt verwijderen. Om meerdere bestanden te verwijderen, houd je een bestand ingedrukt. Er verschijnt nu een selectievakje. Selecteer alle bestanden die je wilt verwijderen en tik vervolgens op het prullenbak icoontje rechts bovenin. De bestanden worden nu verwijderd.

2 Camera afbeeldingen opslaan op de SD-kaart.

Heb je jouw toestel al uitgebreid met een SD-kaart, dan kun je ervoor kiezen om de foto's van je camera direct op de SD-kaart op te slaan. Dit bespaart een hoop in je telefoongeheugen. Open eerst de camera applicatie op je toestel. Tik nu op het instellingen icoon bovenin en tik vervolgens op 'opslag(-locatie)'. Selecteer nu 'Geheugen-kaart'.

3 Apps uitschakelen.

Let op: Werking is afhankelijk van Android versie.

Standaard zijn er een aantal apps geïnstalleerd op je smartphone of tablet. Deze kun je niet verwijderen, maar je kunt ze wel uitschakelen.

1 Tik hiervoor vanuit het startscherm op 'Apps' > 'Instellingen' > (Apps / Meer) > 'Applicatiebeheer'.
2 Tik op een app die standaard geinstalleerd staat op je toestel, bijvoorbeeld Google Play Kiosk.
3 Je ziet nu de App info. Om de opgeslagen gegevens van de app te wissen tik je 'Gegevens wissen'. Om de app uit te schakelen, tik je op 'Uitzetten' (zie onderstaande screenshot). De app is nu uitgeschakeld en neemt geen opslag van je telefoongeheugen meer in. Dit kun je doen met apps die standaard geïnstalleerd zijn op je toestel, maar die je niet gebruikt.
Mijn smartphone of tablet heeft onvoldoende vrij geheugen, wat kan ik nu doen?

SD Kaart kopen?

Een handige manier om te voorkomen dat de opslag van je toestel volraakt, is het gebruik van een geheugenkaart. Met een geheugenkaart kun je het vrije geheugen van je toestel uitbreiden. In de handleiding van je toestel kun je terugvinden of jouw toestel uitgebreid kan worden met een Micro SD Geheugenkaart. De Micro SD Geheugenkaarten kun je kopen in de Samsung Shop

Reparatie nodig?

Mocht je toestel nog niet naar behoren werken, bekijk dan de reparatie mogelijkheden. Samsung repareert altijd met originele onderdelen, en behoud van fabrieksgarantie.