Så här felsöker du inbränning eller skuggbilder på din Samsung OLED-skärm

Vy över hörnet längst ner till höger på en Samsung OLED-skärm.

Om du upplever inbränning eller skuggbilderpå din Samsung OLED-skärm kan du använda den här guiden för att felsöka och lösa problemen.

Obs! Om du har problem med din Samsung OLED-skärm ska du kontrollera om det finns tillgängliga programvaruuppdateringar. Enhetens skärmbilder och menyer kan variera beroende på enhetsmodell och programvaruversion.

Inbränning (eller efterbild) är ett synligt märke som finns kvar på skärmen. Detta märke kan förbli på skärmen även när du tittar på innehåll. Det orsakas av att man låter en bild vara kvar på skärmen under en lång tid och är särskilt märkbart på OLED-skärmar.

Jämförbar vy över graderingen för bildretentionseffekten på en skärm.

När det finns efterbilder på skärmen kan du köra Pixel Refresh-funktionen (Pixeluppdatering) för att uppdatera skärmen. Den här funktionen justerar pixlarna för att ge en tydligare skärm. Följ stegen nedan för att köra Pixel Refresh (Pixeluppdatering).

1 Tryck på knappen Home (Hem) på fjärrkontrollen och navigera sedan till och välj Menu (Meny).
2 Välj Settings (Inställningar) och välj sedan All Settings (Alla inställningar).
3 Välj General & Privacy (Allmänt och sekretess) och välj sedan Panel Care (Panelvård).
4 Välj Pixel Refresh (Pixeluppdatering).
5 Välj Start Now (Starta nu) eller Start After Smart Monitor Off (Starta efter avstängning av Smart Monitor).
Vy över alternativen för pixeluppdatering på en Samsung OLED-bildskärm.

Obs! Vissa funktioner, till exempel bokning, inspelning och röstigenkänning, kanske inte är tillgängliga under Pixel Refresh (Pixeluppdatering). Om problemet kvarstår, vänligen kontakta Samsung servicecenter för hjälp.

Undvik att visa fasta bilder under en längre tid

De flesta videospel har ett användargränssnitt. Detta kan vara hastighetsmätaren i ett racingspel eller hårkorset och hälsostapeln i ett actionspel. Om dessa funktioner stannar på samma plats eller om du spelar spelet under en längre tid kan inbränning ske.

Kör funktionen Skärmoptimering

Din Samsung OLED-skärm är utrustad med en skärmoptimeringsfunktion som känner av skärmens tillstånd och förhindrar bildretention. Denna funktion aktiveras automatiskt genom att stänga av skärmen utan att koppla bort nätkabeln eller efter att ha tittat i sammanlagt mer än 4 timmars tid. Stäng av skärmen med fjärrkontrollen eller strömknappen på skärmen.

Skärmoptimering tar cirka 10 minuter att slutföra. När strömmen slås på visas ett popup-fönster som indikerar att skärmoptimeringen är klar. När skärmoptimeringen är klar initieras den sammanlagda visningen i tid.

Om du kopplar bort nätkabeln när du stänger av skärmen fungerar inte skärmoptimeringsfunktionen. I sådana fall, när strömmen slås på igen, visas nedanstående popup-meddelanden beroende på antalet sammanlagda timmar du har använt skärmen:

Popup-meddelande för att stänga av strömmen med fjärrkontrollen efter att ha använt skärmen i sammanlagt 4 timmar eller mer.

Popup-meddelande att stänga av skärmen. Popup-meddelande att stänga av skärmen.

Popup-meddelande för att starta skärmoptimeringen efter att ha använt skärmen i sammanlagt 12 timmar eller mer.

Popup-meddelanden att starta skärmoptimeringen. Popup-meddelanden att starta skärmoptimeringen.

För att förhindra inbränning av skärmen bör du se till att starta skärmoptimering. Stäng inte av skärmoptimeringen. Du kan välja Start Now (Starta nu) för att köra skärmoptimering. Om inget är valt körs skärmoptimeringen automatiskt efter en minut.

Slå på Pixel Shift-funktionen (Pixelförskjutning)

Pixel Shift-funktionen uppdaterar pixlar med jämna mellanrum för att förhindra skärmproblem. Följ stegen nedan för att köra Pixel Shift (Pixelförskjutning).

1 Tryck på knappen Home (Hem) på fjärrkontrollen och navigera sedan till och välj Menu (Meny).
2 Välj Settings (Inställningar) och välj sedan All Settings (Alla inställningar).
3 Välj General & Privacy (Allmänt och sekretess) och välj sedan Panel Care (Panelvård).
4 Välj Pixel Shift (Pixelförskjutning) för att aktivera.
Vy över alternativen för panelvård på en Samsung OLED-bildskärm.
5 Du kan följa samma steg igen för att stänga av Pixel Shift.