Hur du ansluter externt ljud med en optisk kabel

Det finns flera olika sätt att ansluta externt ljud till din TV. Ett av de populäraste sätten är att använda en optisk kabel som kan överföra högkvalitativt ljud. Läs informationen nedan om du vill ställa in sitt ljudsystem på detta sätt. Vi har en artikel om hur du ansluter en optisk kabel.

Vad är en optisk kabel?

En optisk kabel är en fysisk anslutning som överför digitala ljudsignaler via ljus. Under överföringsprocessen passerar ljus genom den optiska kabeln och ljusets puls omvandlas till elektriska pulser som innehåller ljudinformation. Den elektriska pulsen omvandlas till en analog signal genom en kompatibel destinationsenhet och förstärks så att vi kan höra den.

Fördelarna med en optisk kabel är att överföringsförlusten är mindre än med metallkablar, vilket är bra för överföring på långa avstånd och kan även användas halvpermanent.

Notera: Nedanstående metoder är de vanligaste. För mer modellspecifik information om andra möjliga anslutningar och systeminställningar ska du hänvisa till användarinstruktionerna som medföljer dina produkter.

Ansluta med en optisk kabel

Steg 1.
 Sätt i den digitala optiska kabeln i ”DIGITAL AUDIO OUT”-porten på TV:n.

Ansluta en optisk kabel till en TV

Steg 2. Sätt i den andra änden av den digitala optiska kabeln i ”DIGITAL AUDIO IN”-porten på din externa högtalare.

Ansluta en optisk kabel till en ljudenhet

Steg 3. Tryck på ”HOME”-knappen på fjärrkontrollen och välj ”Inställningar”.

Heminställningsmeny

Steg 4. Navigera och välj ”Ljuduppspelning” i ljudmenyn.

Ljuduppspelning

Steg 5. Välj ”Ljudutgång/optisk”.

Välj ”Ljudutgång/optisk”

Skillnaden med HDMI

Både en optisk kabel och HDMI är anslutningsmetoder som ger bra ljud. Men du kanske är nyfiken på skillnaderna mellan dem.

Först och främst är det ingen skillnad på ljud. Oavsett vilken typ du väljer kommer båda att överföra samma ljud. Båda kan överföra ljud från flera kanaler som är bättre än analogt.

Den största skillnaden mellan en optisk kabel och HDMI är antalet ljudformat som stöds. Den optiska kabeln stödjer 5.1 Dolby Digital och DTS-ljud. HDMI stödjer inte bara 5.1 Dolby Digital och DTS-ljud, utan även Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos och DTS:X.

Notera: Enhetens skärmbilder och meny är endast exempel på engelska – de finns även tillgängliga på ditt språk.