expand nav
Project Nourished Een Virtual Reality alternatief voor ongezond eten, gear vr, virtual reality, samsung gear vr, samsung, discover

Project Nourished: Een Virtual Reality alternatief voor ongezond eten

Door Samsung België,  17.12.2015.


De ontwikkelingen op het gebied van Virtual Reality gaan razendsnel. Via VR kunnen we nu zelfs op een hele nieuwe manier eten. Een culinaire ervaring zoals je nog nooit eerder hebt meegemaakt. Hoe werkt het?

Virtual Reality in de lift
v1

Virtual Reality is met een (betaalbare) virtual reality-bril tegenwoordig voor iedereen bereikbaar, zoals de nieuwe Gear VR van Samsung. Voor een gamer lijkt het alsof hij echt midden in het spel staat, waar je heen kijkt verplaatst het beeld ook naar toe. Maar er zijn veel meer toepassingen mogelijk met VR. Zoals een hele nieuwe manier van eten, waardoor bepaalde voedselallergieën of andere dieetrestricties geen probleem meer zijn. Het bedrijf Kokiri Lab uit Los Angeles heeft deze techniek niet bedacht om het 'normale eten' te vervangen, maar als alternatieve mogelijkheid en als mogelijk hulpmiddel bij problemen rondom voeding.


Een nieuwe manier van eten
v2

Met een VR-headset op je hoofd en bestek uitgerust met sensoren eet je een caloriearm product (bijvoorbeeld een hydrocolloïde, een soort stevige gel) dat dezelfde vorm en substantie heeft als bijvoorbeeld een biefstuk of gebakje. Door middel van geluid, aromaverspreiders en virtueel beeld lijkt het alsof je het originele product eet. De man achter dit project, Jinsoo An, was geïnspireerd door een scène uit de film Hook. Een scène waarin Peter Pan zijn fantasie gebruikte om zich een tafel vol lekkernijen voor te stellen. De stiefvader van An heeft diabetes en zo vroeg hij zich af of je verbeelding zou kunnen gebruiken om een alternatief te hebben voor het daadwerkelijk eten van zoetigheden.

Een alternatief voor 'slechte voeding'
v3

An stelt dat dit project een alternatief zou kunnen bieden voor het eten van ongezond eten zoals koek, snoep of gebak of andere producten met veel calorieën. Zo zou het ook mensen met voedselallergieën kunnen helpen. Denk ook aan hart- en vaatziekten of obesitas. Het zou kunnen worden ingezet bij therapie voor mensen met eetproblemen om de overgang naar 'normaal eten' te vergemakkelijken. Grote kans dat we in de toekomst met Virtual Reality een hele dinerervaring kunnen imiteren.

De eerste etenswaren op de virtuele menukaart waren sushi, biefstuk en appeltaart. Een lasagne en levensechte donut volgen snel. Dit project is nog in een vroeg stadium, maar de eerste tests zijn in ieder geval succesvol geweest.