Hoe kan ik problemen met scherminbranding of beeldretentie op een Samsung OLED-monitor oplossen of voorkomen?

Weergave van de rechter benedenhoek van het scherm van een Samsung OLED-monitor

Als je last hebt van scherminbranding of beeldretentie op jouw Samsung OLED-monitor, gebruik dan deze handleiding om problemen op te lossen.

Let op: Als je problemen ondervindt met je Samsung OLED-monitor, controleer dan of er beschikbare software-updates zijn. Schermafbeeldingen en menu's van apparaten kunnen verschillen, afhankelijk van het model en de softwareversie.

Inbranding (of nabeeld) is een zichtbare markering die op het scherm achterblijft. Deze markering kan zelfs tijdens het bekijken van content op het scherm blijven staan. Het wordt veroorzaakt doordat er gedurende een lange tijd een stilstaand beeld op het scherm blijft staan en is vooral merkbaar op OLED-monitoren.

Overzicht van de drie niveaus van scherminbranding weergegeven op een OLED-scherm

Wanneer er nabeelden op het scherm staan, kun je de Pixel Refresh-functie gebruiken om je scherm te vernieuwen. Deze functie past de pixels aan voor een helderder scherm. Volg de onderstaande stappen om Pixel Refresh uit te voeren:

1 Druk op de Home knop op de afstandsbediening en ga naar Menu.
2 Tik op Instellingen en vervolgens op Alle Instellingen.
3 Klik op Algemeen & Privacy en selecteer Paneelonderhoud.
4 Klik op Pixel Refresh.
5 Selecteer Nu starten of Start nadat Smart Monitor is uitgeschakeld.
Overzicht van opties voor pixelverversing op een Samsung OLED-monitor

Let op: Sommige functies, zoals reserveren, opnemen en spraakherkenning, zijn mogelijk niet beschikbaar tijdens Pixel Refresh. Als het probleem aanhoudt, neem dan contact op met een Samsung Service Center voor assistentie.

Vermijd het langdurig weergeven van stilstaande beelden

De meeste videogames hebben een gebruikersinterface. Dit kan de snelheidsmeter zijn in een racegame of het vizier en de gezondheidsbalk in een actiegame. Als deze functies op dezelfde plaats blijven of als je het spel voor een langere periode speelt, kan scherminbranding optreden.

Gebruik de Schermoptimalisatie functie

Jouw Samsung OLED-monitor is uitgerust met een functie voor schermoptimalisatie die de status van het scherm detecteert en beeldretentie voorkomt. Deze functie wordt automatisch ingeschakeld door de monitor uit te schakelen zonder het netsnoer los te koppelen, of na in totaal meer dan 4 uur kijken. Schakel de monitor uit met de afstandsbediening of druk op de aan/uit-knop op de monitor.

Schermoptimalisatie duurt ongeveer 10 minuten. Wanneer de stroom wordt ingeschakeld, verschijnt er een pop-up die aangeeft dat de schermoptimalisatie is voltooid. Wanneer de schermoptimalisatie is voltooid, wordt de cumulatieve kijktijd gestart.

Als je de stekker uit het stopcontact hebt gehaald toen je de monitor uitschakelde, werkt de functie Schermoptimalisatie niet. In dat geval, zullen bij het opnieuw inschakelen, de onderstaande pop-upberichten worden weergegeven, afhankelijk van het totaal aantal uren dat je de monitor hebt gebruikt.

Pop-upbericht om de stroom uit te schakelen met behulp van de afstandsbediening dat verschijnt nadat je de monitor in totaal 4 uur of langer hebt gebruikt.

Pop-upvenster met een bericht Pop-upvenster met een bericht

Pop-upbericht om de schermoptimalisatie te starten nadat de monitor in totaal 12 of meer uur is gebruikt.

Pop-upvenster met een bericht Pop-upvenster met een bericht

Zorg ervoor dat je Schermoptimalisatie start om inbranding van het scherm te voorkomen. Sluit Schermoptimalisatie niet. Je kunt Nu starten selecteren om de Schermoptimalisatie uit te voeren. Als er niets is geselecteerd, wordt de schermoptimalisatie na een minuut automatisch uitgevoerd.

Zet de Pixel Shift functie aan

De Pixel Shift-functie ververst pixels met regelmatige tussenpozen om schermproblemen te voorkomen. Volg de onderstaande stappen om Pixel Shift uit te voeren:

1 Druk op de Home knop op de afstandsbediening en ga naar Menu.
2 Tik op Instellingen en vervolgens op Alle Instellingen.
3 Klik op Algemeen & Privacy en selecteer Paneelonderhoud.
4 Selecteer nu Pixel Shift om deze functie in te schakelen.
Overzicht van pixelmodificatiemogelijkheden van een Samsung OLED-monitor
5 Volg dezelfde stappen om Pixel Shift weer uit te schakelen.

Let op: De gebruikte afbeeldingen en termen zijn slechts indicatief. Sommige illustraties, hoewel in het Engels, helpen je om de verschillende stappen te herkennen.

Lees meer over:

• Hoe gebruik ik mijn Samsung Odyssey OLED G8 Gaming Monitor?

• Problemen met beeldverschuiving OLED monitor oplossen.

• Logodetectie en schermbeveiligingsfuncties op Samsung OLED monitoren.