Wat moet ik doen als mijn beeld te donker is of de kleuren op mijn samsung monitor niet kloppen?

Afbeelding van een Samsung monitor waarbij de kleuren niet kloppen en moeten worden aangepast.

De kleuren van je scherm moeten misschien worden aangepast als je moeite hebt om duidelijk te zien, of als de kleuren er vervormd of te donker uitzien. Wijzig de instellingen voor Helderheid, Contrast en Kleur om de juiste balans op de monitor te vinden. Je kunt ook een diagnostische test op je monitor uitvoeren om te identificeren waar het probleem ligt.

Let op: De stappen en opties op deze pagina kunnen per monitor verschillen.

1 Pas de helderheid en contrast aan.

De helderheid-instelling maakt het hele beeld lichter of donkerder. Contrast, daarentegen, vergroot het verschil tussen licht en donker. Bij een hoger contrast worden de lichte delen lichter en de donkere donkerder.

Je zal waarschijnlijk meerdere aanpassingen moeten doen aan zowel helderheid als contrast om het gewenste beeld te krijgen. Gebruik de volgende richtlijnen:

• Als alle lichte delen samenvloeien en al het donker samenvloeit, verlaag dan het contrast.
  • Als het moeilijk is om licht van donker te onderscheiden, verhoog dan het contrast.
  • Als alle lichte delen de neiging hebben samen te vloeien, en de donkere delen niet samenvloeit maar te licht is, verlaag dan de helderheid.
  • En tenslotte, als alle donkere delen de neiging hebben samen te vloeien en de lichte delen niet samenvloeien maar te donker zijn, verhoog dan de helderheid.
2 Pas de kleurinstellingen aan.

Als de kleur van het scherm onsamenhangend, vervormd of schaduwrijk lijkt, of als wit niet echt wit lijkt te zijn, kun je de instellingen kleur en gamma wijzigen om de kleuren te versterken of te verzachten. In tegenstelling tot helderheid en contrast zal de gamma-instelling de pixelmeting veranderen als het te moeilijk is om lichte of donkere kleuren te zien.

Open het Beeldschermdisplay-menu om toegang te krijgen tot de kleur-en gamma-instellingen, en gebruik hierbij de volgende richtlijnen:

• Als het algemene verzadigingsniveau te intens is, kies dan de opties voor rood, groen of blauw om het individuele niveau voor elke kleur aan te passen.
  • Kleurtoon bevat verschillende kleurtemperaturen die mogelijk aangenamer zijn voor je ogen.
    • Kies Koel om witte delen een blauwe tint te geven.
    • Kies Normaal om witte delen te houden zoals ze zijn.
    • Kies Warm om witte delen een roodachte of roze tint te geven.
    • Kies Aangepast om de instellingen te wijzigen op basis van jouw voorkeuren.
  • Gamma metingen komen overeen met de verlichting van het scherm. De juiste gamma-instelling zorgt voor een rijker beeld.
    • Als heldere kleuren moeilijk te zien zijn, moet je de gamma verlagen.
    • Als het moeilijk is om donkere kleuren te zien, moet je de gamma verhogen.
3 Voer een zelfdiagnose uit op de monitor.

Een diagnostische test zal bepalen of de monitor goed functioneert. Om deze test uit te voeren, open je het menu van de monitor en selecteer je vervolgens Systeem. Selecteer hierna Zelfdiagnose. Je wordt nu gevraagd om het scherm te testen.

Selecteer OK en bekijk het scherm. Schakel de monitor niet uit en verander de ingangsbron niet terwijl de test wordt uitgevoerd. Je kunt Nee, Ja of Opnieuw tonen selecteren wanneer je wordt gevraagd het testscherm opnieuw te bekijken.

Let op: De optie Zelfdiagnose is niet beschikbaar op alle modellen. Ga naar ons Download Center om te kijken of deze optie beschikbaar is op jouw model.

• Selecteer Nee als er tijdens de test geen problemen op het scherm zijn opgetreden.
  • Selecteer Ja als je tijdens de test problemen hebt opgemerkt. Je wordt vervolgens doorverwezen naar een Samsung Call Center of Samsung Repair voor verdere hulp. Zorg ervoor dat je de modelcode, de softwareversie en het serienummer van je monitor bij de hand hebt wanneer je belt.
  • Selecteer Opnieuw tonen als je het testscherm een tweede keer wilt controleren.