Wat moet ik doen als mijn koelkast niet goed ijs maakt?

Als je problemen hebt met de ijsmaker van jouw koelkast, dan hebben we een paar dingen voor jou op deze pagina. Het is ook een goed idee om de gebruikshandleiding voor de specifieke koelkast te raadplegen, omdat deze pagina alleen de algemene informatie behandelt over de meeste modellen.

Controleer de uren in bedrijf en de temperatuur

 

Wanneer de koelkast voor het eerst wordt gebruikt of na een lange periode, moet het apparaat ten minste zes uur in werking zijn voordat er ijs kan worden gemaakt. Als de koelkast meer dan zes uur in gebruik is, controleer dan eerst de ingestelde temperatuur. Deze moet - 15 ° C of kouder zijn voor het vriesvak. 


Als er ijs in de ijsopslagcontainer zit en je hoort het geluid van de motorbeweging als je op de hendel van de ijsmaker drukt, maar het ijs komt er niet uit, controleer dan de volgende onderdelen.

Controleer het display

 

Controleer of de koelkast in de ICE OFF-modus staat. De functie van de ijsmaker kan worden geactiveerd door op de knop Ice Type te drukken.

Controleer of de ijs uit modus op de display staat

Let op: 

  • Het werkelijke ontwerp van het displaypaneel kan verschillen, afhankelijk van het type model dat je hebt.
  • Deze afbeelding is een referentie in het Engels, maar is beschikbaar in de taal van jouw land. 

Controleer de ijsemmer en de ijsblokjes

 
  • Als de ijspassage wordt geblokkeerd door ijs, kan dit een probleem veroorzaken. Daarom is het aan te raden om de ijspassage regelmatig te controleren en te reinigen.
  • Haal de klep van de ijsemmer een beetje omhoog en controleer de status van het geproduceerde ijs. Als het ijs samengeklonterd is, dump je het ijs en laat u de ijsmaker nieuw ijs produceren. 
  • IJs kan klonteren als de ijsmaker niet vaak wordt gebruikt of als de temperatuur voor de vriezer te laag is ingesteld. Als je de ijsmaker een tijdje niet gebruikt, zet de ijsmaker dan uit om ijsaanslag te voorkomen.
  • Als de voorkant van de ijsdispenser verstopt is met ijs, maak dan de verstopping ongedaan door warm water door de opening van de ijsemmer te laten lopen. 
Controleer de ijsemmer en de ijsblokjes

Let op:

  • Steek je vingers, handen of andere daarvoor ongeschikte voorwerpen niet in de goot of de emmer van de ijsmaker. Je kunt jezelf verwonden en/of de koelkast beschadigen.
  • Steek nooit je vingers of andere voorwerpen in de opening van de dispenser. Je kunt jezelf verwonden.
  • Probeer de ijsmaker niet te demonteren. Was of besproei de ijsemmer niet met water terwijl deze in de vriezer staat. Verwijder deze om hem schoon te maken.

Test de binnenkant van de ijsmaker

 

Het is aan te raden om de ijsmaker te testen om te zien of er problemen zijn. Je kunt de ijsmaker testen door de testknop op de ijsmaker ingedrukt te houden Als er te weinig ijsblokjes worden geproduceerd, kan dat verschillende oorzaken hebben zoals wateraansluiting, waterdruk enz.


De testknop bevindt zich aan de zijkant of onderkant van de ijsmaker. Je hoort een responstoon als u op de knop drukt, en een andere toon aan het einde om aan te geven dat de ijsmaker het doet. Je hoort de motor lopen en aan het eind wordt er een kleine hoeveelheid water afgegeven.

Test de binnenkant van de ijsmaker

Let op:

  • Samsung koelkasten produceren ongeveer 120 ijsblokjes per dag.
  • Maak de ijsbak leeg en laat het apparaat 24 uur draaien. Als er minder dan 50 blokjes worden geproduceerd tijdens de 24-uurs test, dan heeft je koelkast service nodig.
  • Als jouw vriezer een ijsmaker heeft, kan het mogelijk zijn dat er telkens als je de deur van de vriezer opent, warme lucht binnenkomt. De meeste ijsmakers hebben een klep die ervoor zorgt dat er geen koele lucht uit de vriezer komt en dat de warme lucht buiten blijft.
  • Open de vriezer en onderzoek de ijspijp. Er moet een materiaalflap zijn die tegen de behuizing aanligt. Als de klep niet vlak zit, controleer dan of er ijs of losse stukjes zijn die de klep kunnen blokkeren. 
  • Als de klep en de ijskist niet goed op elkaar aansluiten, kan er afval van het ijs ontstaan. 

Bedankt voor je feedback!