Wat moet ik doen als mijn wasmachine niet afpompt?

Als een wasmachine niet afpompt of een afpomp foutmelding aangeeft, kan dit te maken hebben met een installatiefout of er kan iets mis zijn met de pomp. Loop eerst onderstaande stappen door voordat je contact opneemt met het reparatiecentrum.

Stap 1a

Sluit de stekker aan en selecteer het programma centrifugeren. Als dit programma afgelopen is wacht je 2 minuten totdat er een klik te horen is. De deur kan nu worden geopend.

Stap 1b

Wanneer Stap 1a niet functioneert. Verwijder de klep rechtsonder. Hier vind je een grote dop en een kleine dop. Trek aan de kleine dop en er komt een slang mee van +/- 20cm. Verwijder de dop en laat het water eruit lopen in een container. Wanneer al het water eruit is, sluit je de stekker weer aan en wacht 2 minuten totdat er een klik te horen is. De deur kan nu worden geopend.

Stap 2 Filter

Verwijder de klep rechtsonder. Hier vind je een grote dop en een kleine dop. Draai de grote dop open.

Let op: Er kan er altijd nog wat water uitkomen ook al is de machine leeg. Gebruik hiervoor een handdoek, opvangbak of plastic zak.

Maak het filter schoon alsmede de ruimte waar deze in is geplaatst. Achterin deze ruimte bevindt zich een propeller/schoep. Controleer of de propeller/schoep vrij kan ronddraaien. Soms bevinden zich hier munten, beugels of andere (grote) voorwerpen in. Deze stap is voornamelijk belangrijk wanneer een wasmachine niet afpompt (bijv. errorcode (foutcode) 5E).

Stap 3 Afvoerslang

Verwijder de afvoerslang compleet uit de afvoerpijp. Zorg ervoor dat afvoerslang niet dieper dan 15 cm in de afvoerpijp hangt ook moet de slang minimaal 10 cm diep in de afvoerpijp zitten. De afvoerpijp mag tussen de 60-90 cm. hoog zijn, de ideale hoogte is 65cm. Gebruik altijd de meegeleverde zwanenhals (slanggeleider) zodat de slang niet kan verzakken in de afvoerpijp. Raadpleeg bij twijfel de handleiding voor de afmetingen. Dit is voornamelijk belangrijk wanneer een wasmachine niet afpompt (Bijv. 5E dit kan er ook voor zorgen dat een programma langer duurt) of wanneer een wasmachine water blijft nemen en Error 4E / LE wordt aangegeven. Dit komt door het zogenaamde heveleffect (wanneer de afvoerslang in het sifongedeelte zit van de afvoerpijp). Wanneer je het programma centrifugeren laat draaien, kun je ook voorzichtig de afvoerslang omhoog trekken. Er zal nu waarschijnlijk een borrelend geluid te horen zijn en de machine pompt nu het water weg.