Hoe gebruik je de TalkBack-functie

TalkBack of spraakassistent is een functie die blinde en slechtziende gebruikers helpt. Het geeft gesproken feedback zodat je je telefoon of tablet kunt gebruiken zonder naar het scherm te kijken. De functienamen variëren naargelang de softwareversie, maar de functies zijn dezelfde. Raadpleeg de onderstaande gids om de TalkBack-functie op je.

Voordat je de onderstaande aanbevelingen uitprobeert, moet je eerst controleren of de software van je toestel en de bijbehorende apps bijgewerkt zijn tot de nieuwste versie. Volg om de software van je mobiele apparaat bij te werken, de volgende stappen:

Stap 1. Ga naar Instellingen > Software update.

Stap 2. Tik op Downloaden en installeren.

Stap 3. Volg de instructies op het scherm.

TalkBack activeren of deactiveren

De functie TalkBack geeft gesproken feedback, zodat je je telefoon kunt gebruiken zonder naar het scherm te kijken. Hij is ontworpen voor gebruikers of situaties waarbij het moeilijk is het scherm te zien. Volg de onderstaande stappen om de TalkBack-functie te activeren.

Stap 1. Start de app Instellingen en tik vervolgens op Toegankelijkheid.

Stap 2. Tik op TalkBack.

Stap 3. Tik op de schakelaar om TalkBack te activeren.

Talkback activatiestap.

Om TalkBackuit te schakelen, tikt u op de schakelaar en tikt u twee keer snel ergens op het scherm.

Opmerking:

• Sommige functies zijn niet beschikbaar terwijl u TalkBack gebruikt.
  • Op toestellen met One UI 3.1 heet deze functie TalkBack; op toestellen met eerdere softwareversies heet deze functie echter Stemassistent of Schermlezer.

Hoe gebruik je TalkBack

Wanneer je TalkBack inschakelt, zal je telefoon spraakfeedback starten en wordt je automatisch naar een tutorial geleid over het gebruik van TalkBack. TalkBack gebruiken gaat als volgt.

• Veeg naar rechts of links om tussen items te bewegen.
Talkback verplaatsen.
  • Sleep met twee vingers om te scrollen.
Talkback lezen.
  • Sleep met twee vingers om te scrollen.
Talkback scroll.

Als u de snelkoppeling TalkBackinschakelt, kan je de functie in- en uitschakelen door tegelijkertijd op de toetsen volume omhoog/omlaag te drukken.

Instellingen configureren voor TalkBack

Configureer de instellingen voor TalkBack voor je gemak door de onderstaande stappen te volgen.

Stap 1. Tik in de toegankelijkheidsinstellingen op TalkBack.

Stap 2. Tik op Instellingen.

Stap 3. Pas TalkBack aan door de instellingen te selecteren die je wil configureren.

Talkback instellingen configureren.
  • Nieuwe functies in TalkBack: Controleer op belangrijke updates en wijzigingen in TalkBack.
  • Tekst-naar-spraak instellingen: Wijzig de instellingen voor tekst-naar-spraakfuncties die worden gebruikt wanneer TalkBack is geactiveerd, zoals talen, snelheid en meer.
  • Details: Pas de gedetailleerde instellingen voor spraakfeedback aan.
  • Spreek wachtwoorden uit: Stel het toestel zo in dat het de tekens hardop voorleest wanneer je je wachtwoord invoert. Als je deze functie uitschakelt, zal het toestel het wachtwoord alleen hardop voorlezen wanneer je een oortelefoon gebruikt.
  • Geluid en trillingen: Wijzig de geluidsinstellingen voor TalkBack.
  • Pas gebaren aan: Bekijk verschillende vingerbewegingen om het scherm te bedienen terwijl je TalkBack gebruikt en pas de instellingen voor vingerbewegingen aan.
  • Menu's aanpassen: Kies welke TalkBack menu's en leesmenu's je wilt gebruiken.
  • Braille toetsenbord: Voer gemakkelijk letters en cijfers in op het scherm met behulp van een 6-punts braille toetsenbord.
  • Handleiding en hulp: Lees hoe je TalkBack gebruikt.
  • Geavanceerde instellingen: Configureer geavanceerde instellingen voor TalkBack.
  • Open TalkBack in de Galaxy Store: Start TalkBack vanuit de Galaxy Store en controleer op updates.

Opmerking: De schermafbeeldingen en het menu van het apparaat kunnen variëren, afhankelijk van het model en de softwareversie van het apparaat.

Hoe gebruik je de Samsung Members-app?

Als je problemen ondervindt met je Samsung mobiel, tablet of wearables, kun je ons een vraag sturen in de Samsung Members-app. Meer informatie over het verzenden van een foutenrapport.

Ondersteuning nodig?
Maak gebruik van Hulp op Afstand voor smartphones.