Hoe gebruik je HDMI-ARC op je Samsung Smart TV

HDMI is een veelgebruikte connector voor geluid en video. Geluidsapparaten en projectoren maken allemaal gebruik van deze standaard. Voor een betere geluidservaring kun je een HDMI-kabel gebruiken om het geluid van je Smart TV naar het geluidsapparaat te leiden. ARC (Audio Return Channel) is een speciale functie van HDMI high-speed gecertificeerde kabels waarmee het geluid ook teruggestuurd kan worden naar de zender.

Wat is HDMI-ARC?

De meeste Samsung tv's ondersteunen de HDMI-functie genaamd Audio Return Channel. HDMI-ARC is ontworpen om het aantal kabels tussen je tv en een extern thuisbioscoopsysteem of soundbar te verminderen. Het audiosignaal kan in beide richtingen naar en van de luidsprekers gaan, wat de geluidskwaliteit en de latentie van het signaal ten goede komt.

Met andere woorden, je hebt geen tweede optische/audiokabel nodig voor een HDMI-ARC-compatibele luidspreker. Om de tv aan te sluiten met een ARC-luidspreker, moet je ervoor zorgen dat je een HDMI-kabel 1.4 of hoger gebruikt. De HDMI-ARC-functionaliteit is alleen beschikbaar via de specifieke poort op de tv of One Connect Box en de externe luidsprekers moeten compatibel zijn. Het kan ook zijn dat je de instellingen van de externe luidsprekers moet aanpassen om de HDMI-ARC-besturingselementen in te schakelen.

Verschil HDMI-ARC

Audioformaten die worden ondersteund door HDMI-ARC:

• PCM (2 kanaals)
  • Dolby Digital (tot 5.1 kanaal)
  • DTS Digital Surround (tot 5.1 kanaal)

Let op: DTS is alleen beschikbaar op modellen die voor 2018 zijn uitgebracht.

Hoe sluit je een HDMI-kabel aan?

Volg de onderstaande stappen om je Smart TV aan te sluiten op je luidspreker:

Stap 1. Zorg voor een HDMI-kabel.

Stap 2. Sluit de kabel aan op de HDMI IN (ARC) van de tv.

Stap 3. Sluit aan op de HDMI OUT (TV-ARC) poort van de luidspreker die je wilt aansluiten.

Stap 4. Zet de luidsprekers aan die zijn aangesloten op de tv.

Stap 5. Het tv-geluid wordt afgespeeld via je externe luidsprekers.

HDMI-kabelaansluiting

Anynet + (HDMI-CEC) is in de fabriek geactiveerd voor de Samsung Soundbar en het Home Cinema System. Als je geen Samsung Soundbar of Home Cinema System hebt, moet je ervoor zorgen dat de Anynet + (HDMI-CEC) functie is geactiveerd op je Smart TV.

• Voor T/Q, R/Q, N/Q en M/Q series Smart tv's (vanaf 2017)
    Home > Instellingen > Algemeen > Extern apparaatbeheer > Anynet + (HDMI-CEC)
  • Voor K-serie Smart TV (2016)
    Home> Instellingen> Systeem> Expert-instellingen> Anynet + (HDMI-CEC)
  • Voor Smart TV tot de J-serie (2015)
    Menu > Systeem > Anynet + (HDMI-CEC)

Let op:

• De functie Anynet + (HDMI-CEC) moet op de Smart TV zijn ingeschakeld om eARC te kunnen gebruiken.
  • Bij gebruik van een incompatibele kabel kan er een fout optreden.
  • De HDMI-poort heeft een markering ARC op de achterkant van de tv of One Connect Box.
  • De meeste One Connect Boxes hebben een HDMI-ARC-poort (het is meestal de derde HDMI-poort).

Problemen met de HDMI-verbinding oplossen

Als er een probleem is met de ARC/eARC-bediening, verwijder dan eerst alle externe apparaten (STB, OTT-apparaten, enz.) die op de tv zijn aangesloten en probeer dan opnieuw. Sommige externe apparaten voldoen mogelijk niet goed aan de HDMI-verbindingsspecificaties. Dit kan soms problemen veroorzaken. Als je het probleem nog steeds hebt, moet je de volgende stappen proberen.

Je moet de HDMI-CEC-protocollen in het instellingenmenu van de tv inschakelen. Op Samsung tv's heet het HDMI-CEC protocol 'Anynet+'.

Het menupad om Anynet+ in te schakelen is meestal als volgt:

Stap 1. Druk op de HOME-knop op de afstandsbediening van de tv en selecteer vervolgens Instellingen.

Home instellingenmenu

Stap 2. Kies in het scherm Instellingen het Algemeen menu en Extern apparaatbeheer.

Algemeen Extern apparaatbeheer

Stap 3. Navigeer door Anynet+ (HDMI-CEC) in het menu Extern apparaatbeheer en druk op enter op de afstandsbediening om Anynet+ in te schakelen.

Anynet HDMI-CEC

Als je een soundbar of thuisbioscoopsysteem van een ander merk gebruikt, controleer dan of de HDMI-CEC of de ARC-functie is geactiveerd. Schakel vervolgens de ingangsbron naar HDMI-ARC op de luidspreker.

Afhankelijk van de serie voer je de volgende instellingen uit op je Smart TV, zodat het geluid vervolgens wordt weergegeven door de luidspreker:

• Smart TV vanaf 2017 (T / Q, R / Q, N / Q en M / Q-serie)
    Open Home > Instellingen > Geluid > Geluidsuitvoer. Selecteer Ontvanger (HDMI) uit de lijst.

• Smart TV vanaf 2016 (K-serie)
    Open Home > Instellingen > Geluid > Luidsprekerinstellingen. Selecteer Ontvanger (HDMI) uit de lijst.

• Smart TV vanaf 2015 (J-serie)
    Open Menu > Geluid > Luidsprekerslijst. Selecteer Ontvanger (HDMI) uit de lijst.

• Smart TV vanaf 2013 tot 2014 (F/H-serie)
    Open Menu > Geluid > Luidsprekerinstellingen. Stel de geluidsweergave van de tv in op de ontvanger.

• Smart TV vanaf 2011 tot 2012 (D/E-serie)
    Open Menu > Systeem > Anynet + (HDMI-CEC). Stel de functie van de ontvanger in op Aan.

Wanneer de tv geen geluid heeft of het geluid wordt af en toe onderbroken, en je luistert via een HDMI-kabel, is de oorzaak meestal een kabel van lage kwaliteit. Aangezien het vervangen van de kabel door een kabel van hogere kwaliteit niet altijd direct mogelijk is, hebben de Samsung Smart TV-modellen een instelling die kan worden gebruikt om het HDMI-signaal aan te passen en de compatibiliteit met de kabel te verbeteren.

Navigeer naar Menu > Ondersteuning > Zelfdiagnose > Signaalinformatie > Signaalgeschiedenis > HDMI-vertragingsniveau en selecteer een van de opties:

(Vanaf modeljaar 2020: Menu > Ondersteuning > Apparaatonderhoud > Zelfdiagnose > Signaalinformatie > HDMI-vertragingsniveau)

• Basis: Dit is de standaardinstelling voor normaal gebruik.
  • Traag 1: Dit voegt een kleine vertraging toe voordat wordt vastgesteld dat de HDMI-kabel geen signaal uitzendt.
  • Traag 2: Dit voegt een aanzienlijke vertraging toe.

Het instellen van deze optie op Traag 1 of Traag 2 zal de signaalkwaliteit van een slechte HDMI-kabel verbeteren, maar een bijeffect is dat deze vertraging ook optreedt bij het veranderen van de bron.

Als je de HDMI-ARC-kabel op de soundbar aansluit en alle instellingen zijn correct, maar je hoort nog steeds niets, dan kun je de soundbar ook resetten door de onderstaande stappen te volgen.

Stap 1. Zet de tv en de soundbar uit. (Stand-by modus)

Stap 2. Houd de knoppen Volume omhoog (+) en omlaag (-) op de afstandsbediening meer dan 5 seconden ingedrukt totdat INIT wordt weergegeven.

Stap 3. Zet de tv en de soundbar aan.

Stap 4. Druk op de Home-knop op de afstandsbediening van de tv. Selecteer Instellingen en wijzig de geluidsuitvoer naar de soundbar.

Stap 5. Er verschijnt een melding TV ARC op het display aan de voorkant, en vervolgens wordt er tv-geluid afgespeeld.

Opmerking: De schermafbeeldingen en het menu van het apparaat zijn slechts voorbeelden in het Engels - ze zijn ook beschikbaar in de taal van jouw land.