Ställa in din Samsung-soundbar

Samsung Soundbar på ett stativ under en Samsung-TV

Din soundbar förstärker din TV genom att ge fantastisk ljudkvalitet. Den är också extremt mångsidigt och enkelt att konfigurera – det finns flera sätt att ansluta din soundbar till din TV, så att du kan anpassa din underhållningsupplevelse. Även om de alla har sina fördelar, så ger vissa inställningar bättre ljudkvalitet än andra. Om du inte är säker på vilken som fungerar bäst för dig, så har vi några tips och instruktioner du kan följa.

Att ansluta din soundbar till en TV via HDMI ger dig det bästa ljudet eftersom HDMI-kablar överför ljud digitalt. Det finns två olika sätt att ansluta din soundbar via HDMI:

• Du kan direkt använda HDMI ARC- eller HDMI eARC-porten på din TV för att ansluta din soundbar.
  • Du kan ansluta en extern enhet till din soundbar (som ett TV-spelssystem) och sedan ansluta soundbaren till TV:n via ARC- (Audio Return Channel) eller eARC-porten (Enhanced Audio Return Channel).

ARC eller eARC är vägen att gå om du vill ha bra ljud från strömmande appar på din TV och en soundbar. Samtidigt så kommer den andra metoden att ge dig bästa möjliga ljud från externa enheter som du använder regelbundet.

Obs! Följande typer av HDMI-kablar rekommenderas: en höghastighets-HDMI-kabel med nätverkskontakt och en Premium High Speed-HDMI-kabel. Antalet HDMI-portar på din soundbar kan variera beroende på modell.

Anslut din soundbar med HDMI ARC/eARC

HDMI-anslutning av TV till soundbar

Obs! För att använda eARC måste du aktivera eARC-funktionen på din TV. Navigera till och välj Settings (Inställningar) och därefter All Settings (Alla inställningar). Välj Sound (Ljud) och välj sedan Expert Settings (Expertinställningar). Välj HDMI-eARC Mode (HDMI-eARC-läge) och därefter Auto.

HDMI ARC (Audio Return Channel) gör att vissa TV-apparater och soundbarer kan överföra ljud fram och tillbaka med hjälp av en HDMI-kabel. Med andra ord kan du använda HDMI-porten som både ljudingång och -utgång. Den enda nackdelen är att din soundbar kommer att ta upp en port på din TV som normalt skulle ansluta en extern enhet.

Om du vill konfigurera HDMI ARC slår du på TV:n och din soundbar och följer sedan instruktionerna nedan.

1 Anslut den ena änden av en HDMI-kabel till HDMI-porten (ARC/eARC) på din TV.

Obs! Placeringen av ARC- eller eARC-porten kan variera beroende på din TV-modell.

2 Anslut den andra änden till HDMI TO TV (eARC/ARC)-porten på din soundbar.
Kabel pluggas in i HDMI to TV-port på en Samsung-soundbar
3 Ändra sedan källan på din soundbar till D.IN-inställningen.
D.IN-lampa visas på en Samsung-soundbar
4 Efter några sekunder visas ”TV ARC” på soundbarens display och TV:n överför ljud via soundbaren.

Anslut din soundbar och en extern enhet med hjälp av HDMI

En HDMI-kabel ansluter en TV och en soundbar medan den andra HDMI-kabeln ansluter en extern enhet och samma soundbar
1 Stäng av TV:n, soundbaren och den externa enheten. Anslut sedan ena änden av en HDMI-kabel till en HDMI (ARC/eARC)-port på din TV.
2 Anslut den andra änden till HDMI TO TV (eARC/ARC)-porten på din soundbar.
HDMI-kabel ansluts till eARC-porten på en Samsung-soundbar
3 Anslut en andra HDMI-kabel till HDMI OUT-porten på din externa enhet. Anslut den andra änden till HDMI-porten på din soundbar.
HDMI-kabel ansluts till HDMI1-porten på en Samsung-soundbar
4 Slå på den externa enheten och soundbaren. Tryck knappen source (källa) på din soundbar tills ”HDMI” visas på displayen.
5 Slå på TV:n och ändra dess källa till HDMI-porten där soundbaren är ansluten.
6 Din TV visar bilder från den externa enheten och ljud spelas upp från soundbaren.

Allt borde fungera nu, men låt oss ta det ett steg längre och göra den här inställningen så bra den kan bli:

• Kontrollera att Anynet+ (HDMI-CEC) är aktiverat på din TV. Detta gör att TV:n slås på när enheten och soundbaren är påslagna. Om du har en Samsung-TV navigerar du till Settings (Inställningar), välj All Settings (Alla inställningar) och därefter Connection (Anslutning). Välj External Device Manager (Extern enhetshanterare) och välj därefter Anynet+ (HDMI-CEC). Kolla in din användarmanual för din TV om dessa instruktioner inte stämmer överens, eller om di inte har en Samsung-TV.
  • Slutligen bör du aktivera HDMI CEC-inställningar på din externa enhet och ställa in universell kontroll på din TV. För att ställa in HDMI-CEC-inställningarna på din externa enhet måste du kolla in användarhandboken för enheten.

Obs! Om din externa enhet är 4K-kompatibel måste du se till att soundbaren har stöd för 4K-pass-thru. Samsung Q-serien har stöd för 4K pass-thru, så du bör vara förberedd om du har dessa modeller. HDMI IN-porten på en Samsung-soundbar kan bara stödja upp till 4K (4:4:4 8 bitar).

En optisk kabel ansluter en Samsung-soundbar till en TV

En optisk kabel (Tos-Link) är ett annat sätt att ansluta din soundbar till din TV. Denna typ av kabel liknar en HDMI-kabel och överför digitalt ljud, så att du kan höra varje detalj. Du kan också ansluta dina enheter (kabelboxar, TV-spelssystem och Blu-ray-spelare) till TV:n, så att ljudet matas ut från TV:n till din soundbar.

1 Slå på TV:n och soundbaren och anslut ena änden av en digital optisk kabel till TV:ns OPTICAL OUT-port på TV:n.
2 Anslut sedan den andra änden till HDMI AUDIO IN (OPTICAL)-porten på din soundbar.
Optisk kabel ansluts till DIGITAL AUDIO IN-porten på en Samsung-soundbar
3 Tryck på Source (Källa) på fjärrkontrollen eller soundbaren och ställ sedan in soundbaren på D.IN-inställningen.
D.IN-lampa visas på en Samsung-soundbar
4 Slutligen måste du ställa in ljudutmatningen till externa högtalare på TV:n. Välj Settings (Inställningar) och navigera till och välj Sound Output (Ljudutmatning) i snabbinställningsmenyn.
5 Tryck på knappen Enter för att ändra till Receiver (Optical) (Mottagare (Optisk)). TV:ns ljud kommer nu att spelas upp från soundbaren.

Obs! Om de här stegen inte fungerar på din TV, eller om du inte har en Samsung-TV, kan du kolla in användarmanual för soundbaren eller TV:n. För Samsung-TV-apparater från 2022 och nyare gäller följande; om det inte kommer något ljud genom den optiska kabeln ska du kontrollera om Simultaneous Optical Output är aktiverad. Navigera till och välj Settings (Inställningar), därefter All Settings (Alla inställningar) och sedan Sound (Ljud). Välj Expert Settings (Expertinställningar) och välj sedan Simultaneous Optical Output (Samtidig optisk utgång).

Den har inte samma ljudkvalitet som HDMI, men alla älskar bekvämligheten med Bluetooth eftersom du inte behöver oroa dig för kablar. Den största utmaningen med Bluetooth är att anslutningar kan brytas eller bli instabila om det förekommer någon form av störning, t.ex. ett strömavbrott. Bluetooth är dock fortfarande ett trevligt och enkelt alternativ att ha.

1 Starta Bluetooth-parkopplingen genom att trycka på knappen Pair (Parkoppla) på soundbarens fjärrkontroll. Displayen visar ”BT PAIRING” när dess källa är inställd på Bluetooth.
BT PAIRING-lampa visas på en Samsung-soundbar
2 Om du inte har soundbarfjärrkontrollen trycker du bara på knappen Multi Function (Multifunktion) eller Source (Källa) på soundbaren tills displayen visar ”BT PAIRING”.

Obs! Om ”BT READY” visas är den redan parkopplad med en enhet. Om du vill parkoppla en ny enhet håller du knappen Mic On/Off (Mikrofon på/av) eller Source (Källa) på soundbaren nedtryckt i mer än fem sekunder för att visa ”BT-PAIRING”.

3 När soundbaren är i parkopplingsläge måste du parkoppla soundbaren med din TV. För en Samsung-TV navigerar du till och väljer Settings (Inställningar), välj sedan All Settings (Alla inställningar) och därefter Sound (Ljud). Välj Sound Output (Ljudutmatning) och välj därefter Bluetooth Speaker List (Bluetooth-högtalarlista) eller Bluetooth Audio Device (Bluetooth-ljudenhet) beroende på din TV-modell.
Bluetooth-högtalarlista markerad i menyn Sound Output (Ljudutmatning)

Obs! För anvisningar om parkoppling med olika TV-märken, se TV:ns användarhandbok.

4 Välj slutligen din soundbar och välj därefter ”Pair and Connect” (Parkoppla och anslut).
5 Nu spelas ljud från TV:n upp via din soundbar.

Du kan också ansluta din Samsung-TV och soundbar via en Wi-Fi-anslutning. TV:n och din soundbar måste vara anslutna till samma Wi-Fi-nätverk. För att göra det måste du använda SmartThings-appen på din mobila enhet.

SmartThings-appen öppnas på en mobil enhet, bredvid en Samsung-soundbar och en TV, och visar soundbarens kontrollskärm

Obs! Wi-Fi-anslutning är endast tillgänglig på Samsung-TV. Om din trådlösa router (Wi-Fi) använder en DFS-kanal kan du inte heller upprätta en Wi-Fi-anslutning mellan TV:n och soundbaren. Kontakta din internetleverantör för detaljerad information.

1 Först måste du ansluta soundbaren till ditt Wi-Fi-nätverk. Navigera till och öppna SmartThings-appen på din telefon eller surfplatta.
2 Du kan se ett popup-meddelande som uppmanar dig att lägga till din soundbar i appen. Följ instruktionerna på skärmen i popup-fönstret.
3 Om popup-fönstret inte visas trycker du på fliken Devices (Enheter) och sedan på Add (Lägg till) (plustecknet) och klicka sedan på Add device (Lägg till enhet).
4 Tryck på Scan (Sök) under ”Sök efter enheter i närheten” för att hitta din soundbar.
 SmartThings-appen öppnas på en mobil enhet, bredvid en Samsung-soundbar och en TV, och visar skärmen Add device (Lägg till enhet)

Obs! Du kan också använda alternativen under Scan QR code eller Enter setup code.

5 Följ anvisningarna på skärmen för att lägga till din soundbar i appen. Du kommer då att kunna ansluta din soundbar till samma Wi-Fi-nätverk som din TV.
6 Navigera till och välj Settings (Inställningar) på din TV, välj därefter All Settings (Alla inställningar) och sedan Sound (Ljud). Välj Sound Output (Ljudutmatning) och välj sedan din soundbar.
Soundbar Q9B-serien (Wi-Fi) markeras i menyn Sound Output (Ljudutmatning)
7 Nu spelas ljud från TV:n upp via din soundbar.

Om du inte får ljud från soundbaren efter anslutningen, kolla in vår handledning för att få hjälp.