Hoe kun je minder wasmiddel verspillen?
Een goed milieu begint bij jezelf, kies daarom voor de QuickDrive 8000™ wasmachine.
De Samsung QuickDrive™ wasmachines zijn slim, zéér slim. Hoe slim? Dat hangt af van tal van features, maar de voornaamste reden om precies een QuickDrive 8000™ wasmachine te willen is om zijn water- en wasmiddelbesparende kwaliteiten. Milieubewust leven is belangrijk en begint bij jezelf, maar in dit geval speelt de wasmachine de hoofdrol. In dit artikel wordt de functie 'AI Wash' uitgelicht.
Eerst een paar feiten
Gemiddeld wast een Belgisch huishouden zo'n vier tot vijf maal per week. En maar liefst 90% van de Belgen gebruikt te veel of te weinig wasmiddel. Dat is niet goed voor zowel de was, de machine als het milieu. Onnodig veel wasmiddel gebruiken leidt tot extra schuimvorming waardoor er meer water nodig is om de was te spoelen. Vlekken gaan er moeilijker uit en een deel van het niet-opgeloste wasmiddel kan in je wasmachine achterblijven. Door te weinig wasmiddel te gebruiken heb je kans dat er bacteriën achterblijven. Niet alleen in je wasgoed, maar ook in de machine.
Hoe vuil is je wasgoed?
Vaak hebben we geen idee hoe vies onze was is. We kunnen wel een ruwe inschatting maken en zodra er ergens een vlek op zit gaat het kledingstuk linea recta de wasmachine in, maar hoe vies is het in z'n geheel? Schijnbaar wassen we onze spullen ook vaker als 'opfrisbeurt' dan wanneer onze was daadwerkelijk vuil is. Een glazen bol die voorspelt welk wasprogramma je nodig hebt zou ideaal zijn, toch? Die glazen bol heet AI Wash.
Slim programma
Samsung's AI Wash is een slim wasprogramma dat werkt via sensoren. Deze monitoren non-stop hoe vuil je was is en de wasmachine stopt pas als de was echt schoon is. De vier sensoren stellen het gewicht van de was en de vuilgraad vast en bepalen hoeveel water, wasmiddel en spoeltijd er nodig is voor een schone was. Op deze manier kan er een extra dosering of spoelbeurt worden toegevoegd als de was nog niet schoon genoeg is. We lichten de sensoren van de AI Wash kort toe.
1. Gewichtssensor
Deze weegt de was, zodat de machine precies weet hoeveel wasmiddel en water er toegevoegd moet worden. Zo wordt verspilling van water en wasmiddel voorkomen.
2. Waterniveausensor
De waterniveausensor in de QuickDrive 8000™ weet precies wanneer extra water nodig is of wanneer er water moet worden afgepompt.
3. Troebelheidssensor
Hiermee weet de QuickDrive 8000™ precies hoe vuil jouw kleren zijn en past hij hierop het wasprogramma aan. Zo kan de wasmachine tussentijds een extra dosering en spoelbeurt toevoegen als wordt geconstateerd dat de was nog niet volledig schoon is.
4. Automatische Dispenser
Deze geeft de optimale hoeveelheid wasmiddel vrij. Je vult de reservoirs van je QuickDrive 8000™ wasmachine met jouw favoriete wasmiddel en/of wasverzachter en je wast één maand lang (uitgaand van 4 wassen per week) zonder tussendoor bij te hoeven vullen.
Weg met die vlek
Er zijn weleens hardnekkige vlekken zoals rode wijn, chocolade of gras die je er met een gewone wasbeurt echt niet uit krijgt. Je kunt dan aan de slag met allerlei huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, of je doet beroep op de Bubble Soak-functie. Met één druk op de knop verdwijnen vlekken als sneeuw voor de zon. In deze extra fase van het wasprogramma wordt het wasgoed grondig geweekt in actieve zeepbellen, zodat vuil en vlekken loskomen en effectiever worden verwijderd.
Welk wasmiddel?
Een slimme wasmachine neemt je veel werk uit handen. Welk wasmiddel je kiest, is echter aan jou. Toch zijn er een paar adviezen die je helpen om de beste keuze te maken.
1. Vloeibaar wasmiddel versus waspoeder
Tijdens het wassen zal kledij licht slijten. Dit betekent dat er vezels loslaten. Vooral bij synthetische materialen is dat zorgelijk, want dat draagt bij aan de plasticsoep. Dat wil je natuurlijk niet. Kies daarom liever voor een vloeibaar wasmiddel, want waspoeder heeft een soort scrubfunctie waardoor vezels makkelijker loslaten.
2. Check de milieukeurmerken op de wasmiddelverpakking
Zo'n keurmerk (EU Ecolabel) garandeert dat je door dit wasmiddel te gebruiken, zo min mogelijk het milieu belast.