Odaberite svoju lokaciju i jezik.
Globalne novosti

Samsung čisti okean koristeći odbačene ribarske mreže za Galaxy uređaje

08/02/2022
Samsung čisti okean koristeći odbačene ribarske mreže za Galaxy uređaje Samsung čisti okean koristeći odbačene ribarske mreže za Galaxy uređaje

Kombinujući održivost i inovacije, kompanija Samsung Electronics razvila  je novi materijal, koji plastici iz priobalnih područja daje novi život, jer se koristi za različite Galaxy uređaje. Napravljen od odbačenih ribarskih mreža iz okeana, upotreba ovog materijala označava još jedan korak na putovanju Galaxy za planetu čiji je cilj da ekološki otisak svede na minimum i pomogne u promovisanju održivijih načina života unutar Galaxy zajednice.

 

Samsung će od sada i ubuduće koristiti plastiku iz priobalnih područja za cjelokupnu novu seriju Galaxy proizvoda koja će biti predstavljena 9. februara na Unpacked događaju. Ovi uređaji predstavljaju njhove stalne napore ka eliminisanju jednokratne plastike i široj upotrebi drugih ekološki prihvatljivih materijala, kao što su reciklirana ambalaža (PCM) i reciklirani papir. Zahvaljujući ovoj transformaciji, budućnost Galaxy tehnologije donosi vodeći dizajn proizvoda i ima bolji utjecaj na životnu sredinu.

 

Skrivena prijetnja odbačenih ribarskih mreža

Kada pomislite na „plastiku iz priobalnih područja“[1], vjerovatno zamišljate flašu vode ili plastičnu kesu kako pluta po površini mora. Ali obično ne razmišljamo o jednoj skrivenijoj pretnji – 640.000 tona ribarskih mreža koje se ostave i odbace svake godine. Ove stare mreže ostaju vijekovima u okeanima i odgovorne su za hvatanje i zapetljavanje morskih životinja i narušavanje koralnih grebena i prirodnih staništa, a čak se mogu naći i u izvorima naše hrane i vode. Odbačene ribarske mreže u ogromnoj mjeri narušavaju prirodnu ravnotežu naše životne sredine. Prikupljanje i druga namjena ovih mreža su prvi ključni koraci ka čistim okeanima, kao i očuvanju planete i budućnosti svih nas.

 

Kreiranje održivijih proizvoda

Samsung stalno pomjera granice mobilne tehnologije, a sada namjerava da učini isto i kad je u pitanju praksa u oblasti održivosti. Zahvaljujući svom kreativnom rješenju, korištenjem odbačenih ribarskih mreža koje bi inače postale opasan otpad, pokazuje kako svi možemo da učinimo „više uz manje“ kako bismo sačuvali resurse na planeti.

Samsung je posvećen rješavanju problema zagađivanja okeana plastikom na način koji će imati pozitivan utjecaj ne samo na životnu sredinu, već i na živote svih korisnika Galaxy uređaja. Ovaj novi tehnološki napredak predstavlja izuzetno dostignuće u okviru nastojanja kompanije da djeluje kad je u pitanju ekologija i sačuva planetu za buduće generacije.

 

Nova namjena plastike iz priobalnih područja je samo prvi korak u zajedničkoj misiji rješavanja klimatske krize i Samsung je ponosan na korištenje svojih proizvoda, inovacija i otvorene saradnje u pronalaženju dodatnih rješenja. Saznajte više o viziji za održivu budućnost na događaju Unpacked 9. februara u 16 sati.

 

[1] Plastika iz priobalnih područja je odbačeni plastični otpad svih veličina (mikro, srednje i makro) koja se nalazi do 50 km od obale u zajednicama gdje upravljanje otpadom ne postoji ili je veoma neefikasno.