Odaberite svoju lokaciju i jezik.
Lokalne novosti

Samsung 2022 QLED i Lifestyle televizori dobili certifikate za zaštitu očiju, sigurnost i preciznost prikaza boja od vodećih svjetskih instituta

• Lifestyle televizori dobili certifikat UL za ekrane bez odsjaja i certifikat njemačkog VDE-a za zaštitu očiju
• Dvadeset novih QLED modela osvojili titulu prvih ekrana na svijetu koje je validirao Pantone

19/01/2022
Samsung 2022 QLED i Lifestyle televizori dobili certifikate za zaštitu očiju, sigurnost i preciznost prikaza boja od vodećih svjetskih instituta Samsung 2022 QLED i Lifestyle televizori dobili certifikate za zaštitu očiju, sigurnost i preciznost prikaza boja od vodećih svjetskih instituta

Sarajeo, 18. januar 2022. – Kompanija Samsung Electronics objavila je da su njeni QLED i Lifestyle televizori za 2022. prepoznati od vodećih organizacija za certifikaciju na osnovu funkcija zaštite očiju i tehnologije boja. Ova vijest je stigla nakon što je kompanija predstavila svoje najnovije QLED i Lifestyle TV uređaje na sajmu CES 2022.  

 

Samsung Lifestyle televizori su dobili certifikat o zaštiti očiju od Verband Deutscher Elektrotechnikera (VDE) u Njemačkoj, jednog od najvećih tehničko-naučnih udruženja u Evropi sa više od 36.000 članova. Certifikacija se odnosi na Samsung Lifestyle modele televizora uključujući The Frame, The Serif i The Sero. Ekrani se ocjenjuju u različitim kategorijama, među kojima su sigurnost, zaštita očiju, stepen treperenja, uniformnost i vjernost boja.

 

Novi Lifestyle TV uređaji su ocijenjeni sa aspekta sigurnosti od nivoa plave svjetlosti i ometanja lučenja melatonina na osnovu metode klasifikacije štetnosti svjetlosti koju je definisala Međunarodna elektrotehnička komisija (IEC). Samsung 2022 Lifestyle televizori ispunjavaju IEC standarde u pogledu treperenja ekrana, koje kod korisnika može izazvati zamor očiju ili glavobolju. Također su dobili najviše ocjene u pogledu vjernosti prikazanih boja i uniformnosti kvaliteta slike, što također doprinosi zaštiti očiju prilikom gledanja TV-a.

 

Samsung Lifestyle TV uređaji[1] su dobili i certifikat za ekrane bez odsjaja jedne od vodećih nezavisnih kompanija za naučnu sigurnost Underwriters Laboratories, (UL). UL ocjenjuje proizvode na osnovu standarda jedinstvene procjene odsjaja (UGR) koji je definisala Međunarodna komisija za osvjetljenje (CIE). Novi Samsung Lifestyle TV modeli koriste novi mat displej sa funkcijama protiv odsjaja, refleksije i otisaka prstiju kako bi osigurali optimalnu osvijetljenost i najbolji kvalitet slike bez odsjaja.

 

·        Reflektovani odsjaj, koji određuje da li su objekti na TV ekranu vidljivi čak i kad se vanjska svjetlost reflektuje na ekranu

·        Nelagodni odsjaj, koji određuje da li je TV ekran previše osvijetljen

·        Zasljepljujući odsjaj, koji određuje da li je TV ekran previše osvijetljen kada se gleda u mračnoj prostoriji

 

Ove procjene odsjaja su izračunate na osnovu rezultata testa gledanja TV-a pri 300 luksa, što odgovara jarko osvijetljenom radnom prostoru, i pri 70 luksa, što je standardna vrijednost za slabo osvijetljen radni prostor.

 

Pored toga, svi novi Samsung 2022 QLED modeli su osvojili titulu prvih ekrana na svijetu koje je validirao Pantone, poznati svjetski brend u globalnoj industriji boja i kreator Pantone sistema usklađenosti (PMS).

 

Svih 20 novih modela – 15 QLED televizora i u 4K i u 8K rezoluciji i pet monitora – osvojilo je ovaj Pantone certifikat. Samsung 2022 QLED TV linija je dobila priznanje za preciznost 2030 Pantone boja i 110 novih 110 nijansi boje kože.

 

"S obzirom da televizori sve više postaju centar zabave kod kuće, raste potražnja za ekranima sa vrhunskim kvalitetom slike koji minimalno opterećavaju vid", izjavio je Seokvo Jong, izvršni potpredsjednik i direktor tima za istraživanje i razvoj divizije za vizuelne prikaze u kompaniji Samsung Electronics. "Ovo priznanje vodećih globalnih instituta predstavlja potvrdu za našu tehnologiju koja nudi najbolju sliku u svojoj klasi, kao i najudobnije iskustvo gledanja."

 

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiriše svijet i oblikuje budućnost idejama i tehnologijama koje donose transformaciju. Kompanija redefiniše svjetove televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, digitalnih uređaja, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, livenih i LED rješenja. Za najnovije vijesti posjetite Samsung novinarsku sobu na adresi http://news.samsung.com.

 

[1] Odnosi se na Samsungove 2022 Lifestyle televizore The Frame, The Serif i The Sero.