De tekst op mijn Samsung monitor is wazig. Hoe los ik dit op?

Tekst op je monitor moet duidelijk en goed leesbaar zijn, maar als dat niet zo is, kun je het probleem vaststellen en oplossen met behulp van verschillende instellingen en het opnieuw aansluiten of vervangen van de videokabels.

Afbeelding van een persoon aan een bureau met een Samsung monitor met wazige tekst.

Om te bepalen of je monitor het probleem is of dat het aan het aangesloten apparaat ligt, raden wij je aan het menu met scherminstellingen te openen via het bedieningspaneel aan de achterkant van je monitor.

Als de monitor al is ingeschakeld, druk dan op de aan/uit-knop op het bedieningspaneel aan de achterkant van de monitor om het schermmenu te openen. Als je monitor nog niet is ingeschakeld, druk je op de aan/uit-knop totdat de monitor wordt ingeschakeld en druk je vervolgens een tweede keer op de aan/uit-knop om het schermmenu op het beeld van de monitor te zien verschijnen.

Ouvre le menu de ton écran PC en appuyant sur le bouton situé à l'arrière

Wanneer je het menu op het scherm ziet verschijnen (zoals in onderstaande afbeelding), controleer dan of dit menu ook wazig is.

Illustratie van het menu dat op het beeldscherm verschijnt na het gebruiken van de JOG-knop.
  • Als ook dit menu wazig is, raden wij je aan onze Reparatie-services te bekijken.
  • Als dit menu niet wazig is, heb je geen extra reparatieservice voor je monitor nodig en raden wij je in dit geval aan de volgende stappen te volgen voor mogelijke oplossingen.
  • De vernieuwingsfrequentie van je monitor geeft aan hoeveel keer per seconde de monitor een nieuw beeld kan weergeven. Dit betekent dat als je monitor een hoge vernieuwingsfrequentie heeft, het beeld op het scherm sneller kan worden bijgewerkt. Als je monitor een lage vernieuwingsfrequentie heeft, wordt het beeld op het scherm nog steeds bijgewerkt, maar veel langzamer. Dit kan wazigheid veroorzaken.
  • Resolutie verwijst naar het aantal pixels dat het beeldscherm van je monitor kan weergeven. Dit betekent dat als de resolutie van de monitor een hoog aantal pixels heeft, de beeldkwaliteit veel scherper zal zijn. Bij een laag aantal pixels kan het beeld er wazig uitzien.

Het beeld op het scherm van je monitor ziet er het beste uit wanneer het externe apparaat, zoals je computer, is ingesteld om het beeld van het scherm in de oorspronkelijke resolutie van de monitor weer te geven.

Als je computer, of een ander apparaat, ook de vernieuwingsfrequentie kan wijzigen, dan zal het afstemmen van de eigen vernieuwingsfrequentie van de monitor de prestaties ook aanzienlijk verbeteren. Daarom raden wij je aan de resolutie en vernieuwingsfrequentie in te stellen volgens de oorspronkelijke instellingen van de monitor.

Volg de onderstaande stappen om de vernieuwingsfrequentie en de resolutie te wijzigen:

Vernieuwingsfrequentie

• Windows 7: Ga naar Configuratiescherm→ Uiterlijk en personalisatie → Beeldscherm → Schermresolutie → Geavanceerde instellingen→ Monitor en vervolgens kun je onder Monitorinstellingen de schermverversingssnelheid aanpassen.
  • Windows 8 (Windows 8.1): Ga naar Instellingen → Configuratiescherm → Uiterlijk en personalisatie → Beeldscherm → Schermresolutie → Geavanceerde instellingen → Monitor en vervolgens kun je onder Monitorinstellingen de vernieuwingsfrequentie aanpassen.
  • Windows 10 & 11: Ga naar Instellingen → Systeem → Beeldscherm → Geavanceerde beeldscherminstellingen → Eigenschappen beeldschermadapter → Monitor en pas de schermverversing aan onder Monitorinstellingen.
Afbeelding van een Windows beeldscherminstellingenmenu met de optie vernieuwingsfrequentie geselecteerd.

Let op: De afbeelding hierboven is een screenshot van de instellingen voor Windows 11. Als je een andere Windows-versie gebruikt, kan het er anders uitzien.

• Mac: Ga naar het Apple menu > Systeemvoorkeuren > Beeldschermen, klik dan op het drop-down menu naast Vernieuwingsfrequentie en selecteer de gewenste optie.

Resolutie

• Windows 7: Ga naar Configuratiescherm > Uiterlijk en personalisatie > Beeldscherm > Schermresolutie > Resolutie aanpassen.
  • Windows 8 (Windows 8.1): Ga naar Instellingen > Configuratiescherm > Uiterlijk en personalisatie > Beeldscherm > Schermresolutie > Geavanceerde instellingen > Monitor en vervolgens kun je onder Monitorinstellingen de vernieuwingsfrequentie aanpassen.
  • Windows 10 & 11: Ga naar Instellingen > Systeem > Beeldscherm > Geavanceerde beeldscherminstellingen > Eigenschappen beeldschermadapter > Monitor en pas de schermverversing aan onder Monitorinstellingen.
Afbeelding van een Windows beeldscherminstellingenmenu met de optie resolutie geselecteerd.

Let op: De afbeelding hierboven is een screenshot van de instellingen voor Windows 11. Als je een andere Windows-versie gebruikt, kan het er anders uitzien.

In sommige gevallen kan een defecte of losse videokabel het probleem veroorzaken. Als de beelden op het scherm vervormd, wazig of onduidelijk lijken, raden wij je aan de kabels en de aansluiting goed te controleren.

Koppel eventuele accessoirekabels los en sluit ze vervolgens weer aan om het display te testen. Blijft het probleem bestaan, overweeg dan de kabel te vervangen en koop een nieuwe of probeer er een te gebruiken waarvan je weet dat hij goed werkt.

Probeer waar mogelijk het beste type kabel te gebruiken. De beste kabel is HDMI of Displayport, gevolgd door DVI of VGA.

Als je monitor op een computer is aangesloten, kun je de instelling Tekstleesbaarheid aanpassen om wazige tekst te corrigeren.

Volg de onderstaande stappen om de instelling Tekstleesbaarheid aan te passen:

Windows:

1 Ga naar het Startmenu en zoek naar Adjust ClearType text.
Afbeelding van een Windows desktop met de cleartype functie geselecteerd.
2 Schakel Schakel ClearType en klik op Volgende.
Afbeelding van een Windows desktop met het cleartype-menu.
3 Nu zal Windows ervoor zorgen dat je monitor wordt ingesteld op zijn oorspronkelijke resolutie. Als dat klaar is, klik je op Volgende.
Afbeelding van een Windows desktop met de cleartype functie geopend.
4 Kies het tekstvoorbeeld dat je het beste lijkt. Je wordt 5 keer achter elkaar gevraagd te kiezen tussen verschillende voorbeelden. Klik op Volgende nadat je het gewenste voorbeeld hebt gekozen.
Afbeelding van een Windows desktop met de cleartype functie geopend.
5 Je bent nu klaar met het afstemmen van de tekst op je monitor. Druk op Voltooien om te bevestigen.
Afbeelding van een Windows desktop met de cleartype functie geopend.

Op een Mac heet dit LCD Font Smoothing. Navigeer naar Systeemvoorkeuren en selecteer vervolgens Algemeen om deze functie te vinden.

Je kunt deze instellingen aanpassen tot je het gewenste resultaat vindt. Je kunt deze instellingen aan of uit zetten.

Let op: Als je een VGA-poort of -kabel gebruikt, moet je de automatische monitoraanpassingsfunctie gebruiken. Deze functie is toegankelijk via een knop op de monitor of via het schermmenu van de monitor. Indien mogelijk raden wij je aan een andere poort te gebruiken om een betere beeldkwaliteit te verkrijgen en weergaveproblemen te voorkomen.