De juiste oplader voor jouw Galaxy Smartphone

Opladen is niet het gaafste aspect van een telefoon of tablet, toch is het een essentieel onderdeel van je toestelgebruik. Je laadt een Samsungtoestel op met elke Samsung-reisadapter, maar de oplaadsnelheden kunnen variëren per oplader. Het wordt aangeraden om altijd de originele oplader te gebruiken die bij een Galaxy toestel is geleverd. Mocht je extra kabels, voedingsadapters, batterijen of vervangende kabels nodig hebben, gebruik dan alleen de oplaadapparaten en batterijen van Samsung.

Het blijkt dat Galaxy gebruikers steeds vaker accessoires hergebruiken. Daarom hebben we besloten dat we vanaf nu geen opladers en oortelefoons meeleveren bij onze nieuwste serie Galaxy smartphones. Als je een nieuwe telefoon of tablet krijgt en nog geen geschikte door Samsung goedgekeurde oplader hebt, moet je die apart kopen. Wél vind je bij de aanschaf van een nieuwe Galaxy smartphone een USB-C-kabel in de verpakking. Deze gebruik je voor het overzetten van gegevens of voor het aansluiten op een bestaande oplader.

De nieuwste series smartphones van Samsung zijn compatibel met USB-C laders die USB Power delivery 3.0 of Quick Charge 2.0 ondersteunen. Ze kunnen worden opgeladen met een standaard 15 W snellader of een Superfast 25 W lader voor snelladen of gebruik een 45w lader voor supersnelladen. Samsung gebruikt de USB-C-oplader sinds 2017 op toestellen - of vanaf de introductie van de Galaxy S8 en Note8. Heb jij jouw Galaxy toestel na die periode aangeschaft dan kun je gerust gebruik maken van de oplader van dit toestel.

Hieronder een overzicht van eerder op de markt gebrachte smartphones met compatibele opladers die je kunt gebruiken voor de S21 serie:

Opladers met Superfast charging

• S24, S23, S22 en S21 series phones
  • Note20 series phones
  • S20 series phones
  • Note10 series phones
  • Z Fold 2 en Z Fold3
  • Galaxy A71 en A53

Opladers met Adaptive fast charging

• Z Fold en Z Flip series phones
  • S10 series phones
  • Note9 and Note8 series phones
  • S9 en S8 series phones
  • A70, A50, A51, A52 5G, A42 5G, A32 5G, A13, A12, en A02s

Ben je een nieuwe Galaxy gebruiker of je beschikt nog niet over een oplader van een eerder op de markt gebracht smartphone*, koop dan een oplader of draadloze oplader via de website van Samsung. Ga voor meer informatie over verschillende laders naar de sectie: "Wat voor soort oplader moet ik gebruiken?"

Let op: Deze modellen kunnen indien nodig ook worden gebruikt met een standaard 15 W lader.

De juiste oplader is meestal meegeleverd in de verpakking bij je nieuwe toestel. Heb je toch een nieuwe nodig, zoek dan het model dat past bij jouw toestel in de lijst. Vervangende opladers koop je rechtstreeks bij Samsung.com.

Voor de meeste smartphones en tablets gebruik je een USB Type C- of Micro USB-oplader. USB Type C is het nieuwste type USB-oplader. Dit ontwerp helpt schade aan de binnenkant van de USB-poort te voorkomen, omdat het niet uitmaakt op welke manier je hem in een smartphone of tablet steekt.

Weet je niet zeker welk model smartphone of tablet je hebt? Check dan de instellingen van je toestel: Ga naar Instellingen, tik op Info telefoon of Info tablet en de naam en het modelnummer van je toestel verschijnt op de display.

Apparaten die USB Type C gebruiken

• Galaxy Fold smartphones: Z Fold, Z Fold2, Z Fold3, Z Fold4, Z Fold 5, Z Flip, Z Flip 5G, Z Flip3 5G, Z Flip4, en Z Flip5.
  • Galaxy S smartphones: S8, S8+, S9, S9+, S10e, S10, S10+, S10 5G, S20 5G, S20+ 5G, S20 Ultra 5G, S21 5G, S21+ 5G, S21 Ultra 5G, S22 Ultra, S22+ en S22, Galaxy S24, S24+ en S24 Ultra.
  • Galaxy Note smartphones: Note8, Note9, Note10, Note10+, Note10+ 5G, Note 20 5G, en Note20 Ultra 5G.
  • Galaxy A smartphone: A03s, A10e, A20, en A50, A02, A12, A13, A14 5G, A15 5G, A23 5G, A25 5G, A32 5G, A42 5G, A71, A51, A21, A11, A01, A13 5G, A52 5G, A53 5G, and A54 5G.
  • Galaxy S tablets: Tab S3, Tab S4, Tab S5e, Tab S6, Tab S7, en TabS7+, Tab S8, Tab S9, Tab S9 FE, Tab S9+, Tab S9 FE+, en Tab S9 Ultra.
  • Galaxy A tablets: Tab A9+, Tab A 10.1 (2019-2020), Tab A 10.5 (2019), Tab A 8.0 (2016-2019), en Tab A 8.4 (2020), Tab A7 (2020), Tab A7 Lite (2021), en Tab A 8 (2022).

Je kent de Micro USB Type B-kabels vast al. Ze worden al heel lang met verschillende apparaten gebruikt. De kop van de kabel is niet symmetrisch. De ene kant heeft ribbels en de andere kant is vlak. Zorg er daarom voor dat je deze op de juiste manier in de USB-poort van je smartphone steekt, anders kan de binnenkant van je smartphone of tablet beschadigd raken.

Apparaten met micro-USB type B

• Galaxy S smartphones: S5, S6, S6 edge, S7 en S7 edge.
  • Galaxy Note smartphones: Note5.
  • Galaxy A smartphones: A6.
  • Galaxy J smartphones: J3 en J7 (alle modellen).
  • Galaxy S en E tablets: Tab S, Tab S2, en Tab E.
  • Galaxy A tablets: Tab A 10.1 (2016), Tab A 8.0 (2015), Tab A 7.0, en Tab A 9.7.

Om het wat lastiger te maken, zijn er verschillende soorten USB-C kabels. Als je niet zeker weet welke USB Type C kabel je hebt, is het waarschijnlijk een 3A of 5A kabel. Beide soorten zijn in staat om je apparaten op te laden en gegevens over te dragen. 5A kabels zijn echter dikker en kunnen meer stroom transporteren.

3A en 5A USB-c  kabels

Micro USB Type B-oplader kwijt? Koop een nieuwe kopen op Samsung.com. Je kunt ook adapters gebruiken bij deze kabels om jouw USB type C-apparaten op te laden.

USB Type C-oplaadkabel
USB Micro B-oplaadkabel

Let op: Bij gebruik van niet originele opladers kan de garantie komen te vervallen en kan er zelfs schade ontstaan.

Alle telefoons sinds de S8 en Note8 zijn compatibel met USB-C laders. Nieuwere Galaxy tablets zijn ook compatibel met USB-C laders maar werken mogelijk niet met draadloze laders vanwege hun formaat.

Opladers:

Fast Charging: Tot 15W snelladen. Dit is de standaard Samsungoplader met USB-C ingang dat je toestel krachtige oplaadondersteuning geeft.

Super Fast Charging: Met deze 25W super snelle lader is je toestel nóg sneller opgeladen. Daarnaast is deze oplader compatibel met verschillende apparaten en besturingssystemen.

Super Fast Charging 2.0: Met deze 45W-lader kun je jouw Galaxy supersnel volledig opladen. Deze lader is universeel compatibel dus je kunt hem ook gebruiken voor je oordoppen of tablets.

Super Fast Charging Power Adapter Trio: Met deze super snelle oplader kun je 3 apparaten tegelijkertijd opladen tot 65W. Je kunt deze lader ook gebruiken voor je laptop, tablet of oordoppen.

Draadloze opladers:

Wireless Charger Pad: deze draadloze pad leg je plat op je tafel of je bureau, zodat je smartphone erop gelegd kan worden om op te laden. Het heeft 9W en kan worden gebruikt met andere QI-gecertificeerde apparaten zoals iPhones.

Wireless Charger Stand: dit is een ander draadloos oplaadstation waarbij je smartphone staand oplaadt. Je kunt kiezen tussen rechtop of zijwaarts opladen. In beide gevallen kun je je smartphone blijven gebruiken tijdens het opladen.

Wireless Charger Duo: met deze accessoire laat je twee apparaten tegelijk opladen! Bijvoorbeeld je smartphone en je smartwatch. Welke volgorde werkt voor jou?

Wireless Charger Trio: Met dit nieuwe accessoire kun je drie apparaten tegelijk draadloos opladen! Je kunt een telefoon, een smartwatch en een ander apparaat tegelijk opladen. Wissel de volgorde die voor jou het beste werkt.

Wat is het verschil tussen deze opladers?

Het verschil tussen dezez opladers zit voornamelijk in de oplaadsnelheid en het aantal apparaten dat je tegelijkertijd kunt opladen.

De snelle lader van 15W  zorgt ervoor dat je smartphone in een half uur ongeveer 50% is opgeladen. Maar met de super snelle laders van 25W en 45W gaat dit nog veel sneller.

Het aantal Watt betekent dat je oplader bijvoorbeeld minimaal 15W of 25W moet leveren om de maximale oplaadsnelheid te halen.  Dus hoe meer Watt je oplader kan leveren, des te sneller het opladen gaat.

Met de 65W oplader heb je én een super snelle lader en daarnaast kun je met deze lader ook 3 apparaten tegelijk opladen (inclusief je laptop). Dit kan bijvoorbeeld niet met de 45W, 25W en 15W laders.

De meeste Samsungopladers zijn buiten Nederland te gebruiken. Controleer de oplader wel even om er zeker van te zijn dat deze compatibel is.

Onze opladers zijn geschikt voor reizen naar het buitenland als ze voorzien zijn van de woorden "TRAVEL ADAPTER" en ingangsspanning van 100-240 V. Staat dit op jouw oplader? Dan is normaal gesproken alleen een stekkeradapter vereist als je naar het buitenland reist. Deze reisadapters koop je bij een elektronicawinkel.

Samsung travel adapter
  • Houd er bij het gebruik van draadloze oplaadaccessoires rekening mee dat metalen of magnetische materialen (denk aan munten of bankpasjes) die tussen het apparaat en de draadloze oplader worden geplaatst, de oplaadefficiëntie kunnen verminderen of schade aan smartphone of tablet en oplader kunnen veroorzaken.

• Het opladen van een smartphone of een tablet kan langer duren bij gebruik van adapters, draadloze opladers of het opladen via een ander apparaat zoals een pc.

• Controleer bij gebruik van bekabelde oplaadaccessoires altijd of er vreemde voorwerpen in de connector of stekker zitten, aangezien deze het opladen kunnen verhinderen of de oplaadaccessoires kunnen oververhitten.

• Zorg ervoor dat je smartphone of tablet niet oververhit raakt. Bewaar je toestel op een koele plaats, vooral tijdens het opladen.

• Laat je batterij nooit volledig leeglopen. Bij het gebruik van nieuwe lithium-ionbatterijen is het beter om de batterij gedeeltelijk opgeladen te houden in plaats van ‘m te laten uitvallen. Laad je apparaat het liefste in kleine hoeveelheden op om een lege batterij te voorkomen.

Let op: als de batterij leeg is, kan het ongeveer 10 minuten duren voordat oplaadindicator van de batterij op het smartphonescherm of -tablet verschijnt tijdens het opladen.

• Gebruik een originele Samsung Fast Charger-oplader voor de snelste manier van opladen. Je kunt de Fast Charge-functie niet instellen als je een standaard oplader gebruikt.

• Als de smartphone of de tablet niet oplaadt, is er een aantal dingen die het probleem kunnen veroorzaken. Vervang hoe dan ook altijd de oplader als deze niet meer goed functioneert. Valt het onder de garantie, dien dan een service-verzoek in. Is dit niet het geval, schaf dan een nieuwe aan.

Let op: Bij gebruik van niet originele opladers kan de garantie komen te vervallen en kan er zelfs schade ontstaan. Ga naar Samsung.com als je oplader vervangen moet worden. Samsung raadt het gebruik van niet originele Samsungopladers af, met name opladers die niet gecertificeerd of vervalst zijn. Deze kunnen het opladen van het apparaat belemmeren en bij langdurig gebruik zelfs batterijproblemen veroorzaken.

Gebruik altijd een originele Samsungoplader. Je herkent de standaard, originele Samsungopladers aan de volgende kenmerken:

• Het Samsung logo staat er correct op.
Het Samsung logo
  • De woorden "TRAVEL ADAPTER", “SUPER FAST CHARGER” of “ADAPTIVE FAST
Travel-Adapter
  • Voorzien van een serienummer
Voorzien van een serienummer
  • Voorzien van een modelcode
Voorzien van een adres bijv. “PO BOX 12987, Dublin, IE”.
  • Voorzien van een adres bijv. “PO BOX 12987, Dublin, IE”.