Hoe kan ik een screenshot maken met mijn smartphone of tablet?

Het maken van een schermafbeelding op je Samsung-toestel is eenvoudig. Of je nu net een nieuw niveau in een spel hebt bereikt of een belangrijk document wilt opslaan, je kunt het direct vastleggen door een schermafbeelding te maken.

Er zijn verschillende manieren om een schermafbeelding vast te leggen, afhankelijk van welk apparaat je hebt en welke Android-versie het draait.

Let op: Het is soms niet mogelijk om een schermafbeelding te maken. Sommige apps en functies staan bijvoorbeeld niet toe dat er screenshots worden genomen.

Met behulp van toetscombinaties

Aan/Uit- en Start

Als je apparaat een fysieke Start-knop heeft:

1

Zoek de aan/uit- en thuis-knoppen.

2 Navigeer naar het scherm waarvan je een schermafbeelding wilt maken.
3

Om een schermafbeelding te maken, hou je de aan/uit- en de start-knop tegelijkertijd ingedrukt.

4 Het scherm knippert om aan te geven dat er een schermafbeelding is gemaakt. Een voorbeeld van de schermafbeelding wordt in de hoek van het scherm weergegeven.
5 Opgeslagen beelden worden opgeslagen in de galerij.
Aan/Uit- en Starttoetsencombinatie

Aan/Uit en volume Omlaag

Als jouw apparaat geen fysieke Start-knop heeft:

1

Zoek de Aan/Uit- en volume Omlaag-knoppen.

2 Navigeer naar het scherm waarvan je een schermafbeelding wilt maken.
3

Om een schermafbeelding te maken, druk je tegelijkertijd op de Aan/Uit- en de Volume Omlaag-knoppen.

4 Het scherm knippert om aan te geven dat er een schermafbeelding is gemaakt. Een voorbeeld van de schermafbeelding wordt in de hoek van het scherm weergegeven.
5 Opgeslagen beelden worden opgeslagen in de galerij.

Let op: Op de S7 (en nieuwer), Galaxy Note9 (en ouder) en Galaxy Tab S serie, bevindt de aan/uit-knop zich onder de Volume omlaag-knop.

Aan/Uit- en volume-omlaag-toetsencombinatie

Let op: Op de Note10 bevindt de aan/uit-knop zich onder de knop Volume omlaag.

Aan/Uit- en volume-omlaag-toetsencombinatie op Note10
Met behulp van vegen

Op sommige Samsung smartphones en tablets kun je een instelling inschakelen waarmee je een schermafbeelding kunt maken door met de zijkant van je hand over jouw scherm te vegen.

1 Ga naar “Instellingen".
Start Instellingen van het app-venster
2 Tik op “Geavanceerde functies”.
Navigeer naar het menu Geavanceerde instellingen
3 Tik op "Bewegingen en gebaren".
Navigeer naar het menu Bewegingen en gebaren
4 Tik op de schakelaar om "Vegen voor schermafbeelding" in te schakelen.
Schakel Vegen voor schermafbeelding in om de schakelaar in te schakelen
5 Navigeer naar het scherm waarvan je een schermafbeelding wilt maken.
6 Plaats de zijkant van je hand aan de rechterkant van het scherm.
7 Veeg met je hand gelijkmatig naar links.
Gebruik de rand van de hand om van rechts naar links over het scherm te vegen
8 Het scherm knippert om aan te geven dat er een schermafbeelding is gemaakt. Een voorbeeld van de schermafbeelding wordt in de hoek van het scherm weergegeven.

Let op: De locatie van deze instellingen zijn afhankelijk van je Android versie.  Zo ontdek je welke android versie je toestel heeft.

• Android 5: Instellingen > Bewegingen en gebaren > Vegen voor schermafbeelding.
  • Android 6, 7 & 8: Instellingen > Geavanceerde functies > Vegen voor schermafbeelding.
  • Android 9: Instellingen > Geavanceerde functies > Bewegingen en gebaren > Vegen voor schermafbeelding.
Met behulp van Scroll Vastleggen

Met Scroll Vastleggen kun je met een paar tikjes hele webpagina's vastleggen. In plaats van meerdere screenshots te versturen, legt Scroll Vastleggen het allemaal probleemloos vast in één handig bestand, zodat je het allemaal in één keer kunt delen, wat je tijd en energie bespaart.

1 Ga naar “Instellingen".
2 Tik op “Geavanceerde functies”.
Navigeer naar het menu Geavanceerde instellingen
3 Tik op de schakelaar om "Slim vastleggen" in te schakelen.
Zet de Slim vastleggen-schakelaar aan
4 Tik op de schakelaar om "Slim vastleggen" mogelijk te maken.
Tik op de schakelaar om Slim vastleggen in te schakelen
5 Navigeer naar het scherm waar je een schermafbeelding van wilt maken.
6 Druk tegelijkertijd op de knoppen "Aan/Uit" en "Volume omlaag" om een schermafbeelding te maken.
7 Tik op op het "Scroll Vastleggen"-icoon.
Tik op het pictogram Scroll vastleggen om een schermafbeelding te maken
8 Het scherm zal dan automatisch naar beneden scrollen. Blijf op het "Scroll Vastleggen"-icoon tikken totdat je de volledige pagina hebt vastgelegd (of zoveel als je in jouw schermafbeelding wilt vastleggen).
Scroll vastleggen-beeld opgeslagen
Met behulp van de S Pen

Als je een Galaxy Note of een ander Samsung apparaat met een S Pen heeft, kun je de S Pen gebruiken om een schermafbeelding te maken.

1 Open het menu Air Command.
Tik om het menu van de luchtcommando's met de S-pen te openen
2 Tik op 'Schrijven op scherm'.
Tik op Schrijven op scherm- pictogram
3 Het huidige scherm wordt automatisch vastgelegd en de bewerkingswerkbalk verschijnt.
Werkbalk bewerken opent op het scherm
4 Tik op het penpictogram om aantekeningen boven aan het scherm te schrijven. Gebruik de werkbalk om de kleur en de grootte van de pen te wijzigen, te wissen, ongedaan te maken of bij te snijden.
Tools gebruiken om schermafbeelding te bewerken
5 Tik op "Opslaan" of "Delen".
Tik op delen of opslaan
Met behulp van Slim selecteren

Met Slim selecteren kun je informatie op het scherm vastleggen.

Zorg er eerst voor dat het Slim selecteren Edge-venster is ingeschakeld op jouw apparaat:

1 Ga naar “Instellingen".
2 Tik op “Beeldscherm”.
3 Tik op “Edge screen”.
4 Tik op de schakelaar om "Edge-vensters" in te schakelen.
Tik op Edge Panels
5 Terug naar het startscherm.
6 Veeg vanaf de rechterkant van het scherm naar binnen om het randpaneel te openen.
7

Tik op het Instellingen-icoon.

Open het menu Instellingen in de rand van de Apps
8 Selecteer het "Slim selecteren"-paneel.
Activeer het menu Edge-vensters activeren

Navigeer vervolgens naar de pagina die je wilt vastleggen en volg deze stappen:

1 Veeg vanaf de rechterkant van het scherm naar binnen om het Smart select edge panel te openen.

Let op: Het is mogelijk dat je meer dan één keer moet vegen als je meer dan één randpaneel hebt ingeschakeld.

2 Selecteer de vorm of het type selectie dat je wilt maken (bijv. rechthoek, ovaal, animatie).
Kies het type opname
3 Verander de grootte of de positie van het kader en druk vervolgens op "Gereed". Als je een animatie aan het maken bent, tik je op "Opnemen" en vervolgens op "Stop" om vast te leggen.
Het formaat of de positie van het frame aanpassen of wijzigen
4 Tik op om de tekst te tekenen, te delen, op te slaan of uit te pakken.
Tik om de tekst te tekenen, delen, opslaan of uit te pakken
Met behulp van je stem

Als je Bixby Voice of Google Assistant hebt ingesteld, kun je een schermafbeelding maken met een eenvoudig spraakcommando. "Hey Bixby, take a screenshot". Je kunt Bixby zelfs een reeks commando's geven zoals "Hey Bixby, take a screenshot and share it on Twitter".