Hoe maak ik een screenshot op mijn samsung galaxy smartphone of tablet?

Er zijn verschillende manieren om een screenshot te maken, afhankelijk van welk apparaat je hebt. De meest gebruikelijke manier om een screenshot te maken op een Galaxy telefoon of tablet is door tegelijkertijd op de aan/uit-toets en de volume-omlaagtoets te drukken. Lees verder om uit te vinden waar deze knoppen zitten op jouw toestel en welke andere methodes er zijn om een screenshot te maken.

Vier afbeeldingen van recente Galaxy apparaten zoals de Flip, Fold, Galaxy Note en Galaxy S serie

Let op: Galaxy tablets gebruiken dezelfde toetscombinaties als Galaxy telefoons. Volg de stappen die het meest op jouw tablet lijken.

Zodra je een screenshot hebt gemaakt, wordt deze automatisch opgeslagen in de Galerij-app van jouw apparaat.

Let op: Het maken van een screenshot is op bepaalde plekken op je apparaat en in bepaalde apps, zoals bank-apps, niet mogelijk. Je ontvangt dan een bericht met de melding 'Kan geen screenshot maken vanwege beveiligingsmaatregel'. Dit is een beveiligingsmaatregel en is ontworpen om jouw informatie te beschermen.

Aan/Uit en Volume Omlaag

Maak een screenshot met de Aan/Uit- en Volume Omlaag-knop. Dit geldt voor recentere apparaten die geen fysieke Start-knop hebben:

1

Zoek de Aan/Uit- en Volume Omlaag-knoppen.

2 Navigeer naar het scherm of pagina waarvan je een schermafbeelding wilt maken.
3

Om een schermafbeelding te maken, druk je tegelijkertijd op de Aan/Uit- en de Volume Omlaag-knoppen.

4 Het scherm knippert heel kort om aan te geven dat er een schermafbeelding is gemaakt. Een voorbeeld van de schermafbeelding wordt in de hoek van het scherm weergegeven.
5 Opgeslagen beelden worden opgeslagen in de galerij.
Illustratie van een Galaxy S22 met de aan/uit- en volume omlaagknop geselecteerd. Illustratie van een Galaxy S22 met de aan/uit- en volume omlaagknop geselecteerd.

De locatie van de Aan/Uit- en Volume Omlaagknop op een Galaxy S22.

Illustratie van een Galaxy Z Fold4 met de aan/uit- en volume omlaagknop geselecteerd. Illustratie van een Galaxy Z Fold4 met de aan/uit- en volume omlaagknop geselecteerd.

De locatie van de Aan/Uit- en Volume Omlaagknop op een Galaxy Z Fold 4.

Illustratie van een Galaxy Z Flip4 met de aan/uit- en volume omlaagknop geselecteerd. Illustratie van een Galaxy Z Flip4 met de aan/uit- en volume omlaagknop geselecteerd.

De locatie van de Aan/Uit- en Volume Omlaagknop op een Galaxy Z Flip4.

Aan/Uit- en Start

Maak een screenshot met de Aan/Uit- en Startknop als je apparaat een fysieke Start-knop heeft:

1

Zoek de aan/uit- en thuis-knoppen.

2 Navigeer naar het scherm waarvan je een schermafbeelding wilt maken.
3

Om een schermafbeelding te maken, hou je de aan/uit- en de start-knop tegelijkertijd ingedrukt.

4 Het scherm knippert om aan te geven dat er een schermafbeelding is gemaakt. Een voorbeeld van de schermafbeelding wordt in de hoek van het scherm weergegeven.
5 Opgeslagen beelden worden opgeslagen in de galerij.
Aan/Uit- en volume-omlaag-toetsencombinatie

Let op: Op de Note10 bevindt de aan/uit-knop zich onder de knop Volume omlaag.

Aan/Uit- en volume-omlaag-toetsencombinatie op Note10

De meeste Samsung smartphones en tablets hebben een veeg-functie. Als deze functie is ingeschakeld, kun je een screenshot maken door met de rand van je hand van de ene naar de andere kant over het scherm te vegen.

1 Ga naar Instellingen.
Afbeelding van het Instellingen logo.
2 Tik op Geavanceerde functies.
Navigeer naar het menu Geavanceerde instellingen
3 Tik op Bewegingen en gebaren.
Navigeer naar het menu Bewegingen en gebaren
4 Tik op de schakelaar om Vegen voor schermafbeelding in te schakelen.
Schakel Vegen voor schermafbeelding in met de schakelaar
5 Navigeer vervolgens naar het scherm waarvan je een schermafbeelding wilt maken.
6 Plaats de zijkant van je hand aan de rechterkant van het scherm.
7 Veeg met je hand gelijkmatig naar links.
8 Het scherm knippert vervolgens om aan te geven dat er een schermafbeelding is gemaakt. Een voorbeeld van de schermafbeelding wordt in de hoek van het scherm weergegeven.

Let op: De locatie van deze instellingen zijn afhankelijk van je Android versie. Zo ontdek je welke android versie je toestel heeft.

• Android 5: Instellingen > Bewegingen en gebaren > Vegen voor schermafbeelding.
  • Android 6, 7 & 8: Instellingen > Geavanceerde functies > Vegen voor schermafbeelding.
  • Android 9: Instellingen > Geavanceerde functies > Bewegingen en gebaren > Vegen voor schermafbeelding.

Met Scroll Vastleggen kun je met een paar tikjes hele webpagina's vastleggen. In plaats van meerdere screenshots te versturen, legt Scroll Vastleggen het allemaal probleemloos vast in één handig bestand, zodat je het allemaal in één keer kunt delen, wat je tijd en energie bespaart.

1 Ga naar de pagina die je in zijn geheel wilt vastleggen en tik op de volume omlaagknop en de aan/uit knop en tik vervolgens op het Scroll vastleggen pictogram dat onderaan je scherm verschijnt.
Afbeelding van het geavanceerde functies menu. Afbeelding van het geavanceerde functies menu.

Ga naar de pagina die je in zijn geheel wilt vastleggen en tik op de volume omlaagknop en de aan/uit knop.

Afbeelding van het geavanceerde functies menu. Afbeelding van het geavanceerde functies menu.

Tik vervolgens op het ‘Scroll vastleggen’ pictogram dat onderaan je scherm verschijnt.

2 Nu wordt er een screenshot gemaakt van de gehele pagina zodat je niet twee verschillende screenshots hoeft te maken om de hele pagina te kunnen zien bijvoorbeeld.
Afbeelding van het volledige Geavanceerde instellingenn menu.

Bekijk de video hieronder voor meer informatie.

Maak een screenshot met behulp van Scroll Vastleggen Maak een screenshot met behulp van Scroll Vastleggen

Maak eenvoudig een screenshot op je tablet. Aan de zijkant van de Samsung tablet zitten twee knoppen. De aan/uit-knop en de Volume knop. Deze knoppen gebruik je tegelijk wanneer je een screenshot wil maken.  Bekijk de video voor meer informatie.

Maak eenvoudig een screenshot op je tablet Maak eenvoudig een screenshot op je tablet

Als je een Galaxy Note of een ander Samsung apparaat met een S Pen heeft, kun je de S Pen gebruiken om een schermafbeelding te maken.

1 Ga naar de pagina waar je een schermafbeelding van wilt maken en open het menu Air Command. Dit doe je door met je S Pen op het potlood symbool te tikken.
Tik om het menu van de luchtcommando's met de S-pen te openen
2 Tik met je S pen op Schrijven op scherm.
Tik op Schrijven op scherm- pictogram
3 Het huidige scherm wordt automatisch vastgelegd en de bewerkingswerkbalk verschijnt. Tik op het penpictogram om aantekeningen boven aan het scherm te schrijven. Gebruik de werkbalk om de kleur en de grootte van de pen te wijzigen, te wissen, ongedaan te maken of bij te snijden.
Afbeelding van het instellingen menu met de werkbalk om een screenshot te bewerken. Afbeelding van het instellingen menu met de werkbalk om een screenshot te bewerken.

Tik op het penpictogram.

Afbeelding van de verschillende kleuren en pennen die gebruikt kunnen worden om een screenshot te bewerken. Afbeelding van de verschillende kleuren en pennen die gebruikt kunnen worden om een screenshot te bewerken.

Gebruik de werkbalk om de kleur en de grootte van de pen te wijzigen, te wissen, ongedaan te maken of bij te snijden.

4 Als je klaar bent met het bewerken van je schermafbeelding tik je op het Opslaan pictogram
Tools gebruiken om schermafbeelding te bewerken en op te slaan.

Met Slim selecteren kun je informatie op het scherm vastleggen.

Zorg er eerst voor dat het Slim selecteren Edge-venster is ingeschakeld op jouw apparaat:

1 Ga naar Instellingen.
Afbeelding van het Instellingen logo.
2 Tik vervolgens op Display.
Afbeelding van het instellingen menu met 'display' geselecteerd.
3 Scroll naar beneden en tik op Edge vensters.
Afbeelding van het Display menu met de optie Edge-vensters geselecteerd.
4 Schakel de Edge vensters optie in door op de schakelaar te tikken.
Afbeelding van het Edge-vensters menu.
5 Klik nu op de optie Vensters.
Afbeelding van het Edge-vensters menu.
6 Selecteer vervolgens de optie Slim selecteren.
Afbeelding van het Vensters menu.
7 Ga naar het scherm of pagina waar je een schermafbeelding van wilt maken en veeg met je palm over de rechterkant van het scherm naar links tot je onderaan een balkje ziet verschijnen en tik dan op het potloodje.
Afbeelding van de werkbalk en het Slim selecteren paneel.
8 Nu kun je de grootte en een aantal andere dingen veranderen op de schermafbeelding.
Afbeelding van een gemaakte schermafbeelding met de opties om deze te bewerken.

Als je Bixby Voice of Google Assistant hebt ingesteld, kun je een schermafbeelding maken met een eenvoudig spraakcommando. "Hey Bixby, take a screenshot". Je kunt Bixby zelfs een reeks commando's geven zoals "Hey Bixby, take a screenshot and share it on Twitter".