Overzicht van de One UI 5 belangrijkste kenmerken

One UI 5 is de nieuwste versie van het Samsung Galaxy besturingssysteem. Het biedt nieuwe en verbeterde functies voor een verbeterde ervaring met nog meer aanpassingsmogelijkheden.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste functies op One UI 5.

One UI 5 is beschikbaar op de volgende Galaxy modellen, maar zal geleidelijk worden uitgerold op andere modellen:

Smartphones:

• S22, S22+, S22 Ultra
  • Z Fold4, Z Fold3, Z Fold2
  • Z Flip4, Z Flip3, Z Flip 5G, Z Flip
  • S21 5G, S21 Ultra 5G, S21+ 5G, S21 FE 5G
  • S10 Lite
  • S20, S20+, S20 Ultra, S20 FE, S20 FE 5G
  • Note20, Note20 5G, Note20 Ultra, Note20 Ultra 5G
  • Note10 Lite
  • A53 5G
  • A33 5G
  • A72
  • A52, A52 5G, A52s 5G
  • A71
  • A51, A51 5G
  • A03s
  • A04s
  • A13 5G
  • A23 5G
  • XCover Pro
  • XCover 5
  • XCover 6 Pro

Tablets:

• Tab S8, Tab S8 Plus, Tab S8 Ultra
  • Tab S7, Tab S7+, Tab S7 FE
  • Tab S6 Lite
  • Tab A8
  • Tab A7 Lite
  • Tab Active3
  • Tab Active4 Pro

Let op: One UI 5 is beschikbaar op Android 13.

Meer opties voor het kleurenpalet

Met One UI 5 is het nu gemakkelijker om kleuren te vinden voor het kleurenpalet van je toestel. Je kunt ook kiezen uit maximaal 16 kleurenthema's die passen bij de achtergrond van je toestel of uit vooraf ingestelde kleurenthema's.

Personaliseer je vergrendelscherm

Het is gemakkelijker om je vergrendelingsscherm te personaliseren op One UI 5: gewoon op het vergrendelingsscherm tikken en vasthouden, en dan je toestel ontgrendelen. Je kunt dan de achtergrond, klokstijl, meldingsinstellingen en meer kiezen.

Aangepaste gespreksachtergronden

Je kunt nu voor elk contact een andere gespreksachtergrond instellen, zodat je in één oogopslag kunt zien wie er belt.

Vernieuwde achtergrondopties

Vind gemakkelijk achtergronden voor het begin- en vergrendelscherm van je toestel. Kleuren, grafische achtergronden en dynamische vergrendelingsschermen zijn nu allemaal op dezelfde plaats te vinden.

Hulpgids in Pro-modus

Er is een informatiepictogram toegevoegd aan de Pro-modus om je tips te geven over het gebruik van de verschillende lenzen, opties en bedieningselementen in deze functie.

Help-pictogram in de Pro-modus in Galaxy Camera

Histogram in Pro-modus

Je kunt het histogram gebruiken om de helderheid van je opnamen aan te passen, zodat je de perfecte belichting krijgt.

Verbeterde zoom met één hand

De zoombalk is geminimaliseerd, zodat je gemakkelijker met één hand kunt in- en uitzoomen.

Telelens in de voedselstand

Je kunt nu de telelens gebruiken als je camera in de voedselstand staat, zodat je close-ups kunt maken.

Eenvoudig filtergedeelte

Alle beschikbare filters zijn te vinden in één overzichtelijke lijst. Om filters in de Camera-app te openen, tik je op het toverstafsymbool in de rechterbovenhoek van het scherm.

Toverstaf pictogram

Je albums in Galerij aanpassen

Je kunt kiezen welke albums standaard verschijnen. Je hebt ook de mogelijkheid om albums die je minder vaak gebruikt te verbergen, waardoor je een meer gestroomlijnde Galerij krijgt. Albums kunnen nu ook worden samengevoegd tot één album, en er is de mogelijkheid om automatisch albums te maken met foto's van door jou geselecteerde personen.

Een nieuwe look voor verhalen

De verhalen die automatisch worden aangemaakt in Galerij hebben een vernieuwde interactieve diavoorstelling. Je kunt nu tikken of vegen om te bewegen tussen foto's en video's.

Watermerken toevoegen aan foto's

Voeg datum- en tijdinformatie, of je eigen persoonlijke watermerk, toe aan foto's die je maakt.

Portretmodus effecten na bewerking

Effecten als blur, studio en high-key mono worden nu bewaard, zelfs nadat je een foto hebt bijgesneden. Dit betekent dat je de effecten op elk moment kunt aanpassen.

Meer stickeropties

Er zijn zestig nieuwe emoji-stickers toegevoegd, zodat je je foto's leuker kunt maken.

Maak stickers van elke foto

Selecteer met de lasso het deel van de foto dat je in een sticker wilt veranderen. Voeg dan contouren en versieringen toe. Je kunt je persoonlijke stickers gebruiken op afbeeldingen en in video's.

Teken perfecte vormen op foto's en video's

Teken gemakkelijk wat vormen met het pen-gereedschap in de foto-editor. Tik en houd de vorm vast als je klaar bent om er een perfecte vorm van te maken.

Verbeterde gif-bewerking

Het is nu mogelijk om gif’s bij te snijden, te transformeren en de grootte en vorm ervan te bewerken.

Spatiebalkrij aanpassen

Kies welke toetsen en leestekens naast de spatiebalk op de onderste rij van het toetsenbord staan.

Nieuwe emoji's voor emoji-paren

Er zijn acht nieuwe emoji's en tien animaties die je in paren kunt veranderen op het emoji-toetsenbord.

Expressieknoppen herschikken

Tik en houd emoji's, stickers en andere knoppen ingedrukt om de volgorde te veranderen.

Tekst uit afbeeldingen of van het scherm halen

Het is nu mogelijk om tekst te extraheren met behulp van het Samsung Toetsenbord, Internet, Galerij of uit schermafbeeldingen. Vervolgens kun je de geëxtraheerde tekst wijzigen en plakken in berichten, e-mails of documenten.

Contextuele suggesties

Als er tekst verschijnt in een afbeelding in Galerij, de camera of andere apps, krijg je op basis van de tekst bepaalde acties aanbevolen. Als er bijvoorbeeld een telefoonnummer of een webadres in een afbeelding verschijnt, kun je erop tikken om het nummer te bellen of de website te bezoeken.

Leesbaarheidsopties in het paneel Snelle instellingen

Voeg lettertype met hoog contrast, kleurinversie, kleuraanpassing en kleurenfilter toe aan het paneel Snelle instellingen, zodat je er gemakkelijker bij kunt.

Gemakkelijk de Toegankelijkheidsknop bewerken

Tik en houd de Toegankelijkheidstoets ingedrukt om de functies te veranderen die je snel wilt kunnen openen. Om de toegankelijkheidsknop te vinden:

1 Open de app Instellingen.
2 Tik op Toegankelijkheid.
3 Tik op Geavanceerde instellingen.
4 Tik op Toegankelijkheidstoets.

Meer spraakassistenten

Er zijn verschillende soorten gesproken feedback beschikbaar om je te helpen bij het gebruik van je toestel, zelfs als je het scherm niet goed kunt zien. Je apparaat kan de toetsenbordinvoer uitlezen, en je kunt Bixby vision gebruiken om objecten te identificeren.

Gebruik je telefoon als vergrootglas

Je kunt een snelkoppeling naar Vergrootglas toevoegen in Toegankelijkheidsinstellingen.

Uitzonderingen voor Niet storen

Het is nu mogelijk om individuele contacten en apps in te stellen als uitzonderingen voor als je telefoon in Niet storen staat. Dit betekent dat je nog steeds meldingen van deze contacten of apps ontvangt als je telefoon in Niet storen staat.

Verschillende taalinstellingen voor elke app

Kies per app welke taal je wilt gebruiken door je voorkeur te wijzigen in Instellingen.

Verbeterd menu voor geluids- en trilinstellingen

Het menu is opnieuw ingedeeld, zodat je gemakkelijker de instellingen vindt die je nodig hebt. Je kunt een ringtone instellen, het volume veranderen en de trilling aanpassen, allemaal op dezelfde plek.

Automatische optimalisatie

Apparaatzorg zorgt ervoor dat je telefoon soepel loopt door je toestel automatisch te optimaliseren. Je kunt je apparaat ook instellen op automatisch herstarten wanneer dat nodig is om het in de best mogelijke conditie te houden.

RAM Plus in Apparaatzorg

Je hebt nu de mogelijkheid om RAM Plus in Apparaatzorg uit te schakelen als je het niet nodig hebt of als je moet beperken hoeveel opslagruimte er wordt gebruikt.

Waarschuwing wanneer je persoonlijke informatie deelt

Als een foto die je wilt delen persoonlijke informatie bevat, zoals creditcardnummers, ID of een paspoort, zal het deelvenster je waarschuwen. Dit betekent dat je het delen van de foto eventueel kunt heroverwegen.

Intuïtieve veiligheidscontrole

Aan het menu Instellingen is een Veiligheidsdashboard toegevoegd. Hiermee kun je controleren op beveiligingsproblemen en ze snel verhelpen.

Veilig browsen in Samsung Internet

Als je een website op Samsung Internet bezoekt, verschijnt in de adresbalk een hangslotje dat de beveiligingsstatus van de site aangeeft. Je kunt op het pictogram tikken om te weten te komen welke informatie de website verzamelt.

Bijgewerkte app-pictogrammen en illustraties

App-pictogrammen en -symbolen zijn bijgewerkt zodat ze groter en gemakkelijker te herkennen zijn. Op sommige apps is ook een nieuwe ontwerpstijl toegepast om ze een consistenter uiterlijk te geven.

Vloeiendere animatie

Schakelen tussen schermen voelt nu natuurlijker aan dankzij nieuwe animaties en overgangseffecten. Animaties en andere visuele feedback verschijnen onmiddellijk als je het scherm aanraakt, wat interacties intuïtiever maakt.

Verbeterde vervagingseffecten en vereenvoudigde kleuren

Het achtergrondvervagingseffect op het paneel Snelle instellingen en het startscherm is verbeterd met fellere kleuren voor een duidelijkere ervaring. De kleurenschema's op bepaalde apps zijn vereenvoudigd om afleiding te voorkomen.

Melding over toegankelijkheid

Telkens als je een app voor het eerst gebruikt, wordt je gevraagd of je meldingen wilt toestaan. Dit geeft je de vrijheid om meldingen tegen te houden van apps waar je niet door gestoord wilt worden.

Gedetailleerde instellingen

Het is mogelijk om soorten meldingen afzonderlijk te regelen. Kies of je alle pop-up meldingen wilt zien, slechts enkele, of geen enkele. Je kunt ook app-pictogram badges en meldingen op het vergrendelscherm regelen.

Eenvoudigere bediening

Meldingsregelingen zijn nu te vinden bovenaan de meldingsinstellingen van de app. Dit maakt het gemakkelijker om meldingen te blokkeren als je vindt dat een app je te veel meldingen stuurt.

Verbeterd ontwerp

Het is nu gemakkelijker en sneller om meldingen te lezen dankzij grotere app-pictogrammen en verbeterde tekstuitlijning.

Ontdek gemakkelijk vooraf ingestelde routines

Het Ontdek-scherm is vereenvoudigd om het gemakkelijker te maken vooraf ingestelde routines te ontdekken.

Meer voorwaarden en acties

Er zijn meer voorwaarden en acties toegevoegd. Je kunt nu routines starten wanneer je de vliegtuigmodus of mobiele hotspot activeert. Nieuwe acties zijn onder meer het openen van een app-paar, het aanpassen van de links/rechts geluidsbalans.

Slaapstand

Met deze nieuwe routine kun je een reeks handelingen automatiseren om je telefoon bij het slapen gaan te optimaliseren.

Actieve routines in één oogopslag

Alle routines die op dat moment werken worden bovenaan het scherm getoond. Dit geeft je een snel overzicht van wat er gebeurt en laat je de nodige veranderingen aanbrengen.

Stapel widgets op het beginscherm

Widgets kunnen worden gecombineerd tot één widget om je startscherm netjes te houden. Sleep de ene widget op de andere om een stapel te maken, en veeg om ertussen te wisselen.

Slimme suggesties widget

Deze nieuwe widget suggereert apps om te gebruiken, mensen om te bellen, evenementen om toe te voegen aan de Agenda, en meer, allemaal gebaseerd op gebruikspatronen.

Van uitzicht veranderen met een gebaar

Het is nu gemakkelijker om van volledig scherm naar gesplitst scherm over te schakelen. Veeg gewoon met twee vingers omhoog vanaf de onderkant van het scherm. Je kunt ook gemakkelijk overschakelen van volledig scherm naar pop-up door met één vinger te vegen van een van beide bovenhoeken naar het midden van het scherm.

Snel apps openen in gesplitst scherm

Je kunt apps openen door ze van de taakbalk of uit het scherm Recent te slepen. Sleep ze dan naar de bovenkant, onderkant, links, rechts of rand van het scherm om ze in gedeeld scherm te openen.

Nieuw toegevoegde taakbalk

Er is een zoekknop toegevoegd aan de taakbalk van Samsung DeX, waardoor het gemakkelijker is apps te vinden. Je kunt taken in bepaalde apps openen door er met de rechtermuisknop op te klikken. Er is ook de mogelijkheid om knoppen en apps aan te passen om op de taakbalk weer te geven.

Nieuwe meldingsindicator

Er verschijnt een rode stip in de meldingsknop op de taakbalk als er nieuwe meldingen zijn.

Verberg telefoonmeldingen op tv

Als je je telefoon op de tv bekijkt, kun je ervoor kiezen om meldingen te verbergen om ze privé te houden.

Google Meet videogesprekken

Google Duo en Google Meet zijn gecombineerd tot één fantastische videobelervaring. Je kunt er directe videogesprekken mee voeren, maar ook vergaderingen plannen met maximaal 100 mensen.

Menu aangesloten apparaten

Aan Instellingen is een menu voor aangesloten apparaten toegevoegd. Dit betekent dat het sneller en gemakkelijker is om functies die met andere apparaten werken, zoals Quick Share, Samsung DeX en Smart View, allemaal vanaf dezelfde plek te openen.

Diverse AR-emoji stickers

Je kunt je nog beter uitdrukken met de 15 standaard stickers samen met nieuwe stickers die je kunt downloaden.

Doe meer met AR-emoji's

Kies een willekeurige foto uit je Galerij om te gebruiken als achtergrond in de AR-emoji-camera. Je kunt ook twee emoji's aan elkaar koppelen om dansjes en poses te maken.

Uitgenodigden voor evenementen beheren

Bij het toevoegen van evenementen aan je Google-agenda in de Samsung Agenda-app kun je kiezen of andere genodigden kunnen zien wie er nog meer is uitgenodigd.

Videoconferenties toevoegen aan evenementen

Je kunt een videoconferentie opzetten op hetzelfde moment dat je een evenement aanmaakt. Iedereen die voor het evenement is uitgenodigd ontvangt een link naar de conferentie.

Vandaag categorie toegevoegd

Deze nieuwe categorie toont de aanmaningen die vandaag verschuldigd zijn.

Voltooide herinneringen tonen of verbergen

Je hebt de mogelijkheid om herinneringen die je al voltooid hebt te verbergen of te tonen.

Kies hoe je herinneringen bekijkt

Kies voor eenvoudigere herinneringen op het scherm of een uitgebreide weergave met details zoals de vervaldatum.

Eenvoudigere bladwijzers op Samsung Internet

Maak en verplaats favorietenmappen door ze te verslepen.

Verbeterd zoeken in Mijn Bestanden

Doorzoek alle bestanden of alleen die in de huidige map. Je kunt zoeken op bestandsnaam of op informatie in het bestand, bijvoorbeeld tekst in een document of locatie-informatie in afbeeldingen.

Meerdere timers in de Klok-app

Je kunt nu tot twintig timers tegelijk instellen.

Vernieuwde app Digitaal welzijn

De functies die je nodig hebt zijn nu gemakkelijker toegankelijk.

Veiligheid en noodgevallen

Stuur gemakkelijk een SOS-bericht. Om de hulpdiensten te bellen, zelfs als je telefoon in je zak zit of je niet kunt spreken, druk je snel vijf keer op de knop aan de zijkant.

Je kunt een lijst met noodcontacten maken, bestaande uit contacten op je telefoon.