Others

Artificial Intelligence gebeurt nú:

9 levensbelangrijke AI-lessen voor jouw onderneming

Nov 15. 2019
AI

“Machines die slimmer zijn dan mensen? Binnen enkele decennia is het zover”, voorspelt Robovision-baas Jonathan Berte tijdens Digital Economy Day. 300 communicatiestudenten van de Ugent kijken er diep in de toekomst van technologie.
En wanneer die vonk overslaat, neem je er als ondernemer beter nota van.


Het thema van de dag? Artificial intelligence – AI voor de vrienden.
Zeggen dat er nog heel wat menselijke intelligentie nodig is om AI ten volle te ontwikkelen, is een open deur intrappen. Op Digital Economy Day zit die human intelligence in de zaal.
Een zaal tjokvol jonge mensen op zoek naar een carrière met impact. Bijna-masters met een hart dat almaar sneller klopt voor AI. En waarmee ze straks jouw onderneming laten groeien en doen innoveren. Lees dus even mee: 9 levensbelangrijke lessen over artificial intelligence, vers van Digital Economy Day.

Woman presenting at Economy day 2019

Hoezo, artificial intelligence kan niet creatief zijn?


Wat is AI, waar staat het vandaag en wat brengt het morgen? Met die vragen schiet Digital Economy Day 2019 – een samenwerking tussen Ugent, VRT en Samsung – uit de startblokken.
De kracht van AI, is dat de technologie doet dromen:

1. Chatbots zullen ingrijpend veranderen hoe bedrijven en de consument met elkaar praten. Sam, de AI-chatbot van Samsung, beantwoordt vandaag al autonoom vragen van klanten, vertelt Karlijn Horning, Digital Customer Experience Specialist bij Samsung.

2. Digitale marketing via kanalen als Google, Facebook of TikTok zet AI in om je boodschap te tonen aan exact die mensen die je wilt bereiken. “Ooit zullen we onze doelgroepen zelfs niet meer op voorhand moeten beschrijven”, vertelt Bart van Nieuwenhuyse, Performance Marketing Specialist bij Samsung, “Dankzij machine learning zullen systemen dat zelf doen.”

3. Creativiteit en AI? Een onmogelijke combo? Robovision bewees van niet. Het Belgische techbedrijf registreerde een urenlange improvisatie van Jef Neve.
Met die informatie componeerde een programma zelf een nieuw stuk. En dat was zo verbluffend dat Neve bijna van zijn pianokruk stuikte.
Bekijk gratis de AI-reportage van Pano.

Dit staat al vast: de toekomst belooft wonderlijke dingen. Van algoritmes die rozen snoeien tot zelfrijdende auto’s.

AI, dat is het verschil tussen een muffin en een chihuahua


Maar AI heeft nog een lange weg te gaan. “Zolang een AI-model een chihuahua niet kan onderscheiden van een muffin, is er werk aan de winkel”, vertelt keynote-spreker Jim Stolze.
Hij is de bezieler van de Nederlandse Nationale AI Cursus in Nederland. Zijn lessen:

4. “AI is niet één ding”
AI is een verzameling technieken om machines slim te laten lijken. Machine learning en chatbots horen daarbij.
Maar het wordt pas echt interessant als je via deep learning beelden en gesproken taal interpreteert.

5. “De meeste organisaties zijn data-rich, maar information-poor”
Bedrijven zijn zo druk bezig met gegevens verzamelen (“Vraag de postcode ook maar op: meer data!”) dat ze vergeten om die data te crunchen voor nieuwe inzichten.

6. “Digitalisering, dat is zo 2009. We moeten het hebben over algoritmisering”
Zoals Stolze het ironisch stelt: 150 miljoen Netflix-klanten betalen 10 euro per maand om het algoritme beter te mogen trainen. Patronen zien in data, daar gaat het om.
Zo kun je voorspellen wat de klant wil nog voor die het zelf weet.

three people presenting at Economy day 2019

Er bestaat niet zoiets als een AI-expert


Mieke De Ketelaere, programmadirecteur AI bij Imec, borduurt tijdens haar keynote voort op Stolze’s uiteenzetting. Over de profielen die AI kunnen doen slagen, is ze specifiek:

7. “We hebben AI-vertalers nodig”
Data scientists leggen de zaken erg technisch en gecompliceerd uit. De business zelf kijkt er dan weer ongenuanceerd naar. En legal heeft weer een andere kijk op AI. Iedereen is dus op zijn terrein met AI bezig, maar het onderlinge begrip is ver zoek. AI-vertalers zorgen er met hun sterk ontwikkelde sociale vaardigheden voor dat artificial intelligence wérkt.
Ontdek wat de workforce van morgen nog meer boeit en onderscheidt. Waar AI vandaag staat? Ook daarover twijfelt De Ketelaere geen seconde:

8. “AI heeft op dit moment het niveau van een kind van 2 jaar”
Net zoals een kind van twee jaar oud, kan AI dingen herkennen. Maar kan het maar beperkt redeneren. Dat redeneervermogen moet zich de komende jaren verder ontwikkelen.
AI slaapt dan wel nooit en heeft duizelingwekkende processing-snelheden, toch haalt de technologie het nog niet van onze energie, creativiteit, emoties en ons aanpassingsvermogen.

Wat als technologie beslist over ons leven?


Ondertussen moeten we ook de risico’s van AI beheersen: “Als je een model niet leert om ethisch te handelen, kan het de verkeerde kant op gaan”, vertelt Pieter Buteneers van Chatlayer.
“Volgens sommige wetenschappers bereiken we in 2060 de singulariteit. Dat is het moment dat AI-algoritmes slimmer zijn dan wij en dus betere algoritmes kunnen bouwen.
Wat er daarna gebeurt, weten we niet.” Ook Mieke De Ketelaere wijst op het belang van ethiek:

9. “AI moet beantwoorden aan de Faith Principles”
Artificial intelligence zal beslissingen automatiseren met een impact op ons leven. Daarom zijn de Faith Principles cruciaal: AI moet fair, accountable, transparant en explainable zijn voor de mensen voor wie de oplossing bedoeld is.

Onderneming zoekt joviale AI-vertaler


Digital Economy Day 2019 heeft ervoor gezorgd dat studenten weten wat er speelt. Dat ze beseffen hoe ingrijpend AI alle domeinen van de samenleving kan veranderen.
En welke rol voor hen is weggelegd. Want zonder menselijke intelligentie blijft AI steken in sciencefiction.
En zo komen we tot de conclusie die alles samenvat voor jouw organisatie:

Tover data om tot informatie.
Leef je uit in algoritmes.
Neem AI-vertalers met sociale skills in dienst.


Wat mag jij verwachten van de workforce van morgen? Ontdek met welke ideeën de studenten van Ugent uitpakken om meer sociale cohesie te creëren met technologie.
Hoe ontwikkelt Samsung technologie met AI? Ontdek de hoofdlijnen van de Samsung Developer Conference (SDC19).

Guest panel at Economy Day 2019