Others

Kinderen veiliger in het verkeer?

Let’s Beat the Street!

Mar 22. 2019

Om kinderen meer bewust te maken van de gevaren in het verkeer, heeft Samsung in Vlaanderen de virtualrealitygame Beat the Street gelanceerd. Samen met verkeersveiligheidsorganisatie Drive Up Safety, biedt Samsung Beat the Street aan op scholen. Kinderen ervaren met deze applicatie levensechte verkeerssituaties in een virtuele wereld. Zo gaan ze alerter de baan op.

Op 12 maart 2019 mochten de leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar van Basisschool De Regenboog in Ertvelde Beat the Street uitproberen. “Eerst focusten we op middelbare scholieren, maar het viel op dat smartphonegebruikers steeds jonger worden. Daarom bezoeken we sinds kort ook lagere scholen”, zegt Lynn Van De Woestijne, begeleidster van Drive Up Safety.

Virtual reality in de klas

Beat the Street is een gratis spel waarin scholieren zes verkeersscenario’s voorgeschoteld krijgen in virtual reality. In die situaties (dode hoek, een rinkelend toestel, …) moeten ze zelf een aantal keuzes maken om het spel tot een goed einde te brengen. “Met virtual reality ervaren jongeren de gevaren van smartphonegebruik en andere afleidingen in het verkeer. Dat heeft meer impact dan wanneer een leerkracht vooraan in de klas de verkeersregels uitlegt”, zegt Aron Wils, Corporate Affairs Officer bij Samsung Belgium. “Ooh, da’s gemakkelijk”, zeggen de leerlingen voor ze de VR-game starten.
Maar enkele ‘oehs’ en ‘aahs’ verraden al snel enkele botsingen.

Gelukkig is het allemaal virtueel. Maar de ervaring doet de leerlingen toch nadenken.

Samsung en onderwijs: een prima combinatie

Het spreekt voor zich: je smartphone gebruiken in het verkeer – ook op de fiets – is gevaarlijk en kan tot ernstige ongevallen leiden. “Als marktleider in België wil Samsung natuurlijk zijn verantwoordelijkheid opnemen. Daarom lanceerden we Beat the Street”, verklaart Aron.

Maar hoe zit het met de verkeerskennis van de leerlingen zelf? Schooldirectrice Marie-Rose Van de Velde licht toe: “Onze school neemt een aantal initiatieven om de leerlingen vertrouwd te maken met het verkeer.
Die vullen we dan aan met topapplicaties als die van Samsung. Een prima combinatie.”

Superleuk en leerrijk

De leerlingen in Ertvelde waren alvast laaiend enthousiast over Beat the Street: “Superleuk!” Maar ook superleerrijk. Toen begeleidster Lynn vroeg wat een dode hoek is, wisten ze meteen het antwoord.
Missie geslaagd.

Sinds de lancering van Beat the Street eind 2016 bereikte de applicatie al meer dan 7000 Vlaamse scholieren. “Uit enquêtes die we achteraf verdeelden bij leerkrachten, blijkt dat leerlingen zich effectief bewuster zijn van de gevaren in het verkeer. Het is mooi om die trend vast te stellen”, besluit Aron.

Scholen die geïnteresseerd zijn in Beat the Street vinden meer informatie op de website van Samsung. Interesse in een workshop op jouw school? Contacteer Drive Up Safety op info@dus.be .