Others

Achter het stuur? Leg je smartphone buiten handbereik

Sep 18. 2019
person driving in a car with a smartphone navigation on

Gsm’en achter het stuur is nog altijd een veelvoorkomende overtreding – met vaak ernstige gevolgen. De Europese Mobiliteitsweek biedt hét moment om daarbij stil te staan. En bijvoorbeeld de In-Traffic Reply-app te downloaden:
een handige manier om je focus op de weg te houden.


Het Netwerk Duurzame Mobiliteit grijpt de Week van de Mobiliteit aan om mensen te doen nadenken over hun verplaatsingsgedrag.
En over alternatieven, zoals wandelen, fietsen, pendelen of autodelen.

De organisatie probeert mensen en overheden zo bewuster te maken van duurzamere mobiliteitskeuzes en een duurzaam mobiliteitsbeleid. De sprong naar ons rijgedrag is daarbij snel gemaakt. Wat blijkt? Terwijl we rijden hebben we nog te veel oog voor onze smartphone.

Onrustwekkende cijfers


Onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) toont aan dat 48 procent van de weggebruikers soms berichten leest tijdens het rijden, en dat 40 procent ook berichten stuurt.
Dat zijn onrustwekkende cijfers.

Volgens kenniscentrum Vias leidt gsm-gebruik in de auto elk jaar tot meer dan 30 sterfgevallen en 2500 gewonden in België. En dat terwijl we eigenlijk wel beseffen dat onze smartphone niet achter het stuur hoort. 8 op de 10 Vlaamse automobilisten die aangeven hun gsm te gebruiken tijdens het rijden, zouden dat minder willen doen.

Man riding a bicycle

Maak het jezelf gemakkelijk met In-Traffic Reply


Hoe weersta je de verleiding van een smartphone die zoemt om aandacht? In haar ‘Wees zo smart als je phone’-campagne stelde de VSV voor om met je gsm in automodus te gaan.
Dan vermijd je bewust alle afleiding tijdens het rijden:

• Leg je smartphone buiten handbereik.
• Zet je telefoon op ‘niet storen’.
• Schakel het geluid en de trilfunctie uit.

Of download de In-Traffic Reply-app van Samsung en laat die reageren in jouw plaats. De applicatie helpt mensen zo om zich volledig te focussen op de baan en om veilig te rijden.

Hoe gebruik je de app? Stel eerst in voor welke apps – denk: WhatsApp of Messenger – je automatische antwoorden wilt instellen. Ben je aan het rijden?
Dan detecteert de app dat via sensoren in je smartphone. Hij schakelt al je meldingen uit en beantwoordt geluidloos nieuwe berichten in jouw plaats.

Veilig rijden en menselijk antwoorden


Anders dan je zou verwachten van een geautomatiseerd proces, hoeven je antwoorden geen houterige robotberichten te zijn.
De In-Traffic Reply-app geeft je drie reply -keuzes:

standaard: een kort antwoord dat je niet bereikbaar bent omdat je rijdt
fun: een grappige reactie met animatie
persoonlijke: een boodschap die je op voorhand zelf schrijft

Klaar om de weg veiliger maken voor jezelf en voor anderen?
Download dan hier de In-Traffic Reply-app (werkt alleen op Android-smartphones).

The use of the In Traffix Reply app shown on three smartphones