Others

Samsung België gaat voor gelukkige werknemers met Samsung Health 2019

Mar 22. 2019

Het belangrijkste kapitaal van een onderneming? Haar mensen. Samsung weet dat en handelt ernaar, met Samsung Health 2019: een ambitieus programma dat werknemers helpt bij gezond eten, denken en bewegen. Dries Vertommen, HR Manager bij Samsung Benelux, en welzijnscoach Ann De Bisschop gaven op 13 maart het startschot voor Samsung Health 2019 in België. En de energie hing in de lucht.

De naam ken je al. Want Samsung Health, dat is de app die al je gezondheids- en activiteitsgegevens trackt en je motiveert om gezonder te leven. Samsung Health 2019 doet precies hetzelfde.
Het laat de Samsung-medewerkers inzien wat gezond gedrag is. En helpt hen om die gezonde mindset over te nemen en vol te houden.

“Samsung is altijd een swingende tent geweest”, zo stak Dries Vertommen van wal. “Met Samsung Health zorgen we ervoor dat dat zo blijft.”

Body + Food, Mind en Care

Dries lichtte het plan voor 2019 toe in een knus ingerichte Event Space bij Samsung in Diegem. Op de tafeltjes geen borrelnootjes, maar wortels, selder en snoep…tomaten, plus kleurrijke fruitsapjes.
Walk the talk, you know.

Samsung Health 2019 spreidt zijn activiteiten over drie kwartalen. Centraal? Het lichaam, telkens gekoppeld aan een ander thema. “In kwartaal twee zetten we in op Food, in drie op Mind en in vier op Care”, legt Dries uit. Dit komt altijd terug:

informatie – Steengoede motivational speakers laten hun licht schijnen over de thema’s. Zo komt neuropsychologe Elke Geraerts spreken over mentale weerstand en productiviteit.
Red Bull-basejumper Cedric Dumont zoomt dan weer in op spirituele energie.

activiteit – Gezonder leven, dat is ook gewoon: doen. De Samsung-werknemers leren om gezonde snacks te maken. En krijgen stoelmassages en relaxatietechnieken in de vingers.
Ook samen lopen en samen gezond ontbijten, lunchen en snacken staan op de planning.

challenge – Niets motiveert zo goed als samen voor een doel gaan. Bijvoorbeeld: met zijn allen frisdrank en energydrinks laten staan voor een goed glas water.
De water challenge is meteen de eerste uitdaging van het jaar.

Onlineplatform houdt vinger aan de pols

Dankzij het onlineplatform Samsung Health Portal moeten de Samsung-medewerkers niets missen van de Samsung Health-activiteiten in België én Nederland.

Dries Vertommen: “We zijn een hechte Benelux-organisatie en pendelen vaak tussen Diegem en Schiphol. We nodigen onze werknemers dus uit om zoveel mogelijk kennis en activiteiten van onze noorderburen op te pikken. Zo inspireren we elkaar over de landsgrenzen heen.”

Het Samsung Health Portal omvat naast een activiteitenagenda ook een persoonlijke zone met total body management -module. Daarin houden werknemers biometrische gegevens over zichzelf bij, zoals vetpercentage en bloeddruk. Op basis van die gegevens stelt een personal coach een trainings- en voedingsschema op.

Openhartige getuigenis

Ann De Bisschop, welzijnscoach, auteur van ‘Aftellen naar maandag’ en tot voor kort wellbeing director bij Medialaan, verzorgde tijdens de kick-off meteen de eerste inspiratiesessie. Ze begon openhartig:

“Als commercieel directeur bij Medialaan stampte ik Qmusic mee uit de grond. Ik werkte hard en met passie. Tot er iets raars gebeurde met mijn lichaam. Het begon met wat nek- en rugpijn. Daarna ging ik slecht slapen. En toen kreeg ik een aanval van hyperventilatie. Mijn lichaam wilde me duidelijk maken dat ik zwaar in het rood ging. Hoe confronterend dit ook was, het was ook het begin van een nieuw verhaal, want hierdoor begon ik na te denken. Ik gaf mijn job als commercieel directeur op en ruilde deze in voor de nieuwe rol als wellbeing director . Ik wilde er namelijk voor zorgen dat onze medewerkers niet hetzelfde overkwam, met een pro-actief en doordacht welzijnsbeleid.”

Of hoe je een tegenslag ombuigt in je voordeel en er sterker uit komt.

Gezond, gelukkig, gemotiveerd

“Wat ons vandaag de das omdoet, is een gebrek aan focus”, vertelde Ann. “We praten almaar over timemanagement, maar we hebben meer baat bij attention management. Bovendien zijn we continu geconnecteerd.
Rust? Ons brein kent dat niet meer.”

De impact daarvan op ons lichaam kan ernstig zijn. We kunnen fysiek, mentaal en cognitief uitgeput raken. En als we daarin volharden, dan dreigt de burn-out. Licht uit.

Ann gaf tijdens haar inspirerende sessie talloze tips om die situatie te vermijden. Ze moedigde iedereen aan om te focussen op de 3 G’s:

gezond – Meer bewegen en gezonder eten, waarbij je zelf aan het stuur zit.
gelukkig – De match tussen je eigen waarden en die van je bedrijf.
gemotiveerd – De steun van je leidinggevende om er samen met je team voor te gaan.

3 G’s die ook terugkeren in Samsung Health 2019.

#WeCare: geen woorden, maar actie

Neem pauzes, vergader al wandelend, lunch niet aan je laptop, … Ann gaf je zin om meteen aan de slag te gaan.

“Jullie gebruiken de hashtag WeCare. Die wil je niet alleen horen, maar voelen”, vertelde Ann aan het Samsung-publiek.
“Maar als ik zo kijk naar Samsung Health 2019, dan zeg ik: ‘Een dikke pluim!’ Dit zijn geen woorden, maar daden.”