Krachtig communiceren met digital signage? Zó doet een ziekenhuis het in het echt

Door Samsung België 25.04.2017

Sterke communicatie in het ziekenhuis met digital signage

Patiënten ervaren een hedendaags ziekenhuis soms als een labyrint of als een onpersoonlijke plaats. Zelfs medewerkers kunnen er het noorden kwijt raken. Je behandelt die pijnpunten doeltreffend met digital signage. En draagt zo bij aan een optimale tevredenheid van patiënten, bezoekers en personeel. Kijk maar naar het Jan Yperman-ziekenhuis in Ieper.

De ziekenhuizen van de Lage Landen hebben een eer hoog te houden: in de Europese Gezondheidsindex van Health Consumer Powerhouse (januari 2017) staat Nederland bovenaan de lijst van landen met de beste gezondheidszorg. België is vierde in de algemene ranking en krijgt de palm voor toegankelijke healthcare . De uitdaging is om die benijdenswaardige positie te verstevigen, met hogekwaliteitszorg en kostenefficiëntie.

Uitdaging: grotere oppervlakte, minder tijd

Om het hoofd boven water te houden, investeer je als ziekenhuis in nieuwe infrastructuur en een sterker zorgaanbod. Je voert aanzienlijke besparingen door en je zorgt voor een snellere doorstroom van patiënten. Je kunt haast niet anders. Jammer genoeg duiken daardoor ook nieuwe struikelblokken op:

groeiende departementen en campussen
Patiënten en bezoekers vinden steeds moeilijker hun weg naar consultatieruimtes of gespecialiseerde afdelingen. Gevolg? Frustraties en een planning die in het honderd loopt door laatkomers.

artsen onder tijdsdruk
Dokters moeten zo veel mogelijk patiënten helpen in een zo kort mogelijk tijdsbestek. De beschikbare tijd per patiënt vermindert zo. Daardoor krijgt die het gevoel een nummer te zijn en slaagt hij er niet in om een vertrouwensband te smeden met de arts.

meer personeel, meer verspreid
Ziekenhuismedewerkers bevinden zich op, of pendelen tussen, verschillende campussen en departementen. Dat maakt het lastig om iedereen consistent te informeren en te motiveren.

Digital signage lost dat allemaal op? Reken maar. Professional Displays helpen bij wayfinding, ondersteunen doelgericht je patiënten en laten je personeel stilstaan bij belangrijke berichten. Je stuurt al je communicatie trouwens vanaf één centrale locatie.

Efficiënt van ziekenhuisingang naar dokterskamer

In het Jan Yperman-ziekenhuis zag men in dat het essentieel is om de patiënten snel en goed te gidsen van de ingang tot bij de dokter. De patiënt verschijnt zo ontspannen en tijdig op zijn afspraak. Dat komt de ziekenhuisorganisatie ten goede én de indruk van de patiënt – niet onbelangrijk in een tijd waarin meningen zich razendsnel verspreiden.

"Een persoonlijke touch is onmisbaar. "

Wanneer ze binnenwandelen in het Jan Yperman-ziekenhuis kunnen patiënten zich aanmelden op een interactieve touchdisplay. Ze krijgen dan een ticket dat aangeeft waar ze precies moeten zijn. Op weg daarnaartoe komen patiënten nog andere displays tegen die hen op koers houden. Zelf-check-in betekent dus niet dat je aan je lot wordt overgelaten.

hospital digital signage

Gerustgestelde patiënten vol vertrouwen

Om het vertrouwen van de patiënt te winnen is een persoonlijke touch onmisbaar. Een nerveus persoon plakt graag een gezicht op de arts die hem of haar gaat onderzoeken. Wellicht komt hij ook graag meer te weten over de achtergrond van de dokter.

In Jan Yperman maken patiënten al bij de ingang kennis met het ziekenhuispersoneel. Zo zijn er achter en naast de check-in-zuilen meerdere Professionals Displays geïnstalleerd in portretmodus. Die geven korte uitnodigende profielen weer van artsen uit verschillende departementen. Zo temperen ze bij patiënten de angst voor het onbekende.

Geïnformeerd en betrokken personeel

Jan Yperman zet zijn digital signage niet alleen in voor patiëntencommunicatie. Ook het personeel houdt de ogen gericht op de displays in zones die alleen voor medewerkers toegankelijk zijn, of op centrale openbare plekken. De boodschappen zijn dan meestal educatief: “ Ontsmet je handen voor en na elk patiëntencontact ” . Of hr-gerelateerd: “ Neem met je collega ’ s deel aan de stadsloop ” of “ Vul je onze tevredenheidsenquête in? ” .

Op die manier worden ziekenhuismedewerkers doorlopend herinnerd aan wat echt belangrijk is – in welke vleugel ze ook aan het werk zijn. Ondertussen genieten ze door de gecentraliseerde communicatie van een meer collectieve en collegiale bedrijfssfeer. Dus nooit meer: “ Hoe komt dat ík dat niet weet? ” . Alleen nog geïnformeerde, betrokken mensen.

Inspiratie nodig voor de content op je beeldschermen in hallen, gangen en kamers?

Lees het artikel ‘ Zó hou je de communicatie in je ziekenhuis gezond ’ .
Help je patiënten om te herstellen en te revalideren via hospitality displays .

digital signage

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

Digitale media, een zegen voor revalidatie en therapietrouw

Digitale media en e-health? Zegen voor revalidatie en therapietrouw

Altrecht bewijst waarde van ICT in de zorg

ICT in de zorg: Altrecht-patiënt krijgt betere hulp dankzij Samsung Knox

Gezonde communicatie in het ziekenhuis

Zó houdt u de communicatie in uw ziekenhuis gezond

GERELATEERDE PRODUCTEN

FHD Large Format Display  55" PH55F

PH55F