Omnichannel in retail: met deze instore technologieën maak jij je klanten blij

Door Samsung België 09.11.2017

Welke instore technologieën heb je nodig voor omnichannel?

“Ja hoor, want we hebben een webshop.” Dat is al te vaak het teleurstellende antwoord als je retailers vraagt of ze een omnichannelstrategie hebben. Eigenlijk leggen ze zich zo al bij voorbaat neer bij de achteruitgang van hun fysieke winkels. En die staat nochtans allerminst in de sterren geschreven.

Want omnichannel is meer dan de creatie van nieuwe verkoopkanalen die elk hun eigen leven leiden. Het draait om de creatieve en unieke invulling van klantenverwachtingen ongeacht het kanaal.

Ook in je fysieke winkel willen je klanten aan de slag gaan met content, offline afwisselen met online, geëntertaind worden, enzovoort. Daarvoor zorg je met gemotiveerde medewerkers én slimme technologie.

Kleine schermen met grote impact

Over je medewerkers gesproken: hun persoonlijke advies blijft een van de belangrijkste redenen waarom mensen de reis naar je winkel maken. Technologie kan hen dus nooit vervangen. Maar wel ondersteunen.

Neem nu de smartphone die ze sowieso op zak hebben. Waarom zou je die niet meteen laten gebruiken als mobile sales tool? Installeer een CRM-app waarin de aankoopgeschiedenis van elke klant beschikbaar is, een digitale productcatalogus om het volledige aanbod te verkennen en een betaal-app met kaartlezer of Bluetooth-verbinding. Dankzij die laatste rekent de klant meteen af zonder dat hij langs de kassa hoeft te passeren. Reken maar dat hij dat op prijs stelt.

tablets inzetten in je winkel

Ook tablets hebben een plaats in je winkel. Geef er een aan klanten die zich online willen informeren over jouw producten en die van de concurrentie – een mooie blijk van vertrouwen.

Is een artikel niet meer voorradig? Je klant bestelt het meteen in je webstore . Op die manier creëer je endless aisles in je winkel.

Interactieve verleiders tussen je rekken

Botsen je klanten op digital signage in je zaak? Dan wekt dat vanzelf hun interesse. En als het ook nog eens om een interactief display gaat, reikt hun hand automatisch naar het scherm om iets te dóén met wat ze zien: swipen door je assortiment, hun gegevens achterlaten, hun wish list raadplegen. Of kinderen amuseren zich te pletter met een spelletje terwijl hun ouders ongestoord je winkel verkennen.

Denk goed na over waar je je interactieve schermen plaatst: op plaatsen met veel verloop, zoals bij de kassa en in de etalage, of net in hoekjes waar je klanten ze ervaren als een fortuinlijke ontdekking.

Heb je een supermarkt? Zet een display met een recept – dat je klant meteen naar zichzelf kan e-mailen – naast de ingrediënten. Kledingzaak? Plaats je scherm in een pashokje zodat je klant een item waarover hij twijfelt alvast in zijn digitale winkelmandje kan opslaan.

digital signage geeft wauwgevoel

Zie het gerust groot

We zeiden het al: klanten willen geëntertaind worden. Op het web zijn er daarvoor meer dan genoeg mogelijkheden, dus waarom zouden ze naar je winkel komen? Voor een wauwgevoel dat ze alleen daar kunnen ervaren: een videowall of levensgrote digital signage, gecombineerd met touchopties voor content die je van kop tot teen naar binnen zuigt.

Een mooi voorbeeld is de smart mirror die opgang maakt in kledingzaken: een scherm waarop de klant aan de slag gaat met zijn eigen spiegelbeeld. Hij vergelijkt outfits via een split screen, past kleuren virtueel aan of probeert accessoires uit. Waarbij je hem natuurlijk de items in promotie virtueel aanreikt.

Omnichannel in retail: deel van een groter verhaal

Klaar om deze technologieën uit te proberen in je eigen winkel? Hou dan altijd het grote plaatje in het oog. Klanten willen bovenal een coherente ervaring op alle verkoopkanalen. Zorg dus dat de prijzen en promoties op je displays niet verschillen van die op de etiketten of op je webshop.

Besteed aandacht aan een eenvormige look-and-feel. En bovenal, vertrek altijd vanuit deze vraag: hoe maken we de winkelervaring van onze klanten aangenamer en gemakkelijker? Dan volgt de technologie vanzelf.

Benieuwd naar instore omnichanneltechnologieën in de praktijk? Zo doen ze het bij Torfs.

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

Torfs bloeit met omnichannel-strategie

Omnichannel-strategie kroont Torfs-klant tot koning 2.0

De vraag 'wat is omnichannel' beantwoord

Eindelijk helder: wat is omnichannel?

Hoe sterk staat omnichannel in België?

Omnichannel in België: lopen retailer en klant synchroon? [infographic]

In-store tablets verbeteren customer experience

7 inventieve functies voor in-store tablets

GERELATEERDE PRODUCTEN

FHD Mirror/Signage Display  55" ML55E

Mirror/Signage Display

Galaxy Tab S3 (LTE) SM-T825

Galaxy Tab S3