ADNEX en Samsung-echografie maken diagnose van eierstokkanker sneller en accurater

Door Samsung België 09.02.2017

ADNEX en Samsung echografie bestrijden eierstokkanker

ADNEX, het baanbrekende diagnostische model voor eierstokkanker, wordt geïntegreerd in Samsungs nieuwe echografietoestellen. Een wereldwijde primeur die wordt voorgesteld op het IOTA-congres, 9 en 10 februari 2017. ADNEX hielp al meer dan 21.000 patiënten in 50 landen. Professor Dirk Timmerman: “De integratie van ADNEX in de nieuwe Samsung-echografietoestellen maakt het model toegankelijk voor nog veel meer dokters en patiënten.”

Tijdens het IOTA-congres in het UZ Leuven komen meer dan 300 eierstokkankerexperts van over de hele wereld samen om hun expertise te delen, en om de laatste ontwikkelingen in de strijd tegen eierstokkanker te bespreken. Ook Samsung, dat ADNEX opnam in zijn echografieapparatuur, is van de partij. Technologie vervult dan ook hoe langer hoe meer een sleutelrol in de diagnose en behandeling van kanker.

Eierstokkanker is een van de vaakst voorkomende kankers bij vrouwen. In België en in Nederland krijgen jaarlijks zo ’ n duizend vrouwen de diagnose te verwerken. Dat was zo ’ n twintig jaar geleden reden genoeg voor Professor Dirk Timmerman (UZ Leuven) om de onderzoeksgroep IOTA (International Ovarian Tumour Analysis) op te richten.

Timmerman ontwikkelde – samen met een team van Leuvense experts, waaronder biostatistici en ingenieurs – het ondertussen wijdverbreide ADNEX-model. Dat krijgt nu een nog breder draagvlak en kan wereldwijd worden ingezet.

ADNEX spoort kwaadaardige tumoren op

Professor Dirk Timmerman en zijn IOTA-onderzoekerscollega ’ s lanceerden de eerste versie van hun ADNEX-model eind vorige eeuw.

“ Het ADNEX-diagnosemodel helpt de dokter om via een soort van checklist te bepalen met welk soort tumor hij te maken heeft, ” aldus professor Timmerman. Het model is gebaseerd op data over eierstokgezwellen bij meer dan 6000 vrouwen, waarbij het in 2000 gevallen effectief om kanker gaat.

" Het ADNEX-model kan de patiënt heel wat leed besparen. En ziekenhuizen helpen om ingrijpende operaties te vermijden waar mogelijk "

In de beginjaren kon ADNEX enkel goedaardige van kwaadaardige gezwellen onderscheiden. Het model wordt echter constant aangepast aan de laatste ontwikkelingen . Timmerman: “ Nu kunnen we al onderscheid maken tussen goedaardig, borderline, Fase I-kanker, Fase II-kanker, Fase III-kanker, Fase IV-kanker of uitgezaaide tumoren. ”

Het ADNEX model was een gigantische stap voorwaarts in het vroegtijdig opsporen van kwaadaardige tumoren in de eierstokken. Dat zorgt ervoor dat de kans op genezing gevoelig verhoogt. “ Bovendien kunnen we dankzij ADNEX heel snel bepalen of een ingreep aan de orde is. Gaat het om een goedaardig gezwel? Dan is een kijkoperatie via de navel vaak voldoende. Dat bespaart de patiënt heel wat leed. En ook dokters en ziekenhuizen hebben er baat bij om ingrijpende operaties te vermijden als dat mogelijk is. ”

Anno 2017 heeft ADNEX wereldwijd al meer dan 21.000 patiënten in 50 verschillende landen geholpen.

Extra bereik en efficiëntie dankzij Samsung-echografie

Binnenkort zullen wereldwijd nog veel meer dokters en patiënten gebruik kunnen maken van de ADNEX-methode. Dat komt door de integratie van het model in de nieuwe echografietoestellen van Samsung.

Tegelijk maakt die integratie het ganse proces ook veel efficiënter . Tot voor kort moesten dokters die ADNEX wilden toepassen vertrouwen op een omslachtige mobile app. Daarbij bestond een kans op onvolledige ADNEX-analyses.

Professor Timmerman: “ Nu begeleidt het echografietoestel de dokter als het ware van fase naar fase. Bovendien registreert het toestel elke stap van het proces. Zo kun je op het einde werken met een complete, solide dataset . Daarin zitten dan de gegevens van alle andere patiënten die met hetzelfde toestel behandeld zijn. ”

ADNEX spoort kwaadaardige tumoren op

Integratie helpt ook toekomstig onderzoek naar eierstokkanker

De integratie van ADNEX in Samsungs echografietoestellen leidt niet alleen tot verbeterde patiëntenzorg . Ook voor toekomstig onderzoek betekent de beschikbaarheid van het model via het echografietoestel een aanzienlijke verbetering.

" De integratie van ADNEX in de echografie- toestellen van Samsung? Een zegen voor oncologen overal ter wereld die zich met onderzoek naar eierstokkanker bezighouden "

Timmerman: “ Tal van metastudies tonen aan dat het ADNEX-model nog steeds het meest accurate systeem is om de agressiviteit van een tumor in de eierstokken te meten. Toekomstig onderzoek heeft dus baat bij een zo breed mogelijke toepassing van het model. ”

“ De integratie van ADNEX in echografietoestellen, biedt bovendien uitzicht op uniforme patiëntendossiers , met prachtig gevisualiseerde data, die zeer goed onderling te vergelijken zijn. Je kunt zo ’ n toestel trouwens gemakkelijk herprogrammeren om het aan het voortdurend evoluerende ADNEX-model aan te passen. Kortom: een zegen voor oncologen overal ter wereld die zich met onderzoek naar eierstokkanker bezighouden. ”

Technologie als bondgenoot in strijd tegen kanke

Technologie in het algemeen en Samsungs echografietoestellen in het bijzonder houden een significante vooruitgang in voor oncologen. Dat staat volgens Professor Timmerman buiten kijf.

“ Zelfs in een specifiek onderzoeksgebied als het onze verschijnen er jaarlijks gigantisch veel nieuwe onderzoeken en casestudy ’ s. Het is onmogelijk voor één dokter of zelfs één team om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen. Maar als al die nieuwe inzichten in één toestel samenkomen, dan betekent dat een niet te onderschatten vooruitgang voor de evidence-based geneeskunde .

“ Diagnoses hangen niet meer af van het oordeel van een individuele dokter. Ze worden gesteld met behulp van gegevens van duizenden patiënten ” , gaat Timmerman verder. “ Het model presteert dan ook accurater naarmate we over meer patiëntendossiers beschikken. Technologie is dus een ware bondgenoot geworden, die ons toelaat om veel nauwkeuriger en sneller te werk te gaan. ”

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

Gezonde communicatie in het ziekenhuis

Zó houdt u de communicatie in uw ziekenhuis gezond

Digitale media, een zegen voor revalidatie en therapietrouw

Digitale media en e-health? Zegen voor revalidatie en therapietrouw

4K-monitoren garanderen betere diagnoses

Diagnose in 4K: hoe pixels mensenlevens redden

GERELATEERDE PRODUCTEN

WS80A with Elite Ultrasound System

WS80A with Elite