Hoe verleid je de komende generatie medewerkers? 6 tips om employer of choice te worden

Door Samsung België 19.07.2017

Hoe blijf jij in de toekomst employer of choice?

Bedrijven steunen op een steeds bontere workforce van freelancers en vaste medewerkers. Telkens met eigen vaardigheden en gevoeligheden, statuut en verwachtingen. Het wordt vechten om het best matchende talent in huis te halen. Hoe bereid je je beter voor op die strijd? En hoe word jij de voor de komende generatie medewerkers de voor de hand liggende employer of choice?

Even nuanceren. De steun tussen bedrijven en workforce werkt in twee richtingen: terwijl medewerkers streven naar meer autonomie en vaak zelfs volkomen onafhankelijk werken, zijn ze ook vragende partij voor coaching en materiële ondersteuning, welomlijnde opdrachten en doelstellingen.

Die verwachtingen vragen om een mentaliteitswijziging waarbij bedrijven zich opstellen als dienstverleners. En services leveren om professionals te doen slagen in projecten of zelfs te begeleiden naar de volgende fase in hun carrière. Je zou het Boss as a Service kunnen noemen.

Als organisatie doe je er goed aan om dat service-engagement te verwerken in je employer brand. Zo weten potentiële medewerkers of jij datgene biedt waarnaar zij op zoek zijn: een sfeer van openheid, mobiele technologie, leiderschap, autonomie, …

In de Open Economy, het vernieuwende organisatiemodel van de toekomst, is het jouw uitdaging om je voor de komende generatie medewerkers op te werpen als employer of choice. Met deze 6 tips krijg je dat voor mekaar.

1. Geef je medewerker de digitale tools

Hoe laat je een flexibele en geografische verspreide workforce efficiënt samenwerken? Mobiele technologie is de sleutel. Professionals hebben nood aan snelle, mobiele toegang tot bedrijfsdata en applicaties – het liefst via hun eigen vertrouwde toestel. Wil je hen winnen voor je organisatie? Dan moet jij ook binnen je hr-afdeling aandacht schenken aan:

mobiel beleid – Laat je je medewerkers en freelancers hun eigen toestellen gebruiken ( BYOD )? Of las je liever meer veiligheid in met een alternatieve beleidsvorm ( CYOD, COPE, POCE )? Vertrek vanuit jouw specifieke bedrijfssituatie en weeg de mate van vrijheid en controle nauwkeurig af.

mobile device – Ga je voor een CYOD-scenario, waarbij je je medewerkers een smartphone of tablet laat kiezen? Zorg er dan voor dat de toestellen die je aanbiedt de job aankunnen en aansluiten bij de verwachtingen van de medewerker. Investeer eventueel ook in een docking station waarmee je via smartphones een desktopervaring creëert: Samsung DeX.

mobile device management – Stimuleer de productiviteit van je medewerkers door hen toegang te geven tot je dataserver, draadloze netwerk, gescreende applicaties: business-apps, instant messaging, ... Knoop een gesprek aan met je IT-afdeling en kies een van deze mobile device management -oplossingen.

privacy – Vaste medewerkers en freelancers gebruiken graag één en hetzelfde toestel voor hun werk en privézaken. Maar natuurlijk zijn ze ook bekommerd om hun privacy. Die garandeer je met een beveiligings- en containeroplossing zoals Samsung Knox.

Medewerkers vinden hun privacy heel belangrijk

2. Gun je medewerkers een charismatische leider

Vaste medewerkers en digital freelancers bezitten de ideeën en de expertise, maar ze hebben nog altijd iemand nodig die hen aanstuurt en motiveert. Iemand die het beste in hen naar bovenhaalt, die weet om te gaan met een vaak wisselende talent pool, en die inzicht heeft in de persoonlijkheden, vaardigheden en dynamiek binnen het team.

Volgens Human Resources Executive Online is de aanwezigheid van een bekwame teamleader de belangrijkste factor in de employer brand experience van een medewerker. De kern van die bekwaamheid? Charisma, een soft skill die je doorgaans moeilijker aanleert dan organisationele vaardigheden.

Rekruteer dus behalve operationeel talent ook charismatische leidinggevenden. Want daadkrachtig leiderschap loont: medewerkers bereiken hun doelstellingen en halen voldoening uit hun werk. Leiderschap geeft je de gelegenheid om je werkgeversmerk van binnenuit de sturen en vergroot de kans om duurzame samenwerkingen met medewerkers op te zetten. Geen sinecure in deze veranderlijke werkcontext.

3. Help je talent aan boord (en hou het daar)

Een nieuwe medewerker (vast of freelance) weet veel, maar heeft nog geen voeling met je organisatie of bedrijfscultuur, kent de details van je klant of project niet, … Maak daarom tijd en middelen vrij voor onboarding:

• Laat een nieuwe medewerker voor hij aan de slag gaat spreken met toekomstige collega ’ s – zij zijn je culture ambassadors.
• Stel een peter of meter aan die het nieuwe teamlid rondleidt, praktische vragen beantwoordt, vertelt over de bedrijfsgeschiedenis en -visie, …
• Laat de medewerker of freelancer zijn taak niet op eigen houtje uitvorsen. Geef meteen duidelijke informatie over het project, licht de algemene en individuele doelstellingen toe, toon de beschikbare hulpmiddelen, …

Verlies ook de retentie niet uit oog – of je workforce nu permanent is of wisselt volgens je noden. We verwijzen daarvoor terug naar sterk leiderschap (zie boven). Maar ook andere factoren spelen mee, zoals ontwikkelingsmogelijkheden en jobinhoud (zie volgende paragraaf).

Bied je medewerkers uitdaging, creativiteit en autonomie

4. Bied uitdaging, creativiteit en autonomie

Je hebt er baat bij om je (vaak hoogopgeleide) medewerkers en freelancers betrokken te houden en om hun beoordelingsvermogen aan te spreken. Vraag hen dus niet om zinloze administratie of repetitieve taken voor hun rekening te nemen. Die routine-opdrachten kun je tegenwoordig perfect automatiseren.Zo komt er heel wat tijd en vooral creativiteit vrij.

Schakel je teamleden zo in dat ze autonoom én onder degelijke begeleiding te werk kunnen gaan. En stem ook je managementstructuur daarop af. Patty McCord, oprichter van Patty McCord Consulting, vertelt daarover in het Open Economy-rapport van Samsung: “ Schrap je de hiërarchische structuur, bureaucratie en regels in je organisatie? Dan help je professionals om hun volle potentieel te benutten. ”

5. Verhuis je kantoor naar de 21ste eeuw

Onze traditionele opvattingen over het kantoor staan op de helling: medewerkers en freelancers zijn steeds minder gebonden aan statische bedrijfsomgevingen. En samenwerken op afstand is allang geen zeldzaamheid meer. Als organisatie kun je niet anders: mee evolueren is een must.

Vooral jongere generaties ventileren het gevoel dat ze leven in de 21ste eeuw, maar werken in de 20ste. Wat zij dan willen? De flexibiliteit om hun taken uit te voeren zoals zij het willen. Nu eens in een koffiebar, dan weer op kantoor. Of thuis.

Creëer één consistente werkervaring

Het is jouw uitdaging om één consistente, naadloze werkervaring te creëren voor je steeds beweeglijkere workforce. In de toekomst word je gegarandeerd afgerekend op verouderde infrastructuur. Zorg dat je geen talent misloopt. Investeer in efficiëntie-verhogende mobiele technologie. En baan je met de juiste mensen een weg naar innovatie.

In de iets verdere toekomst zullen ook virtual reality en artificial intelligence deel uitmaken van onze werkmethodes. Net zoals videotoepassingen vandaag talrijker worden. Daardoor zal de nood aan een hoge bandbreedte via draadloze netwerken de komende jaren toenemen. Opnieuw een kans voor jou om flexibele medewerkers te verleiden.

6. Straal openheid en samenwerking uit

Traditioneel denken organisaties sterk in termen van rivaliteit en concurrentie. Dat moet veranderen, staat te lezen in het Open Economy-rapport van Samsung. Ook al komt de volgende grote kans of innovatie uit de koker van een concurrent, toch moeten we die omarmen. Die open ingesteldheid is meteen de poort naar vernieuwing in de eigen organisatie.

Bedrijven die creatieve, autonome medewerkers willen aantrekken, zullen hen moeten overtuigen van hun moderne kijk op zakendoen. En employer brands die gastvrijheid en openheid hoog in het vaandel dragen, hebben een extra troef om de bonte workforce van morgen voor zich te winnen.

Ga rond de tafel zitten met professionele partners

Ga rond de tafel zitten met professionele partners

Van werving tot organisatiestructuur, van digitalisering tot privacy, … de uitdagingen voor organisaties zijn talrijk en uiteenlopend. Ieder zijn expertise natuurlijk. Als hr-manager laat je je daarom het best omringen door experts van andere domeinen. Smeed vooral een goede band met IT, want mobiele technologie bepaalt in hoge mate je succes in de Open Economy.

Samsung en zijn partners helpen je graag. Maak nu afspraak om je hr-uitdagingen voor de komende jaren te bespreken. En raak gelanceerd als employer of choice voor jouw specifieke doelpubliek.

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

Welke impact heeft de Open Economy op je hr-beleid?

Hr-trends 2020. Welke impact heeft de Open Economy op je hr-beleid?

Open Economy: de toekomst van werk in 5 quotes

Open Economy: de toekomst van werk in 5 quote

Zó transformeert de Open Economy jouw bedrijf

Samenwerken zonder grenzen. Op zoek naar het hart van de Open Economy

GERELATEERDE PRODUCTEN

Galaxy S8 SM-G950FZKAPHN

Galaxy S8

Samsung DeX Galaxy S8/S8+

Samsung DeX