Samenwerken zonder grenzen. Op zoek naar het hart van de Open Economy

Door Samsung België 23.05.2017

Zó transformeert de Open Economy jouw bedrijf

Tegen 2020 draait de Open Economy op volle toeren. Dat staat te lezen in het rapport dat Samsung publiceerde over het organisatiemodel van de toekomst. Voor het zover is, zullen bedrijven heel wat muren moeten neerhalen. Zodat open samenwerking en innovatie mogelijk worden, terwijl data beschermd blijft. Open Economy is een verhaal van digitalisering, slimme machines en inventieve mensen. En van bedrijven die altijd een stap vooruit zijn.

Onze manier van werken balanceert op een kantelpunt: mobiele technologie maakt teams flexibeler en hechter. Een trend die botst met de neiging van bedrijven om te schuilen achter een gesloten dataplatform, waardoor de mogelijkheden van mobiel samenwerken worden gekortwiekt. In andere bedrijven is een betrouwbaar securityplatform dan weer totaal afwezig. De balans tussen openheid en veiligheid wordt de nieuwe heilige graal.

Digitale freelancers, start-ups en data beantwoorden nood aan openheid

In de sterk competitieve context van vandaag start elk succes met de juiste kennis. Alleen, hoe zorgen organisaties ervoor dat ze altijd de skills in huis hebben om de razendsnelle ontwikkelingen in hun sector op te vangen? Of om de innovatie zelf aan te sturen?

Eén manier is door te erkennen dat de samenstelling van hun workforce stilaan verandert: steeds meer werknemers bieden hun expert kennis aan bij verschillende werkgevers tegelijk, en kijken naar digitale technologie om dat mogelijk te maken. De digitale freelancer is geboren en wordt de komende periode een cruciale pion om succesvolle projecten en bedrijfsgroei te realiseren. Volgens de verwachtingen, is tegen 2020 40 procent van alle werkenden zelfstandig .

Wat kenmerkt die digitale freelancer?

• betrokkenheid bij meer dan één opdrachtgever
• nood aan naadloze toegang tot datasets en disaccess (waarbij niet-cruciale data achter slot en grendel blijft
• nauwgezette bescherming van eigen data en privacy

security

Organisaties doen ook almaar vaker een beroep op start-ups en andere bedrijven om voorop te raken in de evolutionaire race. Zo laat al meer dan de helft van de 500 grootste overheidsbedrijven ter wereld zijn innovatie mee bepalen door startups.

Data vormen dan weer een minder tastbaar, maar even essentieel onderdeel van het nieuwe organisatiemodel. Vooral zodra artificial intelligence, machine learning en Internet of Things helemaal zijn ingeburgerd. Organisaties benutten dan gigantische stromen realtime-data om kansen en hindernissen te voorspellen en om hun businessmodellen aan te passen.

Moraal van het verhaal: organisaties redden het niet meer op eigen houtje. Ze floreren als spil van een ecosysteem dat externe deskundigen kan aantrekt waar en wanneer dat nodig is. Zo werkt de Open Economy.

Open Economy doet grenzen vervagen

Die nieuwe openheid in de bedrijfswereld is pas haalbaar wanneer de grenzen op het vlak van infrastructuur en technologie vervagen:

De vaste fysieke werkplek wordt meer en meer iets uit het verleden. In de Open Economy bevindt ‘ het kantoor ’ zich op de plaats waar medewerkers met hun mobiele telefoon inloggen op het bedrijfsnetwerk. De digitale werkomgeving heeft dus geen vast adres en teams raken versnipperd. Aan jou om de samenwerking-op-afstand toch gesmeerd te laten verlopen.
• De smartphone wordt hoe langer hoe meer een full-option , ultradraagbare work tool. Samen met cruciale data en processen, beweegt de technologie zich overigens voortdurend binnen en buiten de bedrijfsmuren. Vaak is ze zelfs geen bezit meer van de organisatie – zoals in een Bring Your Own Device - of POCE-scenario . Daardoor wordt de kans erg groot dat je als bedrijf een overvloed van mobiele toestellen, besturingssystemen en applicaties moet ondersteunen. Dat los je op door één allround securityplatform te installeren.

De vervagende grenzen zullen op termijn ook andere verwachtingen scheppen op het vlak van human resources. Daarom is er een belangrijke nieuwe rol weggelegd voor het hr-departement. Een rol die autonomie en hernieuwde creativiteit verbindt met open samenwerking en automatisering. Lees daarover later meer op Evolve.

data security

Security van struikelblok tot enabler

Wanneer muren rond processen en data wegvallen heb je een alomvattende beveiligingsoplossing nodig. Want mobiele technologieën worden dan wel snel overgenomen, ingesleten werkmethodes- en gedragingen evolueren niet tegen hetzelfde tempo. En dat is slecht nieuws voor de data security, die het sowieso al zwaar te verduren krijgt:

• 70 procent van de millennials geeft open toe weleens IT-policy ’ s te negeren en ongeautoriseerde apps te gebruiken, volgens een onderzoek van TrackVia .
• Cybercrime kostte de wereldwijde economie 335 miljard GBP (395 miljard euro) in 2016, volgens het 'Global Risks Report' van het Wereld Economisch Forum .

Security negeren is dus geen optie. Sterker nog: beveiligingsplatformen worden belangrijke enablers in de Open Economy. Ze zorgen ervoor dat digitale freelancers en andere externe partijen vlot toegang krijgen tot precies de data die ze nodig hebben, en garanderen de privacy van freelancers ten opzichte van hun werkgever. Zo maken ze open samenwerking mogelijk in de meest gunstige omstandigheden.

Bij Samsung nemen we het voortouw in de overgang naar de Open Economy. We helpen bedrijven bij hun mobiele omwenteling. En smeden het struikelblok security om tot een hefboom. Dat doen we met Samsung Knox, dankzij zijn modulaire ontwerp, encryptie en unieke hardware-verankering de krachtigste verdediging tegen mobiele dreigingen.

Richt je organisatieontwikkeling op de Open Economy

Inzicht in de Open Economy is essentieel voor je organisatieontwikkeling de komende jaren. Als geheugensteun:

• Streef naar een balans tussen open samenwerking en innovatie en data security.
• Gebruik data om cruciale gebeurtenissen te voorspellen en stem je strategie daarop af.
• Stel je gastvrij op tegenover digitale freelancers en start-ups en innoveer op basis van externe expertise.
• Creëer een grenzeloze digitale werkomgeving en bescherm het met één securityplatform: Samsung Knox .

Meer weten over andere aspecten van de Open Economy, zoals robotisering en het aanpassen van businessmodellen? Hou Evolve de komende weken in het oog.

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

Open Economy: de toekomst van werk in 5 quotes

Open Economy: de toekomst van werk in 5 quotes

GERELATEERDE PRODUCTEN

Galaxy S8 SM-G950FZKAPHN

Galaxy S8