Je personeel prikkelen om te innoveren? Investeer in werkbeleving

Door Samsung België 15.12.2017

Innovatie stimuleren? Focus op werkbeleving

Innoverende werknemers zijn intrinsiek gemotiveerd. Dat betekent dat ze niet worden gedreven door harde criteria of beloningen. De wil om goed te presteren komt van binnenuit. Maar hoe creëer je een omgeving waar werknemers graag werken? Welke elementen heb je daarvoor nodig?

Werkplekexpert Dr. Marie Puybaraud (JLL) zocht het uit in haar baanbrekende studie ‘ Workplace – Powered by Human Experience ’ . Die zoomt in op de beleving van medewerkers en de impact van de werkomgeving. De mens op de werkvloer en zijn emoties kregen nooit zoveel aandacht.

Medewerker en werkbeleving staan centraal

Bedrijven willen optimale technologieën en ruimtes voor hun medewerkers. Waar wat is optimaal? Jarenlang werd het antwoord gezocht in het functionele aspect:

• Vraag: Hoe krijgt medewerker x opdracht y efficiënt voor elkaar?
Antwoord: Gebruik de volgende hardware en specificaties.
• Vraag: Hoeveel kantoorruimte hebben we nodig?
Antwoord: Vermenigvuldig het aantal hoofden met x aantal m ² .

User experience was in die optiek het toverwoord. Medewerkers waren dus in de eerste plaats gebruikers. Maar terwijl de efficiëntie verzekerd was, waren het comfort en het werkgeluk van het personeel dat niet. Dus verschijnt de Human Experience op het toneel.

Dr. Puybaraud: “ De functionele vereisten zijn er nog, maar er zijn emotionele bijgekomen. Technologie moet nu de menselijke ervaring ondersteunen, louter dan dat het om de technologie op zich gaat. ” Daarmee groeit de aandacht voor een aangename werkplek, community-gevoel, brand -ervaring, … Zaken die bijdragen aan de intrinsieke motivatie van de medewerker.

Dr. Marie Puybaraud tijdens het Open Economy-event

Menselijke ervaring tegen het licht gehouden

Hoe slaag je er nu in om de Human Experience te optimaliseren? Dr. Puybaraud en haar team identificeerden drie kernelementen om op te focussen:

1.engagement – als werkgever moet je ervoor zorgen dat werknemers zich betrokken en toegewijd voelen tot hun werk en organisatie. Pas dan presteren ze op hun best. Menselijk leiderschap met oog voor emoties, maar ook brand -beleving staan hier centraal.
2.empowerment – draait rond keuze en controle. Over waar je werkt, maar ook hoe. In deze nieuwe dimensie nemen medewerkers hun carrière in eigen handen en zoeken ze hun weg in een vlakke organisatiestructuur.
3.fulfillment – gaat over voldoening, een gevoel van welbehagen. Hoe bereik je dat als werkgever? Via erkenning, comfort en infrastructuur.

Bouw je de werkbeleving van je medewerkers rond engagement, empowerment en fulfillment? Dan leg je tegelijk de fundamenten van een innovatieklimaat.

Lees binnenkort op Evolve hoe je de Human Experience concreet ondersteunt met technologie.

Human Experience leeft en doet leven

Human Experience in de praktijk? Kijk naar innoverende tech-reuzen als Amazon en Google. Hun werkbeleid focust sterk op werkbeleving. Ze investeren daarom in:

training aan leidinggevenden zodat ze oog krijgen voor de emotionele behoeften van medewerkers
een engagerend verhaal voor hun werkgeversbrand
vrijheid en flexibiliteit voor medewerkers om hun werk en carrière zelf in te vullen
erkenning van prestaties
een werkomgeving waar het in de eerste plaats aangenaam vertoeven is
Geïnspireerd door de Human Experience? Lees ook onze verhalen over die andere fundamentele trend: de Open Economy en wat die betekent voor uw hr-beleid.

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

Hoe blijf jij in de toekomst employer of choice?

Hoe verleid je de komende generatie medewerkers? 6 tips om employer of choice te worden

Welke impact heeft de Open Economy op je hr-beleid?

Hr-trends 2020. Welke impact heeft de Open Economy op je hr-beleid?

Open Economy: de toekomst van werk in 5 quotes

Open Economy: de toekomst van werk in 5 quotes

GERELATEERDE PRODUCTEN

Galaxy Note8

Galaxy Note8

Galaxy Tab S3 (LTE) SM-T825

Galaxy Tab S3